Alina Bica il acuza pe Coldea ca i-a cerut sa reanalizeze situatia lui Ovidiu Tender, in dosarul Carom – Motivare

Alina Bica a declarat la ICCJ ca Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut sa reanalizeze situatia lui Ovidiu Tender, in dosarul Carom, data fiind pozitia in Africa a acestuia din urma si contractele pe care urma sa le deruleze, arata instanta in motivarea deciziei de arestare.

Judecatorul ICCJ de drepturi si libertati Horia selaru, care a dispus arestarea preventiva intr-un al doilea dosar in cazul Alinei Bica, reda, in motivarea deciziei, declaratia fostei sefe a DIICOT, data la momentul judecarii propunerii de arestare.

Astfel Bica a aratat in fata instantei ca Florian Coldea i-ar fi cerut sa “reanalizeze” situatia lui Tender, in dosarul Rafo-Carom, instrumentat de ea.

“Am fost chemata de domnul Coldea Florian, prim adjunctul Serviciului Roman de Informatii, care mi-a adus la cunostinta o informare in care mi se preciza ca, din ratiuni de securitate nationala, avand in vedere pozitia domnului Tender in Africa si faptul ca prin S.C. PROSPECTIUNI S.A. urmeaza sa se deruleze anumite contracte, ar fi oportun sa ma gandesc daca este posibil sa reanalizez situatia acestui inculpat. I-am explicat domnului Coldea ca lucrurile in dosar sunt foarte bine facute si ca o solutie de achitare este exclusa, iar dumnealui m-a intrebat ce parere am cu privire la modalitatea de executare a pedepsei»”, se mai arata in documentul citat.

Citeste si: ATAC FRONTAL ALINA BICA despre directorul interimar al SRI

Bica a mai spus ca a refuzat initial cererea lui Coldea, dar i-a dat apoi informari, in contextul in care DIICOT nu mai primea sesizari de la SRI pentru anchete si in care ar fi fost informata ca este interceptata si ca procurorul-sef al DNA Laura Codruta Kovesi s-ar fi laudat ca ii va face dosar penal.

“Ulterior intalnirii cu dl. Coldea Florian am constatat, ca efect, doua aspecte la nivelul directiei: DIICOT nu a mai primit nicio sesizare de la SRI cu privire la noi posibilitati de investigatii in dosare, astfel ca, in decursul anului 2014, la DIICOT au venit in total un numar de sase – sapte sesizari si toate neserioase. in mod frecvent, mi se aducea la cunostinta, prin intermediul diverselor persoane, ca poate ar fi cazul sa parasesc functia pe care o ocup, ca in birou mi-a fost instalata tehnica de interceptare si ca doamna procuror sef Kovesi s-a laudat, in mod frecvent, ca va ajunge sa-mi construiasca anumite dosare penale, lucru care s-a si intamplat”, a declarat Bica, potrivit motivarii.

Bica mai precizeaza in declaratie ca il informa pe Coldea in legatura cu fiecare termen de judecata care se acorda in dosarul lui Ovidiu Tender, sustinand insa ca nu a facut “niciun demers de usurare a situatiei inc. Tender”.

“Doresc sa precizez faptul ca, din practica judiciara public existenta, constatasem ca inclusiv procurori DNA pusesera concluzii de prescriptie a faptelor in anumite dosare penale si instanta nu a tinut cont de aceste concluzii dispunand condamnarea inculpatilor si, ca atare, am apreciat ca nu savarsesc nicio infractiune deoarece nu am vazut niciunul din acei procurori urmariti penal. De exemplu, in cazul tarnsferurilor, DNA a pus concluzii de prescriptie a faptelor pentru inc. Stoica Mihai iar instanta l-a condamnat la 3 ani inchisoare. Acelasi lucru l-a facut si domnul procuror Radescu in dosarul Dinu Patriciu pentru inc. Rosca Stanescu si instanta l-a condamnat la 2 ani inchisoare. Dar se pare, cu toate astea, ca nu am sfarsit bine si domnul Coldea, cu ajutorul doamnei Kovesi si-a tinut promisiunea”, a sustinut Bica in fata instantei.

CITESTE SI: OVIDIU TENDER a dat declaratii in dosarul in care a facut un DENUNT impotriva ALINEI BICA

In legatura cu procurorul de sedinta din dosarul Carom Mirel Radescu, Bica a declarat ca a fost de acord cu redistribuirea sedintelor de judecata, la solicitarea acestuia, astfel incat “sa fie degrevat de anumite dosare”, intrucat el si-ar fi dorit o functie de conducere in cadrul Serviciului de combatere a macrominalitatii economico – financiare.

Fosta sefa a DIICOT a mai spus, in fata instantei, ca relatiile dintre ea si Florian Coldea au fost “destul de tensionate, cu atat mai mult cu cat acesta era preocupat de declansarea momentelor operative si in alte cauze ale DIICOT”, lucru cu care ea nu a fost de acord, lasand “lucrurile sa mearga in ritmul lor firesc iar actiunile sa fie declansate atunci cand sunt probe in cauza si nu cand dorea SRI”, se mai arata in motivare.

In acelasi document se mai arata ca procurorul DNA prezent la judecarea propunerii de arestare a apreciat ca “intreaga constructie a declaratiei inculpatei pe bazeaza pe supozitii decurgand din acreditarea ideii existentei unor relatii tensionate cu SRI, desi sub acest aspect, simpla lecturare a presei releva ca bilantul DIICOT pentru 2013, desfasurat in anul 2014 a avut loc «in incinta SRI»”. “Or, daca relatiile ar fi fost tensionate la nivelul conducatorilor inca din anul 2013, asa cum afirma inculpata, singura concluzie rationala este ca in calitate de procuror sef DIICOT ar fi optat cel putin pentru alta locatie”, a sustinut procurorul.

Alina Bica este cercetata intr-un nou dosar, disjuns din cel al despagubirii ilegale de la ANRP, fiind acuzata, printre altele ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender sa obtina o solutie favorabila in dosarul Rafo-Carom.

In acest dosar, inalta Curte de Casatie si Justitie a emis sambata mandate de arestare preventiva pentru Alina Bica, Dorin Cocos, fiul sau Alin Cocos, Adriean Videanu si Florentin Mihailescu.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca in instanta s-a afirmat ca Alina Bica a fost amenintata cu moartea intr-un hotel din Constanta de doi deputati PSD in legatura cu ancheta pe care o facea in dosarul RAFO-Carom al omului de afaceri Ovidiu Tender si ca patronul hotelului respectiv ar fi fost de fata.

Procurorii DNA arata, in referatul cu propunerea de arestare a fostei sefe a DIICOT ca Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender, a pus procurorii de sedinta sa depuna concluzii favorabile in procesul acestuia si chiar sa semneze un proces-verbal ca vor proceda asa.

“Probele administrate in cauza pana in acest moment al cercetarilor vizeaza modul in care procurorul sef DIICOT, Bica Alina Mihaela, dupa preluarea functiei, in anul 2013, in urmarirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu inchisoarea cu executare in regim de detentie”, se arata in referatul obtinut de Mediafax.

Practic, noteaza anchetatorii DNA in continuare, odata ce a ajuns la conducerea DIICOT, Bica “a inteles sa subordoneze institutia pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu”, in dosarul RAFO-Carom.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a formulat la randul sau, vineri, un denunt impotriva Alinei Bica, legat de o mita pe care i-ar fi dat-o fostului procuror-sef al DIICOT, sub forma de actiuni, printr-un intermediar.

In decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.