Alexandru Visinescu s-a prezentat in aceasta dimineata in fata instantei. Urmatorul termen, pe 22 octombrie

A inceput procesul tortionarului Alexandru Visinescu, la Curtea de Apel Bucuresti. Acuzat de de moartea a 12 detinuti politici in perioada in care a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu a fost prezent, miercuri dimineata in fata instantei, la primul termen al procesului, dupa ce dosarul a iesit din camera preliminara. El nu a vrut sa dea prea multe declaratii presei, insa intrebat de jurnalisti daca se considera vinovat, Visinescu a repetat acelasi raspuns ca si pana acum: “nu”.

Alexandru Visinescu va veni din nou in fata instantei in data de 22 octombrie. De mentionat ca decizia pe care o va lua Curtea de Apel Bucuresti nu este definitiva si poate fi contestata la instanta suprema.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a anuntat, la 18 iunie, ca Visinescu a fost trimis in judecata pentru savarsirea de infractini contra umanitatii, in dosarul avand ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Citeste si: Vezi cine este al patrulea tortionar pentru care IICCMER cere urmarire penala

IICCMER a descoperit ca Visinescu s-ar face vinovat de moartea a 12 detinuti politici. In cei sapte ani in care a condus penitenciarul, acesta ar fi instaurat un regim de tortura si teroare. Procurorii au aratat, in rechizitoriu, ca in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, “a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic”.

In perioada in care la conducerea Penitenciarului Ramnicu Sarat a fost Alexandru Visinescu, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate, potrivit Parchetului instantei supreme.

Citeste si: Tortionarul ALEXANDRU VISINESCU a fost trimis in judecata

Principalele categorii de detinuti aflate in penitenciar, asa cum reiese chiar dintr-o nota a lui Visinescu adresata Consiliului Securitatii Statului din 1967, erau fosti conducatori in guvernele burghezo-mosieresti si in conducerile PNT si PNL, fosti conducatori ai diverselor organizatii subversive, foste cadre de conducere dupa 23 August 1944, foste cadre MAI dupa 23 August 1944, fosti conducatori ai diverselor secte religioase si alte cazuri mai izolate.

“Conditiile de viata din Penitenciarul Ramnicu Sarat, asa cum reies din documente si au fost descrise si de fostii detinuti, au creat premisele aparitiei unor afectiuni deosebit de grave, soldate in cateva cazuri cu decesul, proband natura abuziva si tratamentul neglijent aplicat de comandantul inchisorii, lt. col. (r) Visinescu Alexandru”, au mai aratat procurorii, in rechizitoriu.

Regimul impus de Visinescu in Penitenciarul Ramnicu Sarat nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea zece ani.

“Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic”, au precizat procurorii. Din documentele studiate de anchetatori pana in prezent, au fost identificati 138 de detinuti care au trecut prin Penitenciarul Ramnicu Sarat in mandatul lui Visinescu.