ALEXANDRU KISS, vicepresedinte CJ BIHOR: Voi DEMISIONA numai daca voi fi CONDAMNAT

ALEXANDRU KISS, vicepresedintele CJ Bihor si lider al organizatiei judetene a UDMR, a declarat miercuri, dupa audierile la Tribunalul Bihor cu privire la solicitarea procurorilor DNA de arestare preventiva a sa, ca nu va demisiona din functie decat daca se va pronunta o hotarare impotriva lui, dar cariera sa politica este, oricum, incheiata.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, ALEXANDRU KISS, si omul de afaceri Beneamin Rus au fost dusi, miercuri dimineata, la Tribunalul Bihor, unde s-a judecat, de la ora 9, cererea de arestare preventiva formulata de procurorii DNA fata de cei doi, o pronuntare a instantei fiind asteptata dupa ora 18,00. Expirand mandatul de retinere, cei doi au plecat, in jurul orei 15,00 spre domiciliile personale, urmand sa se reintoarca la Tribunal la ora 18,00 pentru pronuntarea instantei.

‘Ce pot sa spun, stiu ce am facut eu. Nu am facut nimica. Acum opt-zece ani s-a intamplat ceva si acuma a ajuns la rand, poate acum e momentul. imi pare rau. (…) Ce pot sa spun eu? Toata lumea spune ca este nevinovata, ca este abuz. Eu ce pot sa spun este ca niciodata, niciodata nu am fost incorect cu institutia pe care am condus-o. Se spune ca e un prejudiciu pentru ca nu am vandut un teren. Sunt campion al lumii in Romania care nu a vandut ceva si a facut prejudiciu’, le-a spus Kiss jurnalistilor.

CITESTE SI: UDMR Bihor isi exprima SOLIDARITATEA cu vicepresedintele CJ Bihor, ALEXANDRU KISS, retinut de DNA

Intrebat ce va face in privinta functiei din CJ Bihor, vicele a raspuns ca in conditiile in care nu este vinovat nu isi va da demisia, numai daca va fi condamnat.

La intrebarea cine este denuntatorul, ALEXANDRU KISS a spus ca el nu a auzit de niciun denuntator. ‘Dosarul l-au deschis in 2006, asa stiu eu, sau in 2002 (…) si de atunci tot ruleaza si acum au ajuns la concluzia ca trebuie sa ma aresteze. (…) Au lucrat 20.000 si ceva de pagini timp de 12 ani. Va fi dat afara tot DNA-ul daca nimic nu va iesi din ele. Vor incerca sa faca… Sincer, incet-incet o sa ma simt vinovat. Cu cat citesc mai mult din acela cu atat incep sa ma simt vinovat’, a spus Kiss, insa a adaugat ca nu crede ca acest caz are conotatie politica si nici nu considera ca este o razbunare.

El s-a plans de durata lunga a audierilor de catre procurori, insa a spus ca “totul e in regula” cu privire la conditiile din arest, care sunt mai bune decat acum 20 de ani.

Intrebat in legatura cu acuzatiile procurorilor DNA ca ar fi primit de spagi, in mod constant, de la furnizorii de carbune ai centralei termice, Kiss a negat. ‘Legat de Electrocentrale, habar nu am despre ce este vorba. Acela stiu ca sunt niste oameni care au adus carbune, si la un moment dat au ajuns la concluzia, care sunt implicati si in celalalt caz, ca vor primi jumatate aici, asta am inteles eu astazi, dl avocat a inteles mai mult. Nu stiu… Ce legatura au avut cu Keviep… Habar nu am. in orice caz niciodata nu am avut intalnire cu dansii si nici nu am avut cum. Numai ca toti aceiasi oameni exista in primul dosar cu Selina unde ma gandesc ca l-au strans cu usa’, a raspuns el.

Vicepresedintele CJ Bihor a negat si faptul ca ar fi primit vreodata bani de la inculpatul Bojtor.

‘Toata averea mea am obtinut-o inainte ca eu sa devin politician. Eram cam cu 70%, cam bogat, si terenuri si case toate le-am cumparat inainte. Am avut televiziunea prin cablu, am avut ziare, actiuni la RCS pe care le-am vandut, sunt legale, milioane de euro scrie in declaratie de avere … Nici nu exista o dovada ca mie mi-ar fi dat cineva. Acuma domnul Bojtor s-o fi luminat sau nu stiu ce s-a intamplat cu dansul ca a zis ca mi-a dat mie si la domnul Mudura. Nu se poate dovedi. Nu se poate citi 20.000 de pagini, asta am primit noi acuma, nu stiu ce se va urmari, dar probabil cariera mea politica s-a terminat. Eu oricum nu mai candidam, pentru ca la 63 de ani deja te gandesti si la altceva’, a mai spus el.

CITESTE SI: VICEPRESEDINTELE CJ Bihor, RETINUT de procurorii DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie — Serviciul Teritorial Oradea au dispus marti punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a vicepresedintelui CJ Bihor, ALEXANDRU KISS, si a omului de afaceri Beneamin Rus, administrator al grupului de societati Selina Oradea.

Potrivit comunicatului DNA, inculpatilor ALEXANDRU KISS li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, urmand a fi prezentati la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

ALEXANDRU KISS este cercetat cu privire la savarsirea infractiunilor de spalare a banilor, in forma continuata (patru infractiuni), abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, luare de mita si trafic de influenta, in forma continuata.

Beneamin Rus este cercetat cu privire la savarsirea infractiunilor de spalare a banilor, in forma continuata (doua infractiuni) si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

In ordonantele de retinere se arata ca, in perioada octombrie 2003 — mai 2008, Kiss Alexandru, in functie de presedinte al CJ Bihor, impreuna cu Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo, Roatis Gheorghe Ioan, Rus Beneamin si cu suspectul Mudura Alexandru (decedat intre timp, n.r.) au conceput, succesiv, mecanisme complexe prin intermediul carora membrii grupurilor au obtinut foloase necuvenite in valoare totala de 4.312.847 euro.

 Sursa foto www.realitatea.net