ALEXANDRU KISS, vicepresedinte CJ Bihor, urmarit penal pentru luare de mita

Vicepresedintele CJ Bihor, ALEXANDRU KISS, este urmarit penal de procurorii antirocuptie, sub acuzatia de luare de mita. Potrivit DNA, mai multe infractiuni au fost retinute in sarcina lui ALEXANDRU KISS, in perioada in care era presedinte al Consiliului Judetean Bihor.

ALEXANDRU KISS este acuzat de infractiuni economice, in principal, printre care si spalare de bani. Alaturi de mai multi oameni de afaceri, KISS ar fi pus in aplicare un mecanism financiar complex prin firme din Romania si SUA, prejudiciul adus statului se ridica la 8,6 milioane de euro.

ALEXANDRU KISS este presedinte al UDMR Bihor. In declaratia de avere, ALEXANDRU KISS figureaza cu cinci case, fiecare de peste 100 de mp, doua spatii comerciale si mai multe terenuri intravilane, extravilane si pasune. 

Astfel, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus urmarirea penala a vicepresedintelui Consiliului Judetean Bihor, Alexandru Iosif Francisc Kiss, presedinte al CJ Bihor la data comiterii faptelor, pentru luare de mita, abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenite si spalare a banilor (trei fapte), se arata intr-un comunicat de presa al DNA. 

Avocatul Mihail Vlasov a fost eliberat si va fi arestat la domiciliu

Alaturi de acesta sunt cercetati Alexandru Mudura, administrator al grupului de societati Lotus Market Oradea, pentru spalare a banilor (doua fapte), Vilmos Laszlo Bojtor, pentru complicitate la luare de mita si spalare a banilor (trei fapte), Gheorghe Ioan Roatis, administrator al societatii Martex Trans SRL Oradea, pentru spalare a banilor, Beheamin Rus, administrator al grupului de societati Selina Oradea, pentru spalare a banilor (doua fapte), Ferenc Miklossy cetatean maghiar, administrator al societatii Keviep Kft Debretin, Ungaria, pentru spalare a banilor, Ferenc Laszlo Miklossy, cetatean maghiar, administrator al societatii East Bau Construct SRL Oradea, pentru spalare a banilor.

Potrivit ordonantei de incepere a urmaririi penale, Alexandru Iosif Francisc Kiss, Vilmos Laszlo Bojtor si Beneamin Rus au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati din Romania, respectiv Selena SRL Oradea si Trameco SA Oradea, dar si din SUA – Wasleys Worldwide LLC Washington, prin intermediul caruia, in perioada 2005 – 2006, a fost disimulata plata sumei de aproximativ 600.000 de euro. 

“Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii (de catre Selina SRL Oradea) a unor utilaje pe care Trameco SA le-a importat de la firme din Germania si Olanda, prin intermediul societatii Wasleys Worldwide LLC Washington, controlata de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Desi societatile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani si olandezi, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan Wasleys Worldwide LLC Washington, la preturi mult mai mari”, au scris procurorii in documentul citat.

Cei aproximativ 600.000 euro reprezinta, potrivit anchetatorilor, foloase necuvenite pe care Beneamin Rus, in calitate de proprietar si administrator al grupului de societati Selina Oradea, le-a platit lui Alexandru Iosif Francisc Kiss, presedinte al Consiliului Judetean Bihor la data comiterii faptelor, pentru ca acesta sa favorizeze societatea Selina in cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vanzarea unor terenuri din municipiul Oradea.

Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, in cadrul celor doua proceduri de vanzare de terenuri, Consiliul Judetean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro, sustin procurorii.

Totodata, Kiss, Mudura, Bojtor, Roatis, Miklossy Ferenc si Miklossy Ferenc Laszlo sunt acuzati ca au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania – Eco Bihor SRL Oradea, East Bau Construct SRL Oradea, Martex Trans SRL Oradea, in Marea Britanie – Ariston Distribution Corporation LTD Londra si in Ungaria – Keviep Kft Debretin, prin intermediul caruia, in perioada 2003 – 2004, a fost disimulata plata sumei de 300.000 de euro.

Spalarea banilor a fost realizata, conform procurorilor, sub masca platii unor livrari de utilaje si materiale pe care Keviep Kft Debretin le-a facut catre firma sa din Romania East Bau Construct SRL Oradea, folosind ca intermediari societatile Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlata de Vilmos Laszlo Bojtor, respectiv Martex Trans SRL Oradea, administrata de Gheorghe Ioan Roatis.

“In concret, Keviep Kft Debretin a livrat catre Ariston Distribution Corporation LTD Londra utilaje si materiale in valoare de circa 187.000 euro, pe care le-a recumparat dupa cateva zile, prin intermediul societatii East Bau Cosntruct SRL Oradea, cu peste 500.000 euro”, au precizat procurorii anticoruptie.

Cei 300.000 euro reprezinta foloase necuvenite pe care Ferenc Miklossy, in calitate de asociat majoritar si administrator al societatii Keviep Kft Debretin, le-a platit suspectilor Kiss si Mudura, pentru a-si exercita influenta asupra membrilor comisiei de negociere, constituita de Primaria Municipiului Oradea, pentru incheierea contractului de parteneriat public-privat avand ca obiect executia si exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea, au precizat procurorii.

In acelasi dosar, Kiss, Mudura, Bojtor si Rus mai sunt acuzati ca au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania – Selina SRL Oradea si Trameco SA Oradea in si Marea Britanie – Ariston Distribution Corporation LTD Londra, prin intermediul caruia, in perioada 2003 – 2004, a fost disimulata plata sumei de 100.000 de euro.

Anchetatorii au stabilit ca spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii, de catreSelina SRL Oradea, a unor utilaje pe care Trameco SA Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societatii Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlata de Vilmos Laszlo Bojtor.

“Desi societatile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan Ariston Distribution Corporation LTD Londra, la preturi cu circa 50 la suta mai mari”, au mai notat procurorii in documentul citat.

Cei 100.000 euro reprezinta, potrivit procurorilor, foloase necuvenite pe care Beneamin Rus, in calitate de proprietar si administrator al grupului de societati Selina Oradea, le-a platit lui Kiss si Mudura pentru a-si exercita influenta asupra functionarilor implicati in derularea unor proceduri de achizitie publica, astfel incat acestea sa fie adjudecate de firmele din grupul Selina.

In aceasta cauza, procurorii au primit sprijinul Serviciului Roman de Informatii, Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Oradea, precum si al autoritatilor judiciare din Ungaria, Germania si Olanda.

Celor sapte persoane li s-a adus la cunostinta calitatea de suspect in acest dosar, a precizat DNA.