Alina Gorghiu cere introducerea urgenta a legislatiei privind insolventa persoanelor fizice

Alina Gorghiu i-a trimis, astazi, o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta pe subiectul insolventei persoanelor fizice. Deputatul PNL  cere introducerea urgenta a legislatiei in acest sens ca parte integranta a noului Cod al insolventei .

Astfel, spune Gorghiu ar fi bifat un element important pentru dinamizarea economiei Romaniei.

“Insolventa personala este o procedura supravegheata judiciar pentru restructurarea situatiei financiare a unui debitor, un fresh start la care, din pacate, romanii nu au acces acum, spre deosebire de cetatenii altor tari europene, cum ar fi Marea Britanie, Franta, Olanda, Portugalia, Germania, Polonia, Cehia, Letonia, Slovenia, Irlanda, Estonia sau Lituania (din 2013)… Chiar si in Ungaria va fi posibila cat de curand, la recomandarea — culmea — a Fondului Monetar International”, ii transmite deputatul PNL lui Ponta.

“Astazi este nevoie de o vointa politica comuna reala, nu doar declarativa cat sta camera tv pe noi, pentru adoptarea insolventei persoanei fizice, care trebuie sa aiba aceleasi drepturi ca si companiile, adica orice individ are dreptul sa o ia de la capat, fara niciun alt stigmat sau istoric. Mai mult de atat, lipsa unei asemenea reglementari speciale ar fi de natura a crea o situatie discriminatorie fata de ceilalti cetateni europeni nerezidenti in Romania, dar care au credite in Romania, si carora li se aplica legislatia din tara de provenienta, care, (…) aproape oricare ar fi tara, are reglementata insolventa persoanelor fizice”, a mai spus parlamentarul PNL.

Citeste si: PNL: Recalcularea pensiilor a fost decisa prin ordonanta in 2013. Ministrul liberal a pregatit implementarea masurii

Alina Gorghiu precizeaza ca legislatia privind insolventa persoanelor fizice este un proiect liberal care da sansa individului la “un nou inceput” si nu dezavantajeaza nici sistemul bancar pe termen lung, in timp ce pe termen mediu “ajuta in mod cert economia si reinsertia socio-economica a debitorului insolvent de buna-credinta.”

” <Electorata> propusa de dumneavoastra amana doar niste datorii, stabilea un plafon care nu se sprijinea pe niciun argument financiar si crea discriminari sociale nejustificate. Proiectul nostru creeaza conditiile ca oamenii sa-si plateasca datoriile prin propriul lor efort, nu prin pomana. Sigur, pomana este buna, creeaza dependenta si aduce voturi, dar ea face diferenta intre PNL si PSD. Liberalii pot castiga votul oamenilor si fara pomana. Aceasta este diferenta dintre insolventa persoanelor fizice, proiect PNL, si Electorata, proiect PSD”, i-a mai transmis Alina Gorghiu lui Victor Ponta.

Gorghiu afirma ca in jur de un milion de romani sunt amenintati de riscul executarilor silite.