ALEXEI MILLER, seful GAZPROM, a explicat pentru Mondo News de ce s-au redus livrarile de gaze catre Romania

Compania Gazprom a explicat, in exclusivitate pentru Mondo News, care a fost motivul reducerii livrarilor de gaze catre Romania. Seful Gazprom, Alexei Miller, ne-a declarat ca micsorarea livrarilor de gaze a vizat doar volumele suplimentare, explicand ca dupa finalizarea pomparii cantitatilor necesare de gaze in depozitele subterane, cererile consumatorilor europeni, inclusiv din Romania, vor fi satisfacute la capacitate integrala.

“Era vorba despre asa numitele volume suplimentare. Si fara indoiala, dupa finalizarea pomparii cantitatilor necesare de gaze in DSG-urile noastre (depozite subterane de gaze – n.r.), vom putea satisface in continuare cererile consumatorilor europeni”, a explicat Alexei Miller, pentru Mondo News.

Pentru perioada urmatoare, compania anunta ca va creste pomparea de gaze in depozitele subterane, iar dupa umplerea lor, Gazprom va putea satisface si cererea suplimentara de gaze a consumatorilor europeni.

“Gazprom asigura zilnic livrari stabile de gaze in Europa, ceea ce corespunde in totalitate obligatiilor contractuale ale companiei. In anul 2014, Gazprom va acoperi in totalitate cererile la gaze din Rusia, dar si din afara tarii. Compania va creste pomparile in depozitele subterane de gaze (DSG) pana la 72 miliarde de metri cubi de gaze. Gazprom este pregatita sa asigure cantitati suplimentare in cazul cresterii cererilor la gaze din Europa”, a mai precizat conducerea Gazprom, la solicitarea Mondo News.

Mondo News iti recomanda si: SCUMPIREA GAZELOR a fost AMANATA de GUVERN pana in iunie 2021

De precizat ca Gazprom a reluat livrarile de gaze in parametri normali, insa autoritatile romane nu exclud noi reduceri zilele urmatoare. Anual, Romania consuma circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare.

Calendarul de liberalizare a pretului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012, prevede ca acest proces sa se incheie la 31 decembrie 2018. In cazul in care Comisia Europeana va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operata pana la 1 iulie 2021.

CITESTE SI: GAZPROM a comunicat in ce perioada nu vor scadea volumele de gaz catre Romania 

Ministrul Energiei a afirmat in mai multe randuri ca Romania are suficiente stocuri de gaze pentru perioada de iarna si ca oprirea importurilor nu va avea efecte asupra consumatorilor. El a anuntat, totodata, ca majorarea pretului la gaze pentru consumatorii casnici, care trebuia aplicata din octombrie, a fost amanata de Guvern, printr-o hotarare care prevede si renegocierea calendarului de eliminare a preturilor reglementate, in sensul extinderii perioadei pana la 30 iunie 2021 pentru acesti consumatori. Hotararea a fost aprobata in sedinta de luni a Guvernului.