ALEXANDRU VISINESCU, acuzat de crime impotriva umanitatii

Tortionarul ALEXANDRU VISINESCU a fost audiat, miercuri, de procurori, sub acuzatia ca a ucis mai multi detinuti pe vremea cand s-a aflat la conducerea penitenciarului Ramnicu Sarat.

Potrivit avocatului Dan Petre, lui ALEXANDRU VISINESCU i s-a schimbat incadrarea juridica, de la genocid la infractiuni impotriva umanitatii. Totodata, el a precizat ca VISINESCU si-a mentinut declaratiile in fata procurorilor.

“A avut loc un moment normal in desfasurarea urmaririi penale, a fost chemat pentru a i se duce la cunostinta schimbarea incadrarii juridice din genocid in infractiuni contra umanitatii. Regimul este acelasi ca la genocid. Invinuirile sunt la fel ca cele anterioare, si-a mentinut declaratiile date anterior in care a aratat ca nu a comis niciun abuz cu privire la regimul de viata al detinutilor”, a declarat avocatul lui ALEXANDRU VISINESCU, la iesirea de la audieri.

Potrivit lui Dan Petre, a fost audiata si o persoana care a fost angajata la Administratia Penitenciarelor pe vremea lui VISINESCU.

Vezi cand ar putea fi finalizate investigatiile in dosarul tortionarilor

Intrebat cand crede ca se va da verdictul final, avocatul lui VISINESCU a raspuns: “Verdict final inseamna trimitere in judecata sau clasarea dosarului. E greu de anticipat cand se va intampla. Administrarea justitiei presupune timp indelungat in general”.

Procurorii sustin ca in perioada 1956-1963, cand a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat, ALEXANDRU VISINESCU i-a supus pe detinutii politici la rele tratamente, batai si alte violente, i-a lipsit de hrana, medicamente si asistenta medicala. 

Parchetul instantei supreme anunta, in 3 septembrie anul trecut, ca ALEXANDRU VISINESCU este urmarit penal pentru genocid, intrucat in perioada 1956-1963, cand a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat, i-a supus pe detinutii politici la rele tratamente, batai si alte violente, i-a lipsit de hrana, medicamente si asistenta medicala.

Afla aici detalii despre faptele tortionarului Alexandru Visinescu

Procurorii Parchetului instantei supreme au inceput in 30 august audierile in dosarul tortionarului ALEXANDRU VISINESCU. Anchetatorii i-au luat atunci o declaratie lui Valentin Cristea, singurul detinut politic de la Penitenciarul Ramnicu Sarat care mai este in viata.

ALEXANDRU VISINESCU s-a nascut la Buzau, in 1925, si a fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat din anul 1956 si pana la desfiintarea inchisorii, in 1963, fiind si ultimul comandant al inchisorii, unde a murit, in urma torturilor, Ion Mihalache.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale a fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, pentru omor deosebit de grav.

In 9 august, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a preluat de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, dosarul avand ca obiect denuntul formulat de IICCMER impotriva lui Visinescu.

Potrivit presedintelui executiv al IICCMER, Andrei Muraru, toti detinutii politici inchisi in timpul regimului comunist la Ramnicu Sarat “au fost torturati fizic si psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului”, Alexandru Visinescu fiind “responsabil din punct de vedere penal pentru decesele inregistrate la Ramnicu Sarat in timpul mandatului sau”.