Alexander Vinnik, acuzat de spălarea a miliarde de dolari prin intermediul BTC-e, solicită extrădarea în Rusia

Potrivit unui comunicat de presă, Alexander Vinnik, acuzat de spălarea a miliarde de dolari prin intermediul Bitcoin, solicită oficial extrădarea în Rusia. Potrivit unui articol din cotidianul Kathimerini, Vinnik, un cetățean rus, a depus o cerere în instanța de judecată din Pireu pentru a fi eliberat sau extrădat la națiunea de origine din motive umanitare.

Vinnik a fost arestat în Grecia în iulie 2017, după ce poliția a afirmat că a spalat cel puțin 4 miliarde de dolari în numerar prin intermediul unei platforme Bitcoin din 2011 până la data arestării. El a fost reținut pentru spălarea banilor, conspirație și tranzacționarea în numerar obținute prin mijloace ilegale.

De la arestarea sa, extrădarea lui Vinnik a fost solicitată de guvernele Statelor Unite ale Americii, Rusiei și, mai recent, Franței. Până în prezent, Vinnik a susținut că este nevinovat de toate acuzațiile. El a spus odată: “Nu mă consider vinovat … Faptul că am lucrat pentru BTC-e și mi-am făcut treaba și nu e justificat să mă acuzați de asta”.

Vinnik a fost în greva foamei timp de 90 de zile, potrivit articolului din Kathimerini, și a fost transportat la tribunal cu ambulanța. Avocații lui Vinnik spun că viața lui este “în pericol” și susțin că acuzațiile împotriva sa sunt “nefondate”, mai scrie Kathimerini. Aceștia au criticat de asemenea sistemul judiciar grec pentru reținerea sa pentru “mai mult de maximum 18 luni permise pentru detenția provizorie”.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a aplicat o amendă de 110 milioane de dolari împotriva BTC-e și o penalizare de 12 milioane USD împotriva lui Vinnik în iulie 2017. Dacă ar fi fost condamnat în S.U.A., Vinnik ar putea primi 55 de ani de închisoare.

La începutul acestei luni, WEX, succesorul aparent al schimbului BTC-e, care între timp a fost închis, a fost din nou legat de fondurile ilicite obținute prin intermediul atacurilor de tip ransomware. “Big Four”, firma de consultanță PwC, a declarat că doi iranieni care au creat varianta de ransomware SamSam sunt legați de WEX și l-au folosit pentru spălarea a milioane de dolari.