ALINA BICA, DEZVALUIRI despre ARESTARE, perioada de DETENTIE si relatia cu ELENA UDREA si TRAIAN BASESCU

Fosta sefa a DIICOT ALINA BICA a povestit, intr-un interviu acordat postului Romania TV, ce s-a intamplat cu viata ei din momentul in care a fost arestata in plina strada, perioada pe care a petrecut-o in arest si cum a reusit sa “nu-si piarda capul” dupa gratii.

“Arestul a fost o experienta ciudata, pentru ca, sincer, m-am pregatit de foarte multe lucruri in viata asta: de boli, de decese, de probleme in familie. De treaba asta, sincer, nu am fost pregatita. Nu mi-am pus niciodata problema ca as putea ajunge in arest la solicitarea unui alt procuror. M-am gandit ca pot sa imi pierd functia, m-am gandit ca as putea avea o problema grava de sanatate si ca as putea ajunge sa fac chimioterapie, la o multime de lucruri m-am gandit, dar nu la asta, nu, nu”, a declarat ALINA BICA.

Fosta sefa DIICOT a devenit, ca urmare a indelungatei perioade petrecuta in spatele gratiilor pasionata de istorie si face o paralela, respectand proportiile, intre calvarul pe care l-a trait ea si anii epurarii politice operate de proaspat instalata putere comunista in Romania.

“E putin zis ca am avut un soc. A fost o anestezie. In arest am citit foarte multe lucruri despre anii ’50. M-am simtit ca un om care a plecat dimineata la ora 8.00 la munca si s-a intors dupa sase luni”, a mai spus ea.

“Cum m-am simtit cand am fost ridicata de pe strada? Ideea este ca in alte circumstante, socul ar fi fost mai mic. Cred ca am avut, ciudat, norocul…pentru ca atat de mare a fost surprinderea si socul, incat tot ce a urmat pe urma am considerat ca fiind mult mai putin grav pentru mine si mintile care au ramas acasa. Si pot sa vorbesc cu oarecare detasare. Din momentul in care am fost oprita in trafic si am realizat ce se intampla, paradoxal, mintile mi-au ramas acasa. Si va mai spun un lucru, iar foarte ciudat. Ma vizitase mama intr-una din dati. Tata o singura data a fost in stare sa la mine in arest, la vreo 3-4 luni. Eram in arest si stateam de vorba cu mama acolo si ma umfla rasul. Chiar radeam cu pofta de ceva ce mi-a povestit mama. Si zice mama: “E o chestie foarte ciudata. De un an jumatate nu te-am vazut sa razi in halul asta”, a povestit fosta sefa DIICOT.

Inca marcata de perioada petrecuta in detentie, ALINA BICA a marturisit ca se bucura ca nu a luat-o razna, dar nu poate uita momentele in care, constienta fiind ca este filata non-stop, ajunsese sa traiasca intr-un soi de clandestinitate chiar si in propria casa.

“Nu cred ca ceea ce mi s-a intamplat, din perspectiva modului cum mi s-a intamplat sau ca am ajuns acolo, este cel mai rau lucru. Va spun cu mana pe suflet, vazand viata mea pe doua planuri, nu cred ca este cel mai rau lucru care mi s-a intamplat. Exista si lucruri mai rele decat astea. Cum ar fi sa susotesti la tine in casa. Susoteam. Acum nu mai susotesc. Cat eram sefa DIICOT-ului, nu o sa mai fiu niciodata procuror, susoteam la mine in casa. Si mai era o chestie simpatica: niciodata nu ieseam dezbracata din baie, pentru ca mi-era teama ca ajung de rasul lumii. Nu doresc sa discut despre lucrurile acestea. Dar ma simt foarte bine acum, va spun cu mana pe suflet. Dupa o lunga perioada de timp, ma simt bine”, a mai completat aceasta.

Odata ajunsa in arestul Politiei Capitalei, cu psihicul la pamant, ALINA BICA sustine ca era mai deranjata de gravele acuzatii care i se aduceau, decat de conditiile improprii in care a fost nevoita sa-si duca existenta.

Citeste si: ALINA BICA incearca sa scape si de ARESTUL la DOMICILIU

“Pe mine ma deranjeaza denumirea de “beciul domnesc” care i s-a dat arestului central. Mi se pare ca radem de un loc sinistru. Am vazut numeroase doamne fardate care utilizeaza expresia in mod frecvent. Mi se pare o provocare a sortii si nu doresc niciunei persoane sa ajunga in locul cu pricina. Nu mi se pare un termen potrivit. Este crunt in arestul Politiei Capitalei. Eu spun din perspectiva faptului ca trebuie sa coabitez intr-un spatiu inchis cu alte minim trei persoane. Din perspectiva spatiului nu mi s-a parut o mare drama ca trebuie sa stau in 10 metri patrati cat avea camera. Nu mi s-a parut nicio mare drama ca trebuia sa relationez cu cele trei doamne care stateau acolo, nici faptul ca nu aveam usa la baie. Nu asta mi s-a parut dramatic, omul se adapteaza. Eu m-am adaptat foarte bine. Eu am simtit ca ma sterg ca personalitate, asta mi s-a parut dramatic pentru mine. A trebuit sa imi spun, si nu exagerez, de 300 de ori pe zi, ca sunt Alina Bica. Asta mi s-a parut mie dramatic. Ma stergeam pe zi ce trece, pentru ca imi puneam intrebari legate de mine ca persoana, de lucrurile in care crezut daca mai sunt valabile. Faptul ca venea lumea la mine sa se uite ca la circ, fiecare isi gasea de lucru sa treaca, sa isi bage capul sa ma vada. Asta mi s-a parut mie traumatizant, nu ca stateam cu alte trei persoane, lucrurile astea vin si trec. In momentul in care am ajuns acolo a fost prima data cand mi-am pus intrebari legate de cine sunt. Si nu o spun ca sa primesc simpatii, banuiesc ca dupa interviu o sa fie numeroase reactii”, a spus ALINA BICA.

Mutata in Saptamana Mare in puscaria de femei de la Targsor, alaturi de condamnate ajunse acolo chiar si in urma activitatii sale de procuror, a gasit resursele necesare sa se amuze de injuraturile politicoase care i-au fost adresate.

“Nu am ajuns bine in arestul central, din nou, ca a venit hartie de la DNA sa fiu trasferata la Targsor si era cu o saptamana inainte de Saptamana Mare si tata isi facuse curaj dupa o luna si jumatate sa vina miercuri sa ma vada. Si am primit vestea ca urmeaza a doua zi sa merg la Targsor si m-am cerut in audienta la adjunctul acelui domn de la arestul central si l-am rugat sa nu plec in Saptamana Mare, sa plec in saptamana de dupa, pentru ca vine tata si nu l-am vazut de atata vreme si imi face bine psihic si ca il rog frumos. I-am explicat vreo 10 minute si domnia sa a zis ca se va gandi si va analiza. Oricum limbajul trupului a fost ca ma va trimite spre Targsor a doua zi, ceea ce s-a si intamplat. Au tinut masina pana am terminat eu la instanta unde aveam termen, desi masina ar fi trebuit sa plece la 11.00, 12.00. M-au asteptat si am plecat spre Targsor. A fost si o chestie draguta, daca pot spune draguta. Paradoxal, la Targsor, cand mi s-au adresat cuvinte nepotrivite mi s-au adresat cu apelativul de “doamna Bica”, ceea ce a fost o chestie simpatica, pentru ca nu m-a mai injurat nimeni cu “doamna Bica”. Deci, nu “fa, Alino”, nu “fa, infractoareo”. Nu a incercat nimeni sa ma intimideze”, a mai povestit fosta sefa antimafia.

Asumandu-si aroganta, continua sa se considere o femeie de succes si, pentru ca orice ai face nu poti sa scoti procurorul din ea, recunoaste ca habar nu avea cum arata pe dinauntru o celula, dar continua sa sustina ca un procuror nu trebuie sa fie interesat de conditiile in care cei pe care ii retine isi petrec detentia preventiva.

Citeste si: ALINA BICA si DORIN COCOS raman in AREST LA DOMICILIU

“Cand am spus, la usa puscariei, la eliberare, ca sunt o femeie de succes, nu a fost o afirmatie. Un domn a fost impertinent si i-am raspuns la fel de impertinent, ca vorba aia, am vorbele la mine si le-am avut intotdeauna. Sunt un copil, primul copil care a plecat cu facultate dintr-o familie de la Fagaras si am ajuns unde am ajuns fara sa ma cresca cineva peste noapte. Am vazut in mod frecvent la televizor oameni vorbind despre mine fara sa ma cunoasca. Eu am plecat de jos si am venit in Bucuresti, in 2002, transferata de la Parchetul Tribunalului Brasov la Parchetul Tribunalului Bucuresti. Si am luat-o treapta cu treapta pana in 2009, cand am fost detasata la Ministerul Justitiei. Eu nu am aparut peste noapte”, a marturisit aceasta.

“Procurorul Bica nu si-a pus niciodata, inainte de a fi arestata, problema conditiilor din arestul in care trimitea ea multi oameni. Cu tot regretul din suflet va spun, nu. Nu ma interesa niciodata zona respectiva. V-am spus ca nu o sa mai fiu niciodata procuror, nu as mai putea fi niciodata obiectiva in a aprecia anumite situatii. Eu cred ca procurorul nu trebuie sa relationeze cu zona de arest preventiv, pentru ca in momentul in care o singura zi ti-ai petrece acolo, nu ai mai putea sa fii procuror, ceea ce nu este un lucru bun. Procurorul trebuie sa se opreasca la usa Parchetului”, a adaugat ea.

Revenita acasa, chiar si in conditii stricte de arest preventiv, ALINA BICA a ajuns sa-i cunoasca pe politistii de proximitate si sa se impace cu ideea ca, cel putin o perioada de vreme, va trebui sa-i vada in propriul apartament chiar si in miezul noptii.

“Politistii vin cand vor, dar, in cazul meu, de cand sunt la domiciliu, primesc minim doua vizite pe zi: una in cursul zilei si una noaptea. Noaptea s-a intamplat sa apara ofiterul de proximitate si la ora 1.00, si la 2.00, si la 4.00 dimineata si la 6.00. Nu a fost nicio noapte sa nu vina. Se incheie un proces verbal, iar eu semnez cum ca m-au gasit acasa. Acum, nu o luati ca si cum ma plang, nu as vrea sa se interpreteze lucrul asta, dar am devenit insomniaca, pentru ca dupa ce te trezesti, semnezi, stai de vorba cu ofiterul respectiv, te prinde 3.00-4.00-5.00 dimineata treaz-lumanare, n-ai nicio treaba”, a mai spus ALINA BICA.

Ea a mai explicat de ce fostul presedinte TRAIAN BASESCU nu a vizitat-o la domiciliu dupa ce a fost eliberata din Penitenciarul Targsor. “Traian Basescu nu a venit la mine in vizita. As dori sa corectez un lucru: nici nu am refuzat, nici nu am acceptat. Nu m-a sunat. Cred ca nici nu avea cum, pentru ca nu are numarul meu de telefon”, a spus ALINA BICA.

Cat despre strategia sa de aparare in instanta, fosta sefa DIICOT a declarat ca nu vrea sa o spuna in public, dar precizeaza ca audierea sa in instanta “va fi un moment dragut”.

Alina Bica a mai explicat circumstantele faimosului filaj de la Paris in care au fost facute fotografiile care au inflamat spiritele in campania pentru prezidentiale si avorbit si despre prietenia cu ELENA UDREA.

“Eu sunt un om care isi asuma lucrurile. Pe mine m-a invatat tata intr-un fel si eu respect modul in care tata m-a educat pe mine acasa. Asadar, eu imi asum prietenia cu Elena Udrea, normal. Spre supararea unor domni, da. Nu am vorbit cu Elena Udrea de cand am fost eliberata. Si nu pentru ca mi-e teama ca mi-as putea complicat situatia penala, ci pentru ca nu a fost cazul. Nu am ce sa complic, pentru ca nu am interdictie sa iau legatura cu doamna Udrea. Dar fiecare cred ca ar trebui sa-si analizeze viata si sa se reacomodeze dupa o experienta traumatizanta”, a precizat ALINA BICA.

Fostul procuror sustine ca, inca dinaintea numirii sale in functia de procuror sef al DIICOT, a informat “toti factorii de decizie” cu privire la apropierea ei de Elena Udrea si ca s-a aratat prgatita ca, in cazul unei eventuale incompatibilitati generate de prietenia cu Udrea, sa renunte la nominalizare.

“Vreau sa va spun un lucru. Eu m-am apropiat de Elena Udrea, am devenit prietene. Ne stiam din Guvern. Am devenit prietene cu vreo trei luni inainte ca domnia sa sa nu mai fie ministru, cand am cunoscut-o pe mama Elenei. Dupa ce nu a mai fost ministru, iar eu am ajuns cine am ajuns, mie mi s-a parut ca fiind o lipsa crasa de caracter sa neg prietenia cu o persoana care a ales sa fie prietena cu mine cand era foarte puternica in tara asta. Eu cand am fost propusa pentru functia de sef al DIICOT, am adus la cunostinta tuturor factorilor de decizie din aceasta tara relatia de prietenie cu Elena Udrea. Am spus tuturor ca sunt prietena cu Elena Udrea”, a declarat ALINA BICA.

“Un magistrat are 35 de zile de concediu pe an. Eu am o restanta de 300 de zile de concediu in ultimii 10 ani. S-a intamplat de Valentine’s Day, in 2014, sa constat ca ar urma sa imi petrec ziua respectiva singura acasa din cauza unor probleme de natura familiala. Si, constatand ca in 2014 nu voi pleca in concediu, anuntasem lucrul acesta, in momentul in care doamna Udrea mi-a spus ca petrece Valentine’s Day la Paris, nu mi s-a parut un capat de tara faptul ca as merge sa stau o zi acolo. Pentru ca iar unii domni nu or sa fie foarte fericiti de ceea ce spun: eu am cunoscut-o pe Elena cu o alta fateta decat o stie restul lumii. Eu nu fac acum apologia personalitatii Elenei Udrea, dar intre ceea ce se prezinta la televizor si cum o cunosc eu pe doamna Udrea este o mare diferenta”, a mai spus ALINA BICA.

Totodata, ALINA BICA a marturisit ca prietenia cu ELENA UDREA nu i-a folosit, dar nici nu i-a daunat. “Cred ca prietenia cu Elena Udrea nici nu mi-a folosit, nici nu mi-a daunat, pentru ca daca doamna Udrea ar fi dorit sau s-ar fi intamplat lucrurile cum se povesteste la anumite posturi de televiziune, nu mai eram sefa la DIICOT”, a conchis aceasta.

Fosta sefa antimafia a povestit si cum isi petrece zilele in spatiul limitat al apartamentului. “Sa fii arestat la domiciliu nu este un statut special: judecatorul impune niste obligatii pe care trebuie sa le respecti. Legat de limita teritoriala, din ceea ce cunosc eu si din interpretarea personala pe care o ofer Codului Penal, practic, la usa se inchide spatiul in care am voie sa ma misc. In cazul meu, apartamentul. In cazul unei persoane care locuieste la curte, practic curtea si gardul curtii reprezinta limita teritoriala care delimiteaza dreptul de miscare al persoanei”, a explicat ALINA BICA.

In situatia in care este nevoita sa mearga in instanta sau la audieri, la DNA, ALINA BICA trebuie sa urmeze anumite proceduri. “Cu o zi inainte, ofiterul de proximitate ma cauta la domiciliu. In baza citatiei emise de instanta, mi se aduce un proces verbal in care este consemnat traseul pe care sunt obligata sa il urmez. Mi se spune, de asemenea, ora la care urmeaza sa plec de acasa. Anunt hainele pe care urmeaza sa le port. Adica scriu:”Ma duc cu o fusta gri si o bluza alba”. In momentul in care parasesc domiciliul, anunt parasirea de domiciliu, anunt traseul, anunt cand ajung la sediul instantei de judecata, cand plec de acolo si anunt cand intru in casa”, a mai precizat ALINA BICA.

Sursa foto: romaniatv.net