Alexandru Rafila a anunțat când ar putea ajunge România la 10.000 de cazuri de coronavirus pe zi

Alexandru Rafila a dezvăluit, la Digi24, când s-ar putea înregistra 10.000 de cazuri pe zi în România. Reprezentantul țării noastre la OMS susține că acest lucru se va întâmpla până la finele lunii decembrie în lipsa unor măsuri suplimentare.

„Procesul acesta nu s-a oprit și probabil până spre sfârșitul lunii decembrie, în lipsa altor măsuri – pentru că ne-am apropiat de o limită a măsurilor de un anumit tip, cele care sunt mai puțin restrictive – cred că numărul de cazuri la sfârșitul acestei luni va înregistra un număr cu cinci cifre, adică o să fie cel puțin 10.000 de cazuri pe zi. (…) La numărul acesta de cazuri, capacitatea de la terapie intensivă este, sigur, depășită, iar asta are consecință directă în ceea ce privește mortalitatea”, a declarat Alexandru Rafila.

„E puțin dur ceea ce spun, dar chiar sunt afectat de ceea ce spun, pentru că mă gândesc la această variantă și nu știu cum putem să o evităm decât dacă eventual urmăm un model care văd că este aplicat în Franța, chiar și în Germania – mai degrabă poate modelul din Germania – care, paradoxal, instituie măsuri de limitare a activităților economice, sociale, dar lasă școlile deschise, un lucru pe care eu personal îl agreez”, a continuat Rafila.

„Franța are acum 48.000 de cazuri și dacă împărțim la 3 – pentru că ei sunt cam 60 de milioane, față de circa 20 de milioane în România – ar fi un echivalent de 16.000 de cazuri în România, cam aceasta ar fi corelația, deci au de două ori și jumătate mai multe cazuri decât noi”, a explicat profesorul Rafila. „Așa că Franța a trebuit să ia această măsură, târziu, dar ideea e următoarea: cu cât iei mai devreme măsura, atunci durata ei poate să fie mai mică”, a conchis medicul.

Sursa foto: gandul