ALINA GORGHIU ii cere lui VICTOR PONTA ca parlamentarii PSD sa voteze la VEDERE in privinta lui DAN SOVA si DARIUS VALCOV

Copresedintele PNL ALINA GORGHIU i-a solicita luni printr-o scrisoare deschisa premierului VICTOR PONTA sa ceara public parlamentarilor PSD sa voteze la VEDERE in privinta cererilor referitoare la incuviintarea retinerii si arestarii senatorilor DAN SOVA si DARIUS VALCOV.

“Domnule Victor Ponta, am decis sa va transmit acest mesaj public pentru a trage un ultim semnal de alarma asupra unei situatii deosebit de grave in care se afla principala institutie a democratiei din Romania. Parlamentul este, asa cum bine stiti, la un nivel de credibilitate inacceptabil de redus pentru o democratie solida. Explicatiile acestui esec sunt numeroase si sunt rezultatul unui proces indelungat, dar acest fapt nu ne scuteste de responsabilitate pe noi, liderii politici de astazi. Cetatenii si-au pierdut increderea in Parlament pentru ca simt ca cei pe care i-au votat pentru a da legi in interesul public au abdicat de mult de la aceasta menire, pentru a sluji obiective inguste, adeseori pe cai ilegale. Multi romani considera ca parlamentarii sunt o clasa privilegiata in raport cu ceilalti cetateni. Oamenii nu pot intelege de ce legiuitorii nu sunt egali cu cei care i-au ales. Este cu atat mai greu de explicat de ce parlamentarii se bucura de protectie in fata justitiei, cand asupra multora dintre ei planeaza suspiciuni grave de coruptie”, scrie ALINA GORGHIU.

Potrivit acesteia, nu poate fi ignorat faptul ca Parlamentul a devenit in ultimul timp o “piatra de incercare” a luptei pentru consolidarea domniei legii in Romania.

“Este paradoxal si regretabil ca tocmai cei care sunt chemati sa dea legi drepte in folosul public sunt perceputi ca un obstacol in calea statului de drept. Aceasta situatie, nefericita si periculoasa deopotriva, constituie un handicap al Romaniei, fapt remarcat de partenerii nostri din Uniunea Europeana si Statele Unite. Declaratiile oficialilor din aceste tari sunt fara echivoc: Parlamentul Romaniei nu trebuie sa mai fie o piedica in calea functionarii justitiei! Parlamentul, ca oponent al Justitiei, este in mod evident nu doar o tema pe agenda societatii romanesti, ci si un subiect care pune Romania intr-o situatie jenanta in raport cu celelalte democratii din spatiul euro-atlantic. Este inacceptabil ca progresele incontestabile pe care le-a facut Romania pentru consolidarea statului de drept sa fie umbrite de aceste derapaje ale Parlamentului”, mai spune copresedintele PNL.

Citeste si: SOARTA LUI DAN SOVA SI DARIUS VALCOV, DECISA PESTE DOUA ZILE

“Am convingerea, domnule prim-ministru, ca sunteti constient de toate aceste realitati pe care vi le-am prezentat. Ceea ce nu inteleg este de ce nu doriti sa faceti nimic pentru a le corecta. Aveti la indemana, inca de anul trecut, sansa de a sprijini adoptarea unui proiect de lege care ar simplifica radical procedura prin care deputatii si senatorii pot raspunde solicitarilor justitiei. Ati putea raspunde, astfel, convingator celor care va acuza ca mimati lupta anticoruptie si apetitul pentru integritate. Inca din data de 24 iunie 2014, PNL a depus acest proiect care prevede aprobarea in 48 de ore a cererilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor pentru care s-a inceput urmarirea penala. Am cerut sesiune extraordinara pentru aprobarea acestui demers, am sustinut necesitatea lui la consultarile realizate de presedintele Iohannis cu partidele parlamentare de la inceputul acestui an. Din pacate, partidul pe care il conduceti a aplicat toate strategiile posibile pentru a duce acest proiect intr-un punct mort si, in final, la uitare”, adauga ALINA GORGHIU.

Ea mai afirma ca VICTOR PONTA a ales sa ignore subiectul integritatii, la fel ca in campania electorala de anul trecut. “Continuati sa faceti acest lucru si astazi, pentru a va salva diversi colegi de partid de confruntarea cu justitia. Considerati in mod gresit ca puteti abate atentia romanilor de la acest subiect incomod, anuntand grabit reduceri de taxe si impozite. Intr-o logica stramba, asmutiti instinctul oamenilor de a trai mai bine asupra dorintei lor de dreptate. Am crezut ca lectia pe care v-au dat-o romanii la alegerile prezidentiale v-a facut sa renuntati la incercarea de a cumpara si nu de a convinge, de a mima si nu de a face. Din pacate, am realizat ca asemenea strategii falimentare au ramas principalele arme din arsenalul dumneavoastra politic. Desi sunt extrem de sceptica in privinta sinceritatii angajamentului PSD in favoarea integritatii si a statului de drept, situatia in care se regaseste astazi institutia parlamentara ma obliga sa va solicit sa nu va mai opuneti proiectului de lege privind simplificarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor aflati in cursul urmaririi penale. In acest fel, ati face un serviciu imens Parlamentului, Romaniei si… chiar propriului dumneavoastra partid. I-am putea scuti pe romani de spectacolele jenante din Parlament, in care ale ii stabilesc daca unii cetateni sunt ‘mai egali’ decat altii in fata legii. Am putea, totodata, sa le dam membrilor Legislativului responsabilitatea propriei optiuni, votand la vedere in asemenea cazuri”, se mai spune inscrisoarea deschisa.

Citeste si: TEODOR ATANASIU: PNL va filma votul parlamentarilor liberali si il va pune pe site

ALINA GORGHIU arata ca proiectul legislativ propus de PNL este “o solutie de sistem”, iar in lipsa acestui proiect vom continua sa ne confruntam cu situatii care “vor nemultumi profund societatea romaneasca”.

“Preconizez ca spre doua astfel de situatii ne indreptam chiar zilele care urmeaza, cand in plenul Senatului se va da votul pentru aprobarea cererilor de arestare a colegilor dumneavoastra de partid, domnii Dan Sova si Darius Valcov. Chiar daca parlamentarii PNL vor vota la vedere pentru incuviintarea solicitarilor justitiei, stim ca ne vom lovi de opozitia parlamentarilor PSD care, camuflati in spatele votului secret, vor bloca din nou bunul mers al justitiei. Va atrag atentia ca un asemenea deznodamant va avea ca efect adancirea faliei dintre Parlament si cetateni, putand determina o criza politica majora. De asemenea, credibilitatea Romaniei in fata partenerilor sai din UE si NATO va avea din nou de suferit, alimentand discursul celor care se opun accederii tarii noastre in spatiul Schengen. Fata de cele prezentate mai sus, va solicit, domnule prim-ministru, sa cereti public parlamentarilor dumneavoastra sa voteze la vedere in favoarea solicitarilor justitiei in cazul domnilor Sova si Valcov. De asemenea, solicitam PSD sa nu mai blocheze adoptarea proiectului legislativ initiat de PNL privind simplificarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor in cursul urmaririi penale. Demersul nostru este motivat de necesitatea consolidarii institutiilor democratiei si statului de drept si de imperativul apararii prestigiului si imaginii Romaniei in fata partenerilor sai din Uniunea Europeana si NATO”, inchie ALINA GORGHIU.