RALUCA TURCAN este noul PRESEDINTE INTERIMAR al PNL

Presedintele PNL, ALINA GORGHIU si secretarul general, Ilie Bolojan, i-au anuntat duminica noapte pe liderii organizatiilor judetene ai partidului ca isi dau demisia de la conducerea formatiunii, dar acestia au refuzat o acccepte, recomandandu-le sa ramana in functii pana la congresul de anul viitor, au declarat surse din conducerea PNL citate de News.ro.

UPDATE 4: Membrii Biroului Politic National al PNL au votat, marti, in unanimitate, ca Raluca Turcan sa fie presedinte interimar al partidului pana la Conventia Nationala. Raluca Turcan este liderul PNL Sibiu, organizatie care a avut cel mai bun scor la alegerile parlamentare, de 38%, aproape dublu fata de media nationala a partidului.

Totodata, la sedinta, prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a anuntat ca intentioneaza sa candideze la sefia partidului la congresul de anul viitor, au dezvaluit surse din randul liberalilor pentru Mediafax.

Liberalii s-au reunit marti in sedinta, la ora 12:00, pentru a decide cine va asigura conducerea interimara a PNL, dupa ce Alina Gorghiu si-a dat demisia luni, ca urmare a rezultatului dezastruos obtinut de partid la alegerile parlamentare.

In sedinta de luni seara, care a durat aproape trei ore, au existat doua curente de opinie: unii lideri judeteni au spus ca Alina Gorghiu si actuala echipa demisioanara ar trebui sa ramana la sefia interimara pana la Congres, in timp ce altii au propus o echipa noua.

Din conducerea interimara a PNL ar urma sa faca parte si Mircea Hava, liderul PNL Alba, care ar putea sa ocupe functia de secretar general interimar in locul lui Ilie Bolojan, dupa ce si acesta si-a dat luni demisia.

Un alt nume vehiculat pentru echipa interimara a fost europarlamentarul Daniel Buda de la Cluj, care in prezent este prim-vicepresedinte al partidului.

Conducerea interimara ar urma sa fie formata din aproximativ 20 de persoane, in principal liderii organizatiilor judetene care au obtinut rezultate peste media PNL la parlamentare.

UPDATE 3Alina Gorghiu a anuntat in urma intalnirii cu primele 20 de filiale PNL care au avut rezultate peste media nationala la alegerile parlamentare ca presedintele interimar al formatiunii va fi decis in sedinta de marti.

Presa anuntase inainte cu cateva minute de declaratia lui Gorghiu ca Raluca Turcan, a carei filiala a obtinut un scor bun la Sibiu, va fi presedinte interimar. Gorghiu nu a confirmat informatia, dar a spus ca s-a “ajuns insa la o concluzie si anume ca pentru pozitiile care s-au vacantat si pentru interimat va fi o regula pe care o s-o respectam: meritocratia in partid si cei care au obtinut rezultate”.

Despre intalnirea de marti seara, Gorghiu a spus ca discutia a fost una informala si ca nu s-au luat decizii. “Intotdeauna obiectivul pe care mi l-am propus a fost sa sustin oameni care au produs rezultate in PNL. Este momentul sa luam decizii sa mearga pe aceasta directie. Ca vom alege o varianta cu o conducere mai supla, ca vom avea un interimar dintr-o filiala sau alta sunt aspecte pe care BPN de maine le va stabili. Voi intra cu o propunere catre colegii mei”, a declarat Alina Gorghiu.

Dupa iesirea de la sedinta de luni seara, Gorghiu a revenit cu precizari pe pagina sa de Facebook. “Vom decide cine va asigura interimatul in PNL in sedinta BPN de marti. Discutia din aceasta seara a fost una informala cu liderii partidului care au luat scoruri peste media pe tara. Nu s-au luat decizii. Meritocratia si cei care au luat scoruri bune, aceeia vor fi propunerile pe care le vom face Biroului Politic National pentru functiile devenite interimare. Asa mi se pare firesc si normal sa afle si colegii mei”, a scris ea.

UPDATE 2RALUCA TURCAN va fi noul presedinte interimar al PNL! S-a ajuns la aceasta decizie pentru ca filiala PNL Sibiu, condusa de RALUCA TURCAN, a obtinut cele mai multe procente la nivel national din partea liberalilor, informeaza surse din cadrul partidului citate de stiripesurse.ro.

RALUCA TURCAN provine din vechiul PDL.

UPDATE 1: Presedintele PNL ALINA GORGHIU a anuntat luni ca isi depune mandatul din fruntea partidului, iar conducerea interimara urmeaza sa fie decisa in cursul zilei de luni si finalizata marti, intr-o sedinta a Biroului Politic National. Pe de alta parte, ALINA GORGHIU ar putea ramane interimar pana la congresul partidului, care ar urma sa aiba loc la jumatatea lunii februarie.

DECLARATII ALINA GORGHIU:

“Dati-mi voie din nou sa multumesc electoratului de dreapta care ne-a acordat increderea si voturile

Votul convarsitor s-a dus inspre PSD, dati-mi voie sa recunosc victoria PSD. Au un program de guvernare care presupune multe promisiuni.

PNL din opozitie se va asigura ca viitorul guvernurlui il va duce la indeplinire. Vom face opozitie curata, ferma.

I-am informat pe colegii mei ca pentru mine nu exista alt gest decat cel al depunerii mandatului. A fot o onorare pentru mine sa fiu presedintele PNL 2 ani de zile, sa colaborez cu toti din interiorul partidului ii asigur ca voi face asta in continuare.

Vreau sa va informez ca sunt si alti lideri din conducerea partidului care isi asuma aceeasi atitudine. (n.r. – nu a precizat cine sunt acestia)

La ora 18 voi avea o discutie cu primele 20 de filiale pentru ca maine asa cum va spuneam la ora 12.00 vom avea BPN.

Le voi propune colegilor mei sa convocam rapid Conventia Nationala a partidului, forul care organizeaza alegerile in PNL. Sper sa se poata la jumatatea lunii februarie

In mod cert, este nevoie sa se stabileasca o noua conducere a PNL, legitima, de un nou start, de stabilitate, de coerenta si de una act politic eficient.

Tot maine in cadrul BPN se va decide formula de interimat.

Obiectivul pe care mi-l propun acum pe final de mandat – solidaritatea PNL. Mi-as dori ca toti colegii mei sa ramana uniti in aceasta formula

Chiar daca astazi vedeti un psd la procentele pe care le-ati obtinut in alegeri puteti constata ca PSD face si alte lucruri mai neplacute la guvernare.

Vom depasi acest soc electoral, acest scor deloc placut.”

STIRE INITIALA

Potrivit acestora, Alina Gorghiu a vrut sa isi dea demisia din fruntea partidului in noaptea de duminica spre luni, in urma rezultatelor slabe obtinute de formatiunea liberala la alegerile parlamentare. Acelasi lucru a intentionat sa faca, potrivit surselor citate, si secretarul general al PNL, Ilie Bolojan. Majoritatea presedintilor de organizatii judetene ai PNL au refuzat insa sa accepte demisia celor doi, recomandandu-le sa ramana in functie pana la congresul de anul viitor al partidului. “Cel mai probabil o sa ramanem in formula actuala pana la congres”, a declarat unul dintre liderii PNL prezenti la discutii.

Mai multi lideri de organizatii PNL au declarat public duminica seara, dupa inchiderea urnelor, ca se impune demisia actualei conduceri a partidului si alegerea cat mai grabnica a unor noi lideri. Primul lider de organizatie PNL care a cerut demisia actualei conduceri a fost presedintele PNL Timis, Nicolae Robu. El a declarat duminica seara, dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor, ca la nivelul partidului trebuie sa fie organizate “alegeri cat mai repede” si ca pana atunci “cineva trebuie sa joace rolul de presedinte”.

Si presedintele PNL Calarasi, Raducu Filipescu, a declarat ca alegerile interne in partid sunt “absolut necesare” dupa scrutinul de duminica, el spunand ca in PNL “se impune neaparat o analiza serioasa si eventual o conducere reformata, care sa preia partidul sa-l organizeze si sa-l puna pe sine”, ca deocamdata liberalii sunt “sariti de pe sina”. Filipescu a declarat pentru News.ro ca liberalii trebuie sa traga “o linie” si sa socoteasca “ce au de facut in continuare si cu cine”.

Alina Gorghiu a promis in luna octombrie ca va demisiona de la sefia PNL daca partidul pe care il conduce nu va intra la guvernare dupa alegerile din 11 decembrie: “Eu imi asum foarte clar o demisie daca PNL nu va fi cel in jurul caruia se va face majoritatea parlamentara care sa dea viitorul premier al Romaniei”, spunea atunci Alina Gorghiu.

Sursa foto: pnl