Ordonantele de retinere pentru ALINA BICA si ceilalti suspecti au expirat, instanta a ramas in pronuntare

Alina Bica, procuror sef al DIICOT, a fost adusa vineri la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce CSM a incuviintat cererea DNA de arestare la domiciliu a acesteia, intr-un dosar in care este acuzata de abuz in serviciu, in legatura cu retrocedarea unui teren pe vremea cand era secretar de stat in Ministerul Justitiei si membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP.

UPDATE sambata, ora 3:00: Ordonantele de retinere au expirat, instanta a ramas in pronuntare, iar cei patru suspecti, inclusiv Alina Bica, au parasit sediul Inaltei Curti.

Sefa DIICOT a urcat intr-o masina care a demarat in tromba si a trecut pe rosu la semafor. La un moment dat, masina a oprit, iar sefa DIICOT s-a dat jos si a venit nervoasa spre un cameraman care o filma, punandu-i mana pe camera si cerandu-i sa inceteze. „De ce ne urmariti, ne incalcati dreptul la intimitate!”, a acuzat barbatul care o insotea.

UPDATE sambata, ora 0:05: Magistratii instantei supreme continua şi, la aceasta ora, şedinta in care vor stabili daca şefa Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate va fi cercetata in stare de arest sau in libertate. Alina Bica este banuita ca ar fi fost partaşa la un tun de 62 de milioane de euro, un tun dat statului român printr-o retrocedare ilegala.

Ea a fost audiata de judecatori şi, chiar daca i-a expirat ordonanta de retinere, a ramas in sala de judecata, in aşteptarea sentintei.

Procesul a demarat in urma cu aproape sase ore, iar audierile s-au incheiat in jurul orei 22:00. A urmat o pauza de jumatate de ora, dupa care au inceput pledoariile.

Alina Bica si-a sustinut nevinovatia si considera ca a actionat legal. Ea a subliniat ca ceruse audierea in comisia de retrocedari a expertului care a evaluat terenul, tocmai pentru ca ii atrasese atentia valoarea mare a terenului.

UPDATE ora 18.17: Suma de 10 mil. de euro ar fi ajuns la Dorin Cocos de la Gheorghe Stelian. Informatia apare in dosarul DNA, intr-una dintre declaratiile luate in ultima luna. Surse sustin ca si numele Elenei Udrea ar aparea in acest dosar, insa nu se stie deocamdata in ce context. 

UPDATE 16.30: Instanta suprema judeca, incepand cu ora 16.30, cererea procurorilor DNA de arestare a sefei DIICOT, Alina Bica.

UPDATE 12.28: Procurorii DNA au trimis, vineri dimineata, la sediul CSM noi documente in dosarul retrocedarilor si au solicitat, din nou, ARESTAREA PREVENTIVA a sefei DIICOT ALINA BICA. Judecatorii CSM, in baza noii documentatii, au incuviintat ARESTAREA PREVENTIVA a ALINEI BICA, dupa ce joi seara incuviintasera doar ARESTAREA la DOMICILIU. Decizia definitiva va fi luata de magistratii de la ianalta Curte.

De asemenea, in instanta vor fi duse cu propunere de arestare preventiva si alte persoane retinute joi de DNA, respectiv Emil Nutiu, expert evaluator; Lacrimioara Alexandru si Dragos Bogdan, membri ai aceleiasi comisii din cadrul ANRP.

In acelasi dosar, mai sunt cercetati penal deputatii Marko Attila (UDMR) si Catalin Teodorescu (PDL), pentru abuz in serviciu, si omul de afaceri Stelian Gheorghe, in cazul celui din urma fiind impusa masura controlului judiciar. Alina Bica a fost retinuta joi seara de procurorii DIICOT, fiind acuzata de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

CITESTE SI: DEPUTATUL CATALIN TEODORESCU este URMARIT PENAL in dosarul ALINEI BICA

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie — Sectia de Combatere a Coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 20.11.2014, a inculpatei Alina Bica, membra a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, se arata intr-un comunicat al DNA.

DNA sustine ca, prin indeplinirea in mod necorespunzator a atributiilor de serviciu de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost produs statului roman un prejudiciu in valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentand supraevaluarea, concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase’.

Procurorii anticoruptie s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13,0535 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, sector 2.

“Concret, la 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, din care faceau parte suspecta Alina Bica si inculpatii Lacrimioara Alexandru si Dragos Bogdan, a aprobat raportul de evaluare, intocmit de un expert evaluator, corespunzator dosarului nr. 22714/FFCC, cu incalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente. Astfel, membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat ca expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reala) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei)”, se spune in comunicat.

CITESTE SI: Deputatul MARKO ATTILA, URMARIT PENAL pentru ABUZ in SERVICIU in dosarul ALINEI BICA 

DNA arata ca acestia au fost constienti insa ca terenul era supraevaluat, aspect ce reiese si din faptul ca, anterior, in sedinta din 24 februarie 2011, cand dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului.

“Dupa emiterea deciziei de despagubire, la 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obtinut titluri de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursa din 25.01.2010, in cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru patrat)”, mai mentioneaza DNA.

Sursa foto: adevarul.ro