SEFA DIICOT, ALINA BICA, A FOST RETINUTA pentru 24 de ore. CSM a dat aviz pentru arest la domiciliu

UPDATE ora 22.45: Sefa DIICOT, Alina Bica, a fost retinuta, joi seara, de procurorii DNA pentru 24 de ore, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) – Sectia procurori – a dat aviz pentru retinerea si arestul la domiciliu. Sefa DIICOT a facut parte dintr-o comisie care a aprobat despagubiri pentru un teren supraevaluat, prejudiciul adus statului ridicandu-se la peste 62 de milioane de euro.

Un al doilea comunicat al DNA informeaza ca procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 20.11.2014, a inculpatei BICA ALINA MIHAELA, membra a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Astfel, Alina Bica a fost retinuta de DNA pentru abuz in serviciu, intr-un dosar privind o despagubire ilegala facuta de o comisie din ANRP din care actualul procuror-sef al DIICOT a facut parte.

Sectia de procurori a CSM s-a reunit, joi seara, pentru a discuta solicitarea DNA de retinere si arestare a Alinei Bica si au incuviintat retinerea si arestarea la domiciliu. Bica va fi prezentata la instanta suprema pentru luarea masurii preventive.

Citeste si: LAURA CODRUTA KOVESI: DOSARUL EADS A FOST DETONAT! DEZVALUIRI SOC ALE SEFEI DNA

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au pus in miscare actiunea penala si i-au retinut pentru 24 de ore pe Lacramioara Alexandru si pe Dragos Bogdan.

Cei trei sunt acuzati de abuz in serviciu, dupa ce Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP din care au facut parte a acordat o despagubire pentru un teren supraevaluat din Capitala.

Pe 15 octombrie 2014, Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13,0535 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, din care faceau parte Alina Bica, Lacarmioara Alexandru si Dragos Bogdan, a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitala cu incalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.

Astfel, membrii comisiei, luând la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat ca expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reala) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei).

Acestia ar fi fost constienti insa ca terenul era supraevaluat, aspect ce reiese si din faptul ca, anterior, in sedinta din 24 februarie 2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului, mai noteaza anchetatorii.

Dupa emiterea deciziei de despagubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obtinut titluri de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursa din data 25 ianuarie 2010, in cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru patrat).

Citeste si: Deputatul PNL Mircea Rosca a fost arestat in dosarul de trafic de influenta

Prin indeplinirea in mod necorespunzator a atributiilor de serviciu, de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu in valoare de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase, mai spun procurorii.

Surse judiciare au declarat pentru agentia Mediafax ca cel despagubit pentru acest teren ar fi Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocos.

Consiliul Superior al Magistraturii, care avizeaza perchezitionarea si masurile preventive in cazul magistratilor, nu a facut niciun fel de precizare despre o eventuala solicitare din partea DNA referitoare la Bica.

Bica a fost recent in atentia publica, inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, dupa ce a aparut intr-o serie de fotografii alaturi de Elena Udrea, la Paris. Fotografiile respective au aparut, timp de câteva ore, pe un site, unde nu au mai putut fi apoi accesate.

Alina Bica este sefa DIICOT din mai 2013, fiind numita la propunerea ministrului interimar al Justitiei de atunci, premierul Victor Ponta.

In septembrie 2012, numele ei era vehiculat pentru functia de procuror general. Tot atunci, in presa a fost publicata o convorbire telefonica interceptata pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, discutie in care Bica se interesa de functia pe care urma sa o ocupe la ANAF o cunostinta a ei.

Ce spun procurorii DNA:

In data de 15.03.2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, din care faceau parte Bica Alina Mihaela si Alexandru Lacramioara si Bogdan Dragos-George, a aprobat raportul de evaluare, intocmit de un expert evaluator, corespunzator dosarului nr. 22714/FFCC, cu incalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente.

Astfel, membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat ca expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reala) la 377.282.300 lei(valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei).

Acestia au fost constienti insa ca terenul era supraevaluat, aspect ce reiese si din faptul ca, anterior, in sedinta din 24.02.2011, cand dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului.

Dupa emiterea deciziei de despagubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obtinut titluri de conversie in actiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursa din data 25.01.2010, in cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru patrat).

Prin indeplinirea in mod necorespunzator a atributiilor de serviciu, de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost produs statului roman un prejudiciu in valoare de 263.327.559 lei,(echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentand supraevaluarea), concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii. 

STIRE INITIALA (PE SURSE): UPDATE ora 21.17: Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut mandat de arestare preventiva pentru sefa DIICOT, Alina Bica, sustin surse judiciare citate de televiziunile de stiri. Alina Bica a fost chemata, joi seara, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru audieri, aceasta fiind citata in dosarul “Retrocedarilor ilegale” privind posibila favorizare a afaceristului Stelian Gheorghe. 

UPDATE ora 20.55: Potrivit EVZ.ro,  Alina Bica a fost citata la audieri la sediul DNA, pentru a fi audiata in dosarul “Retrocedarilor ilegale”, privind posibila favorizare a afaceristului Stelian Gheorghe.

UPDATE ora 20.20: Surse citate de EVZ.ro au afirmat ca o persoana a fost retinuta in acest dosar – Lacramioara Alexandru, fosta membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor.

UPDATE ora 19.16: Sectia de procurori a CSM s-a intrunit de urgenta in aceasta seara pentru a decide in legatura cu o cerere de incuviintare a retinerii sefei DIICOT formulata de DNA, scrie Romania Libera. Cererea a ajuns la CSM dupa ora 17.20. Sursa citata scrie ca la aceasta ora au loc dezbateri furtunoase cu privire la cererea de incuviintare a retinerii procurorului-sef al DIICOT, Alina Bica.

Potrivit unor surse judiciare, procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Alina Bica, ar fi fost ridicata de pe strada de catre procurorii anticoruptie si dusa la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru audieri. Bica ar fi suspectata de fapte de coruptie.

UPDATE ora 19.08: Sefa DIICOT ar fi fost dusa cu mandat de aducere de pe strada pentru a fi audiata la sediul DNA, unde se afla si omul de afaceri Gheorghe Stelian, un fost asociat al lui Dorin Cocos. Surse judiciare sustin ca audierea ar avea loc in legatura cu o serie de afaceri derulate de familia sa.

Sursele citate sustin ar putea fi vorba despre o cauza de abuz in serviciu, insa sunt putine date in acest sens, si acestea neconfirmate.

Mai multi avocati s-au prezentat la sediul DNA in jurul orei 18.30, insa nu au oferit detalii presei. Deocamdata nu se stie cu certitudine daca sefa DIICOT se afla in sediul DNA, sau urmeaza sa ajunga.

Amintim ca Alina Bica a fost secretar de stat in Ministerul Justitiei. Ea a devenit cunoscuta dupa ce inainte de alegeri a fost prezentata in imagini alaturi de Elena Udrea intr-o vacanta de shopping la Paris.

vom reveni cu amanunte