ALINA GORGHIU despre MOTIUNEA de CENZURA, PROIECTELE PNL si PROGRAMUL de GUVERNARE

ALINA GORGHIU, POSTARE, FACEBOOK, REZULTATE, INITIATIVA PNL, DIALOG, PARTIDE, TEME, INTERES MAJOR, PSD, SEMNAL, ACCEPTARE, COD FISCAL

Motiunea de cenzura, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbari in administratia Capitalei sunt cateva dintre temele abordate de copresedintele PNL Alina Gorghiu intr-un interviu acordat jurnalistilor de la Agerpres.

In continuare va prezentam, in varianta integrala, interviul acordat de copresedintele PNL ALINA GORGHIU agentiei Agerpres.

Alina Gorghiu a subliniat, intre altele, ca PNL a demonstrat pe parcursul istoriei lui ca nu poate fi distrus de adversari. “Ideea libertatii pe care PNL o reprezinta este extrem de puternica, extrem de valoroasa iar in jurul ei s-a construit un partid mare. Deci singura amenintare ar putea veni din interior, daca PNL nu va sti sa convinga oamenii ca este un bun reprezentant al ideii si al traditiei libertatii. Doar erorile noastre ori indolenta noastra ne pot slabi”, spune liderul liberalilor.

AGERPRES: PNL depune vineri motiunea de cenzura. Sunt multe teme in dezbatere politica in aceste zile. Considerati ca ati ales cel mai bun moment?

Alina Gorghiu: Motiunea aceasta de cenzura este o datorie pe care PNL o are fata de romanii din strainatate. Acesti oameni, nu mai putin romani decat cei care traiesc in interiorul granitelor nationale, au dreptul la respect din partea statului roman. Introducerea votului prin corespondenta ar fi un semn de respect. Votul nu este o lozinca, asa cum crede premierul Ponta, este un drept constitutional care trebuie respectat.

Nu putem uita cozile umilintei de la sectiile de vot organizate la ambasadele Romaniei in strainatate si credem ca astfel de lucruri nu trebuie sa se repete. Motiunea noastra face referire si la dispretul domnului Ponta pentru dreptul la vot al romanilor din tara. PNL a atacat in instanta refuzul Guvernului de a respecta legea si de a organiza alegeri partiale pentru primariile, consiliile judetene, consiliile locale si colegiile parlamentare unde se impunea acest lucru. Ca sa ma refer doar la primarii, sunt 28 de localitati (inclusiv capitale de judet precum Sibiu, Targoviste, Ramnicu Valcea sau Piatra Neamt) in care de multa vreme ar fi trebuit organizate alegeri pentru primarie. PNL a castigat deja in prima instanta in mai multe dosare, cu decizii in care se arata ca Guvernul Ponta a savarsit un exces de putere neorganizand aceste alegeri partiale. Guvernul PSD fuge de intalnirea cu alegatorii; ii intelegem teama, dar incalcarea legii nu poate fi tolerata. Desigur ca puteam alege o alta tema, pentru ca Guvernul Ponta ne furnizeaza constant probe de incompetenta sau neglijenta, dar am decis sa axam motiunea pe dreptul la vot.

PNL nu este doar un partid preocupat de buna guvernare, ci este si un partid pentru drepturile si libertatile cetatenesti. E bine sa nu uitam de aceste valori, in conditiile in care cu doar o generatie in urma democratia nu exista in Romania. Momentul a fost ales astfel incat, in opinia noastra, sansele trecerii motiunii sa fie cat mai mari. Nu am dorit sa initiem acest demers in primele luni, deoarece am vrut sa lasam timp parlamentarilor puterii sa se convinga singuri ca domnul Victor Ponta nu se poate schimba asa cum mima la inceputul anului si ca, asa cum i-a condus la esec anul trecut, o va face de fiecare data cand va avea posibilitatea. Depinde doar de ei daca vor fi de partea lui Victor Ponta sau de partea cetatenilor. Romanii s-au saturat de acest guvern al stagnarii si neputintei; cred ca oamenii s-au saturat de atitudinea asta permanent artagoasa si aroganta a domnului Ponta. Tot ce face domnul Ponta e sa vanda zi de zi succese inexistente, sa incerce sa-i pacaleasca pe romani cu smecherii ieftine sau sa-i jigneasca prin minciuni obraznice.

AGERPRES: Ati avut discutii cu alte formatiuni care v-ar putea sprijini in demersul dvs si ce argumente aveti? Ati anuntat ca nu negociati venirea unor parlamentari in PNL, nu acceptati traseisti si nu negociati voturi la motiune contra pozitii executive.

Alina Gorghiu: Da, am avut si o sa avem in continuare discutii in Parlament. Reprezentantii PNL au discutat cu UDMR, au discutat, de asemenea, cu PSRO si continua discutiile si cu alti parlamentari.

Cautam sustinere oriunde, dar nu oricum. Motiunea de cenzura este un semnal pentru electoratul nostru si pentru cetateni in general iar lor trebuie sa le demonstram ca stim sa echilibram capacitatea de a negocia cu nevoia de a ramane fideli angajamentului de a face o politica mai curata. Eu privesc sansele motiunii cu optimism. Nu vad prea mare entuziasm in PSD pentru sustinerea Guvernului; cel mai entuziast si umil sustinator al Guvernului, dintre parlamentarii puterii, este Calin Popescu-Tariceanu. La presedintele Senatului am putut vedea cu totii aceeasi ostilitate fata de diaspora, atunci cand a spus ca romanii de peste hotare sunt capabili sa-si vanda voturile pe un mic si o bere. Eu cred ca cei din PSD ar vrea sa-si relanseze partidul, dar nu au avut inca suficient curaj pentru a-i spune la revedere actualului lider. Este o sansa pe care au acum, sper sa profite de ea.

AGERPRES: Daca trece motiunea, mai este valabila vechea teorie cu Alina Gorghiu la conducerea Camerei Deputatilor si Vasile Blaga la Senat?

Alina Gorghiu: Nu impartirea functiilor ne preocupa acum. Si nici nu depunem motiunea de cenzura cu scopul ca eu sau alti colegi din partid sa ocupam anumite functii. Am auzit de acest folclor cu impartirea functiilor din fruntea celor doua Camere intre domnul Blaga si mine, dar vreau sa spun foarte clar ca nu a existat nicio discutie (si cu atat mai putin o decizie) in PNL privind acest subiect. In PNL nu suntem obsedati de functii, asta este inca o mare diferenta intre noi si PSD. Nu functia ne face liberali.

AGERPRES: Cum comentati absenta parlamentarilor PNL de la sedinta de plen in care s-a dat vot in cazul Sova?

Alina Gorghiu: Ma bucur ca mi-ati pus aceasta intrebare, pentru ca as vrea sa clarific un lucru: nu parlamentarii absenti voteaza o lege sau o decizie, nu Opozitia este responsabila pentru votul majoritatii. Parlamentarii PNL au votat in proportie de suta la suta pentru a aproba cererile justitiei si prima oara, si in aceasta saptamana. Inteleg durerea unora ca PNL se comporta ca un partid corect in raport cu institutiile statului, cum inteleg si strategia PSD de a culpabiliza PNL pentru propriile actiuni impotriva egalitatii in fata legii. Este insa cel putin incorecta aceasta abordare.

Cei care cunosc viata parlamentara stiu ca este aproape imposibil ca un grup parlamentar sa aiba o prezenta de suta la suta. Mereu vor fi unii parlamentari plecati in delegatii oficiale, altii pot fi bolnavi sau pur si simplu sa nu poata fi prezenti din alte motive obiective. Sigur ca pot fi si cazuri in care nu sunt indeplinite niciuna dintre aceste situatii, dar majoritatea covarsitoare a senatorilor PNL au fost prezenti la acest vot si ceea ce trebuie retinut este ca acestia au votat corect in proportie covarsitoare. Sunt multumita de conduita senatorilor PNL in acest caz.

AGERPRES: Intr-un interviu acordat cu cateva luni in urma spuneati ca echipa de guvernare a liberalilor va fi prezentata atunci cand va exista majoritatea cu care PNL sa preia puterea. S-a apropiat acel moment? Care este echipa liberalilor?

Alina Gorghiu: Ne apropiem de momentul in care PNL va avea majoritate, dar nu am ajuns inca acolo. Speram ca asta sa se intample in aceasta luna, prin aprobarea motiunii de cenzura; cel mai tarziu acest lucru se va intampla la alegerile parlamentare de la finalul lui 2016.

Oricand se va intampla, vom fi pregatiti pentru guvernare cu o buna echipa liberala. Ganditi-va ca avem acum doua partide intr-unul singur, deci cu siguranta putem alinia mai multe guverne care sa faca performanta. Insa orice discutii concrete despre nume si functii vor avea loc doar dupa o victorie in Parlament sau o victorie la urne. Oricare ar fi echipa pe care o vom alinia, va asigur ca aceasta va fi mai buna decat echipa de yes men ai domnului Ponta. Ati vazut vreun ministru cu personalitate, unul care sa aiba curaj sa ridice privirea la Victor Ponta?

Mai nou, merg cu premierul chiar si prin emisiuni sa-l incurajeze cu zambete si miscarea din cap a cainelui din spatele autoturismelor, in timp ce acesta injura Opozitia. Ca si in cazul lui Calin Popescu-Tariceanu, servilismul este singura lor calitate, de asta le si tolereaza Victor Ponta toate prostiile pe care le fac — ordonanta bacsisul, blocarea sistemului la cardul de sanatate, intentia de modificare pe picior a legii educatiei si multe altele. In ce tara ministrul Muncii si Protectiei Sociale se codeste sa propuna marirea alocatiei pentru copii, de teama sa nu se supere marele prim-ministru? A ajuns Opozitia sa ia masuri in locul ministrilor. Cum este posibil ca prim-ministrul unui Guvern sa nu stie ca nu a dublat alocatiile copiilor si sa se si laude cu acest lucru pe retelele de socializare, iar cand PNL le dubleaza in Parlament sa nu stie ca acestea nu se pot acorda diferentiat?! Acesta este Guvernul condus de cel mai nepregatit premier din istoria Romaniei si compus din ministri “fantoma”.

AGERPRES: In ce stadiu ati preluat partidul si cum este el acum? Cata ”viata” dati noului PNL si ce va temeti ca l-ar putea distruge?

Alina Gorghiu: PNL a demonstrat pe parcursul istoriei lui ca nu poate fi distrus de adversari. Ideea libertatii pe care PNL o reprezinta este extrem de puternica, extrem de valoroasa iar in jurul ei s-a construit un partid mare. Deci singura amenintare ar putea veni din interior, daca PNL nu va sti sa convinga oamenii ca este un bun reprezentant al ideii si al traditiei libertatii. Doar erorile noastre ori indolenta noastra ne pot slabi.

Eu am fost aleasa copresedinte intr-un moment fast pentru partid, imediat dupa o victorie electorala semnificativa si dupa ce partidul s-a intarit considerabil prin decizia fuziunii. Misiunea mea este aceea de a consolida partidul prin desavarsirea fuziunii, impreuna cu copresedintele Vasile Blaga, si de a-i ascuti dintii ca partid de opozitie. Le-am spus colegilor din teritoriu in toate judetele unde am mers: daca facem opozitie in soapta, nu mobilizam pe nimeni. Vreau o opozitie combativa, care sa creeze adeziune si loialitate printre cetateni, printre cei care traditional sunt de centru-dreapta si printre cei care sunt nemultumiti de actualul guvern.

AGERPRES: Care sunt diferentele dintre presedintii PNL Crin Antonescu, Klaus Iohannis si Alina Gorghiu? Dar asemanarile?

Alina Gorghiu: Despre mine e bine sa vorbeasca altii, e bine sa vorbeasca rezultatele in alegerile din 2016. Cred insa ca si domnul Antonescu, si domnul Iohannis, si eu ne asemanam prin aceea ca suntem oameni liberi, ca pretuim valorile democratice si ca am inteles si intelegem sa vedem in jurul nostru echipe, nu echipaje, cum vedea fostul presedinte Traian Basescu. PNL are aceasta caracteristica de a fi cel mai democratic dintre partidele romanesti si imprumuta acest stil liderilor sai. Despre diferente, ceea ce e foarte evident e ca, spre deosebire de cei doi, eu sunt femeie.

Serios vorbind, fiecare presedinte al PNL a avut un stil al sau si a condus partidul in etape diferite de dezvoltare. Seriozitatea domnului Iohannis si efervescenta stilistica a domnului Crin Antonescu au ajuns repere in spatiul public romanesc. In orice caz, liberalii iubesc diferentele, pentru ca noi nu ne incolonam ca pesedistii in spatele unui conducator atotputernic si atotstiutor.

AGERPRES: Dupa fuziunea cu PDL au existat nemultumiri de ambele parti, in special in teritoriu. In ce masura s-au rezolvat acestea?

Alina Gorghiu: Eu din interior am vazut lucrurile asa: dupa fuziunea dintre vechiul PNL si vechiul PDL a existat un sentiment extrem de favorabil, al unui proiect dus la bun sfarsit. Stiti ca ideea fuziunii dintre PNL si PDL e destul de veche — sunt mai bine de 10 ani de cand aceasta idee s-a vehiculat in partid, inca de pe vremea Aliantei D.A. — dar nu au existat conditiile politice pentru ca ea sa se realizeze.

Aceste conditii s-au creat acum un an de zile iar fuziunea a avut parte de o sustinere aproape unanima in fiecare dintre cele doua partide. Am facut astfel pasul de la existenta a doua partide puternice de dreapta, la un partid de mase, o alternativa durabila la PSD, un partid ramas nereformat dupa 25 de ani. Orice nemultumiri ar fi existat, ele au fost minore in raport cu anvergura proiectului si cu siguranta nu creeaza probleme procesului de finalizare a fuziunii in teritoriu. Colegii nostri stiu ca orice proiect individual care nu tine cont de proiectul general al partidului va esua. PNL este un partid unit si solidar, concentrat pe batalia contra PSD.

AGERPRES: Credeti ca excluderea celor doi europarlamentari — Norica Nicolai si Renate Weber — va afecta grupul liberal din Parlamentul European?

Alina Gorghiu: Regret ca a trebuit sa ajungem la o astfel de decizie, cel putin in privinta doamnei Weber. Statutul e insa clar si conducerea partidului a votat in unanimitate pentru aceasta masura. Situatia referitoare la Renate Weber si Norica Nicolai a survenit totusi dupa ce grupul PNL din Parlamentul European se intarise in mod considerabil ca efect al fuziunii PNL-PDL. De la 6 europarlamentari PNL castigati la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, noul PNL a ajuns sa numere 11 europarlamentari prin integrarea celor 5 alesi de pe eurolista PDL.

Dupa cazurile Nicolai si Weber, avem 9 europarlamentari — o zestre politica foarte buna, mai ales fiindca e compusa din liberali competenti si experimentati in chestiuni europene. PNL sta acum mai bine in Parlamentul European decat in urma cu un an — atat prin numarul de europarlamentari (de la 6 la 9), cat si prin capacitatea de a influenta activitatea Parlamentului. Acum, europarlamentarii PNL sunt membri ai grupului Partidului Popular European — cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

AGERPRES: Ati avea sustinere in partid pentru a prelua functia de premier in locul lui Catalin Predoiu? Ne gandim la declaratiile unor lideri marcanti ai partidului, dar si la cea a senatorului Cristian Bodea…

Alina Gorghiu: Domnul Predoiu este propunerea PNL pentru functia de premier si cred ca are experienta si calitatile pentru a fi un prim-ministru foarte bun. Nu e nici corect si nici productiv ca PNL sa redeschida o chestiune transata deja in vara anului trecut. Prefer sa-mi testez sustinerea in partid pe subiecte care duc la consolidarea si progresul PNL, nu la dezbinarea lui.

Pentru orice liberal care se respecta, ierarhia loialitatilor este clara — pe primul loc proiectul pentru Romania, apoi proiectul pentru PNL, iar apoi proiectul personal. Intr-un partid mare e loc pentru fiecare.

AGERPRES: Va consultati cu presedintele Iohannis pe anumite teme? Cand ati vorbit ultima oara si pe ce subiect? V-a spus vreodata, dupa noiembrie 2014, ce vrea de la PNL?

Alina Gorghiu: Presedintele Iohannis isi doreste de la PNL, ca si noi, un parteneriat solid pentru indeplinirea obiectivelor din programul sau prezidential.

Alegerea domniei sale drept presedinte al Romaniei a responsabilizat si partidul care l-a propus, iar agenda noastra este comuna cu cea a presedintelui si incercam sa o sustinem atat cat putem din situatia noastra de partid de opozitie. Consultarile cu presedintele Romaniei au loc in cadrul institutional al intalnirilor politice de la Palatul Cotroceni, ori de cate ori este nevoie. Am, de asemenea, discutii cu consilierii prezidentiali ori de cate ori consideram ca e nevoie.

AGERPRES: De curand a fost prezentat programul de guvernare al partidului. Exista similitudini cu programul social-democratilor?

Alina Gorghiu: Programul de guvernare al PNL este un document solid ce raspunde la nevoia Romaniei de dezvoltare economica si a romanilor de crestere a bunastarii. Programul a fost discutat timp de 3 luni cu partenerii din mediul non-guvernamental inainte de a-l adopta in forurile partidului.

Exprima o viziune limpede de dreapta si este in concordanta cu programul prezidential pe baza caruia domnul Iohannis a castigat alegerile. Exista obiective pe care ni le propunem si care sunt derivate din apartenenta noastra la UE si la care presupun ca subscriu toate partidele parlamentare. Daca va referiti la similitudini, deocamdata se vede cu ochiul liber cum guvernarea PSD imprumuta din programele si initiativele PNL si o sa va dau doar doua exemple: scaderea TVA si cardul de sanatate — gandit de PNL si implementat dezastruos de PSD.

Mai nou, observ ca incearca sa-si asume si paternitatea initiativei PNL de dublare a alocatiilor pentru copii, legiferata in Parlament datorita grupului parlamentar al PNL. Diferentele dintre noi si PSD sunt insa foarte clare: viziunea PNL este cea unei guvernari curajoase, care pune accentul pe investitii, pe educatie, pe stimularea muncii si a antreprenoriatului. PSD guverneaza ingust, taie investitiile, ii e frica sa deschida economia si refuza sa faca reformele care pot aduce beneficii dezvoltarii viitoare. O guvernare a curajului si a oferirii de sanse fata in fata cu o guvernare a fricii si a oferirii de pomeni — asta e diferenta dintre viziunea PNL si viziunea PSD.

AGERPRES: Cum va impacati cu PSD pana la urma pe tema legilor privind votul in strainatate, mai ales ca actul normativ trebuie adoptat pana in toamna, altfel nu se va putea aplica la viitoarele alegeri?

Alina Gorghiu: Am incercat timp de mai multe luni de zile sa gasim o platforma comuna cu PSD pentru a promova votul prin corespondenta pentru romanii din diaspora. Avem un proiect de lege depus la Parlament inca din luna martie, l-am trimis si la celelalte grupuri parlamentare, l-am trimis si la Guvern, dar fara rezultat. PSD si Victor Ponta se tem de votul prin corespondenta, iar declaratiile generale aprobative mascheaza prost aceasta teama.

Exista in PSD un sentiment apocaliptic in legatura cu acest vot, care ar putea insemna sfarsitul PSD ca partid al zaharului si uleiului. Eu cred ca de ce le e frica nu scapa. Motiunea de cenzura vine ca un element de presiune in aceasta directie, fiindca a trecut deja jumatate de an de la alegerile prezidentiale fara sa se intample nimic. Facem toate eforturile pentru a gasi o majoritate parlamentara care sa sustina motiunea de cenzura iar daca ea trece, vom pune imediat pe ordinea de zi a Parlamentului proiectul votului prin corespondenta.

AGERPRES: Prin programul de guvernare, PNL isi propune atingerea unui “standard de viata apropiat de nivelul european”. De asemenea, ati anuntat ca sustineti un procent de 6% din PIB pentru educatie, 2% pentru armata si 6% pentru sanatate. De unde credeti ca veti face rost de bani? Sustineti constructia unui buget multianual?

Alina Gorghiu: Guvernul Ponta conduce Romania fara viziune si fara curaj. Tara noastra are nevoie de o crestere economica medie anuala de 5% pentru a putea face progrese rapide in vederea atingerii nivelului mediu de dezvoltare din UE si, in consecinta, a unui standard de viata apropiat de media europeana.

Daca ramanem ca acum pe 2%, 2 si ceva la suta, nu vom reusi sa reducem semnificativ decalajele de dezvoltare fata de tarile vest-europene. PNL considera ca trebuie stimulat mult mai mult mediul de afaceri, astfel incat sa marim ritmul de crestere a economiei. Una dintre solutiile obligatorii este cresterea nivelului investitiilor publice, o ancora suplimentara de credibilitate pentru mediul privat — acele investitii pe care domnul Ponta le-a taiat an de an, o alta este reducerea inteligenta a fiscalitatii si diminuarea incertitudinii in domeniul fiscal, iar o alta e incurajarea crearii de noi firme mici si mijlocii. O guvernare liberala va insemna libertate economica superioara si va directiona resurse suplimentare pentru dezvoltare.

De aici vor veni fondurile pentru sustinerea educatiei, a sanatatii, a apararii. As sublinia aici cateva repere concrete din programul de guvernare al PNL: reducerea TVA la 19%, eliminarea a 50% din taxele parafiscale, renuntarea la suprataxa de 7 eurocenti pe litrul de carburant, precum si la taxa pe stalp. Pe aceasta baza, precum si pe baza eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, vizam bugete de 6% din PIB pentru educatie si 6% din PIB pentru sanatate, astfel incat aceste domenii sa cunoasca o imbunatatire serioasa intr-o perioada relativ scurta. Sunt cifre care arata situatia grava din aceste domenii — de pilda 1 din 4 copii de varsta scolara nu frecventeaza scoala iar aceasta e o pierdere care se va vedea peste ani, cand piata muncii va fi grevata de oameni cu o pregatire foarte redusa sau inexistenta.

AGERPRES: Ati pledat pentru vot de la 16 ani. Proiectul de lege a fost anuntat si de alta formatiune politica in urma cu ceva timp. Ati avut discutii despre sustinerea initiativei si daca este un alt proiect, ce aduce el nou?

Alina Gorghiu: Am exprimat aceasta optiune nu doar saptamana trecuta intr-o vizita in tara, o exprim de mai multi ani. In cadrul “Campaniei pentru un vot curat”, pe care am derulat-o in colegiul meu, in anul 2012, am prezentat pentru prima data aceasta propunere. De altfel am si depus un amendament pentru revizuirea Constitutiei in acest sens. Cred ca un tanar are la 16 ani maturitatea de a alege o oferta politica si trebuie sa ii acordam increderea de a o face.

Este vorba, de asemenea, si de dorinta de responsabilizare a tinerilor intre 16 si 18 ani, fiindca alegerile reprezinta momente importante in care cetatenii decid asupra viitorului lor. A te interesa de viitorul tau de tanar inseamna ca esti un cetatean mai responsabil iar Romania are nevoie de cat mai multi cetateni cat mai responsabili. Cred ca un astfel de proiect de lege poate fi promovat imediat dupa ce vom avea vot prin corespondenta pentru diaspora.

AGERPRES: Tot in programul de guvernare, PNL a anuntat ca are in vedere investitii si locuri de munca. Aveti propuneri de investitii punctuale si cate locuri de munca promiteti?

Alina Gorghiu: Un partid responsabil se abtine sa faca promisiuni nerealiste. Cele un milion de noi locuri de munca promise de domnul Ponta il urmaresc si il vor urmari in continuare iar PNL ii va aduce constant aminte de distanta dintre promisiunile frumoase si realizarile mediocre ale guvernarii. PNL are un obiectiv clar in raport cu care se va putea judeca succesul nostru: o crestere economica superioara celei realizate sub Guvernul Ponta.

O crestere economica de 5% — tinta noastra — ar genera locuri de munca peste cele generate de actualul Guvern si ar atrage atentia investitorilor straini, creand un cerc virtuos prin care vom putea sa ne apropiem mai rapid de nivelul mediu de dezvoltare din UE. Exista interes investitional concret din partea investitorilor romani si a celor straini, dar care nu se materializeaza din cauza incertitudinilor fiscale si legislative ale guvernarii Ponta. Prioritatea la nivel de investitii va fi acordata infrastructurii. Avem nevoie de 3 autostrazi care sa treaca Carpatii: Pitesti — Sibiu, Comarnic — Brasov si Iasi — Targu Mures. Azi nu avem niciuna si nu vom putea sa ne dezvoltam serios fara asa ceva.

Avem in vedere si alte proiecte de investitii, de pilda modernizarea caii ferate Bucuresti — Iasi (coridorul IX paneuropean), demararea lucrarilor la linia de metrou in sectorul 5 al Capitalei (Piata Unirii — Rahova) sau finalizarea grupurilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda. In acelasi timp, noi propunem cresterea de la 0,4% la 1% din produsul intern brut a programelor de sprijin pentru intreprinderile mici si mijlocii. Asa cum am zis, e esential sa avem mai multe IMM-uri si sa dezvoltam IMM-urile existente, iar aceasta este o solutie.

AGERPRES: Anul acesta se implinesc 30 de ani de la semnarea acordului de libera circulatie in spatiul european. Ce masuri aveti in vedere in cazul in care veti ajunge la guvernare pentru ca tara noastra sa faca parte din Schengen? In opinia dvs. ridicarea MCV este o solutie pentru ca Romania sa adere?

Alina Gorghiu: Romania are dreptul sa intre in Spatiul Schengen pe baza progreselor realizate pana acum in securizarea frontierelor. Nu exista motive tehnice pentru ca tara sa nu intre in Schengen.

Exista in schimb rezerve de natura politica vizand coruptia, dar acest lucru nu ar trebui sa impiedice intrarea in Schengen, in conditiile in care s-au facut progrese substantiale privind independenta justitiei si combaterea coruptiei. Cred ca momentul intrarii in Schengen nu e departe; sunt tari europene importante care ne sustin si trebuie sa lucram pentru a face ca aceasta sustinere sa devina unanima. MCV nu trebuie legat de admiterea Romaniei in Schengen; nu exista o legatura oficiala iar Romania trebuie sa descurajeze orice tentativa de a face o legatura informala intre cele doua teme. Cred oricum ca instrumentul numit MCV a ajuns la maturitate. Tara noastra are resurse interne pentru a asigura independenta justitiei si spatiul politic are suficienti anticorpi pentru a respinge tendintele premierului Victor Ponta si ale PSD de a se situa deasupra legii.

AGERPRES: Intr-un sondaj prezentat in mass-media si potrivit unor surse liberale ar urma sa fiti inclusa in sondajele partidului pentru Primaria Bucurestiului. Este adevarata aceasta informatie?

Alina Gorghiu: Nu vizez aceasta functie, desi dupa un mandat de consilier local stiu cu ce se mananca administratia locala. Stiu, de asemenea, ca e nevoie de o schimbare in administratia Capitalei, la fel ca si in administratia tarii. Bucurestiul are nevoie de o guvernare liberala, la fel ca si Romania, are nevoie de investitii si de sanse.

Vom gandi foarte atent oferta noastra pentru Capitala, fiindca aici sunt foarte multi simpatizanti liberali, pe care insa trebuie sa-i convingem ca merita sa vina la vot ca sa ne voteze candidatii.

Sursa foto: pnl.ro