ALINA GORGHIU: Asumarea raspunderii Guvernului pe CODUL FISCAL nu poate fi o varianta

Copresedintele PNL ALINA GORGHIU sustine ca angajarea raspunderii Executivului pe proiectul CODULUI FISCAL nu este o varianta reala de lucru, proiectul fiind retrimis Parlamentului spre reexaminare de presedintele KLAUS IOHANNIS.

“Evident ca nu (este o varianta angajarea raspunderii Guvernului — n.r.), a fost doar o remarca hazardata a premierului care niciodata nu analizeaza. Ar trebui sa respiri adanc inainte sa emiti o asemenea opinie si sa iti dai seama ca ar trebui sa cunosti Constitutia inainte sa spui ca asumarea raspunderii pe Cod poate fi o varianta. Nu poate. Proiectul este in procedura parlamentara, iar jurisprudenta constitutionala interzice acest lucru. Dar nu e niciun fel de problema — premierul Romaniei poate sa spuna orice, ca nu are raspunderea vorbelor sale”, a declarat GORGHIU, marti, la Adevarul Live.

CIITESTE SI: GORGHIU: Guvernarea este un exercitiu prea important ca sa fie eclipsat de bataliile interne din PSD 

ALINA GORGHIU a adaugat ca, desi liberalii sustin ideea RELAXARII FISCALE si a reducerii TVA, este necesar ca Guvernul sa prezinte anumite cifre prin care sa dovedeasca ca “lucrurile vor fi in regula si dupa 2016” si ca PSD nu va lasa viitorului guvern un “teren uscat”.

“Nimeni din PNL, nimeni de la Cotroceni, nimeni din societatea civila, FMI, Comisia Europeana (CE), Banca Mondiala (BM) nu a dat nici foc la CODUL FISCAL, nici nu l-au aruncat la gunoi atunci cand au spus ca masurile sunt bune dar trebuie sa vedem daca au sustenabilitate pentru ca altfel riscul este sa nu vina Victor Ponta cu cifre care sa ne asigure ca lucrurile vor fi in regula si dupa 2016. (…) Teama PNL este ca, nefiind justificate toate aceste lucruri de catre PSD, ne punem problema unor castane fierbinti pe care va trebui sa le scoatem noi cand ajungem la guvernare. De aceea, cu insistenta si cat se poate de ferm si legitim, solicit o transparentizare a situatiei bugetare si o proiectie bugetara pe 2016 care sa ne lamureasca ca VICTOR PONTA nu vrea sa parjoleasca tot si sa lase terenul uscat viitorului guvern, oricare ar fi el”, a mai spus aceasta.

Copresedintele PNL ALINA GORGHIU a opinat ca premierul VICTOR PONTA reduce intreaga discutie pe tema CODULUI FISCAL la “esti pentru TVA 19% sau esti impotriva TVA 19%”, dar a subliniat ca o dezbatere argumentata privind acest proiect este necesara.

CITESTE SI: VICTOR PONTA: TVA REDUS LA 19% se va aplica de la 1 IANUARIE 

“Ar fi foarte simplu daca discutia ar putea fi redusa la un ‘esti pentru sau impotriva’, simplu, fara sa faci o evaluare pe baza unor studii de impact, in baza unor argumente cifrice, pentru ca VICTOR PONTA reduce toata aceasta discutie la ‘esti pentru TVA 19% sau esti impotriva TVA 19%’. PNL este cel care a propus TVA de 19%, dar toata dezbaterea trebuie purtata prin contextul a doi termeni — responsabilitate sau iresponsabilitate. (…) Nu se intarzie nimic, faptul ca se va face in septembrie aceasta dezbatere cat se poate de serioasa, argumentata, in care sa se asigure si Opozitia si Presedintia si Puterea ca semnele de intrebare pe care le-am ridicat pot fi spulberate in baza unor studii eu cred ca e un lucru foarte bun”, a conchis ALINA GORGHIU.

Sursa foto: jurnalul