ALEXIS TSIPRAS: Imi asum responsabilitatea pentru ceea ce s-a intamplat in ultimele 5 luni

Prim-ministrul grec ALEXIS TSIPRAS a declarat miercuri in plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg ca guvernul sau va continua eforturile de reforma, informeaza Reuters.

Seful executivului de la Atena le-a spus totodata eurodeputatilor ca referendumul organizat la 5 iulie i-a oferit un mandat pentru a solutiona criza intr-o maniera sustenabila din punct de vedere social si economic. ALEXIS TSIPRAS a adaugat ca decizia poporului sau de respingere a propunerilor creditorilor internationali nu inseamna o despartire de UE, ci o intoarcere la valorile europene.

CITESTE SI: CRIZA GRECIA: ATENA vrea sa ajunga la un acord cu creditorii pentru a redeschide bancile 

“Imi asum pe deplin responsabilitatea pentru ce s-a intamplat in ultimele cinci luni si vreau sa va asigur ca grecii au depus in ultimii cinci ani eforturi extrem de mari, care i-au epuizat”, a declarat ALEXIS TSIPRAS, potrivit agentiei ANA-MPA.

El a mai atras atentia ca reformele trebuie sa permita o impartire a poverii, sa creeze locuri de munca si sa incurajeze antreprenoriatul. Seful guvernului de la Atena a subliniat totodata ca DATORIA PUBLICA a GRECIEI trebuie facuta sa devina sustenabila.

“Este nevoie de un acord care sa ne permita sa zarim luminita de la capatul tunelului, cu reforme credibile, dar care sa redistribuie in acelasi timp povara si pe umerii celor care o pot suporta”, a declarat ALEXIS TSIPRAS, potrivit EFE. El a acuzat in acelasi timp ca banii primiti pana acum de Grecia ca imprumuturi nu au ajuns niciodata la cetateni, ci au fost folositi pentru salvarea bancilor.

‘Vrem un acord care sa prevada reforme credibile si cu cat mai putine masuri de austeritate, dar cu o agenda de crestere economica. Propunerea noastra prevede de asemenea chestiunea restructurarii datoriei. Nu ar trebui s-o consideram un subiect tabu”, a spus el.

ALEXIS TSIPRAS s-a declarat totusi ‘increzator’ ca Atena va putea raspunde ‘in urmatoarele doua-trei zile’ obligatiilor sale, ‘in interesul GRECIEI si al zonei euro’, potrivit AFP. “Nu vom lasa Europa sa se divizeze”, a adaugat seful guvernului grec, facand apel la asumarea unei ‘responsabilitati istorice’ pentru a nu permite o astfel de ruptura a UE.

CITESTE SI: AUTORITATILE GRECESTI solicita o SOLUTIE PROVIZORIE de FINANTARE pentru luna iulie 

In discursul sau — primit deopotriva cu aplauze si huiduieli — ALEXIS TSIPRAS a acuzat ca tara sa a fost un laborator in care s-au facut experimente esuate pe tema austeritatii. ALEXIS TSIPRAS a fost audiat miercuri in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, la trei zile dupa referendumul din Grecia prin care a fost respins un plan de reforme propus de creditorii tarii — UE, BCE si FMI.

Prim-ministrul elen s-a intalnit marti, la Bruxelles, cu partenerii sai din celelalte 18 tari din uniunea monetara, care iau acum in considerare deschis ‘scenariul negru’ al unui GREXIT daca nu va fi gasit niciun acord privind un nou plan de ajutor pentru Atena inaintea noii date limita fixate pentru duminica de partenerii europeni.

Sursa foto: bbc.co.uk