ALINA GORGHIU a lansat PETITIA pentru o mai buna reprezentare a FEMEILOR in POLITICA

Co-presedintele PNL ALINA GORGHIU a initiat ”PETITIA pentru reprezentarea corecta a femeilor in politica. Demersul isi propune sa obtina o sustinere larga, indiferent de gen, pentru ideea reprezentarii echilibrate si corecte a femeilor la nivelul Parlamentului si administratiei locale si pentru adoptarea initiativei legislative ce ofera aceasta sansa, depusa joi in Parlament.

In continuare va prezentam, in variata integrala, textul PETITIEI lansate de ALINA GORGHIU: „Prezenta petitie isi propune sa obtina o sustinere larga, indiferent de gen, pentru ideea reprezentarii echilibrate si corecte a femeilor la nivelul Parlamentului si administratiei locale.

Solutia propusa este aceea ca listele pentru alegerile locale (consilii locale si judetene) si cele parlamentare  sa contina o cota de cel putin 30% candidati din partea genului subreprezentat pentru a putea fi validate de birourile electorale.

CITESTE SI: PNL INITIAZA DOUA PROIECTE DE LEGE PRIVIND REPREZENTAREA DE GEN LA ALEGERI

Aceasta conditie este propusa spre reglementare prin intermediul unui proiect de lege initiat de PNL care vine in intampinarea principiului egalitatii de sanse dintre femei si barbati asa cum este enuntat in Constitutie: „ Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea”.

Implicarea activa si onesta in activitatea politica parlamentara si locala reprezinta un castig pentru reprezentarea echilibrata a intregii societati si oportunitatea de a diminua actuala fisura. Comparativ cu o medie de 22,5% femei in parlamentele lumii, Romania se afla abia la jumatatea clasamentului.

Cotele de reprezentare politica legiferate sunt o realitate in 88 de state din lume. In prezent, procentul cel mai mare de femei in Parlament este detinut de Rwanda (56,3%). In Europa, pe primele pozitii, cu peste 38% femei in Parlament, sunt: Suedia, Finlanda, Islanda, Norvegia, Danemarca.

Toate acestea ne indreptatesc pe noi, semnatarii acestei petitii, sa solicitam actualului Parlament sa dovedeasca vointa politica si sa-si dea votul pentru adoptarea proiectului de lege prezentat”.

Sursa foto: pnl