Alocatiile copiilor, IMPOZITATE de ANAF. VICTOR PONTA cauta VINOVATUL

Ministrul Finantelor si seful ANAF au luat masuri ca instiintarile de plata a taxelor pentru alocatie, transmise copiilor, sa fie oprite, a declarat premierul VICTOR PONTA, precizand ca asteapta sa i se comunice insa si cine trebuie sanctionat si cum pot fi evitate noi astfel de cazuri.

El a afirmat, in sedinta de guvern, transmisa pentru prima data pe Youtube, ca este nevoie de debirocratizarea si “destelenirea” tuturor inadvertentelor legislative.

“Este nevoie de debirocratizarea si destelenirea tuturor inadvertentelor – ca sa nu spun prostiilor – din legislatie. Imi cer scuze si imi pare rau cand am vazut ca s-au trimis la copii sa plateasca taxe pentru alocatie. Vreau sa anunt foarte clar ca ministrul Finantelor si seful ANAF au luat masuri si lucrurile astea inceteaza de azi, dar eu vreau pana maine sa imi spuneti pe cine sanctionam si cum indreptam sa nu se mai intample in viitor asemenea prostii”, a spus VICTOR PONTA, in fata presei.

Citeste si: Ministerul Muncii: Alocatiile pentru copii platite in primul semestru au depasit, in suma, 1,35 miliarde de lei

ANAF a comunicat, miercuri, ca reprezentantii conducerii agentiei au transmis catre unitatile de administrare fiscala o circulara prin care s-a suspendat regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din dobanda bonificata de banci, pentru ALOCATIILE DE STAT pentru copii, neridicate din conturile bancare.

“Precizam, inca o data, ca obiectul impunerii nu ίl constituie alocatia de stat pentru copii, ci veniturile din dobanzile bancare realizate de persoanele care nu si-au ridicat alocatiile din conturi”, arata ANAF, intr-un comunicat.

Directia Finantelor Publice Arges a transmis instiintari prin care aproape 11.000 de copii din judet, inclusiv minori cu dizabilitati, sunt anuntati ca trebuie sa achite contributii la asigurarile de sanatate pentru alocatiile primite de la stat, suma anuntata ca trebuie restituita fiind de 39 lei, din cuantumul de 42 lei al alocatiei, conform televiziunii publice.

Reprezentanta unei organizatii non-guvernamentale din judetul Arges a declarat ca a fost contactata de parinti ai copiilor aflati in aceasta situatie.

”Am primit mai multe sesizari de la mamele din cadrul asociatiei mele care m-au sunat disperate ca nu stiu ce sa faca. Iar eu, stupefiata fiind de ceea ce mi s-a relatat, primul sfat pe care l-am dat a fost ca ele sa nu plateasca nimic. Prin urmare m-am intalnit cu acestea si am vazut plicurile. Intr-adevar, copiii au de plata pe anul 2012 suma de 468 de lei. Mentionez ca ulterior am aflat ca numai copiii care au alocatiile pe card au primit aceste instiintari”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Madalina Fotache, presedintele Asociatiei Cultural Crestine ”Aripi de inger” din judetul Arges.

Citeste si: ALOCATIILE pentru 500.000 de COPII proveniti din FAMILII SARACE au fost DUBLATE de Guvern

Fiscul argesean considera ca ALOCATIILE COPIILOR sunt venituri, asa ca trebuie sa plateasca si contributii la asigurarile de sanatate.

Conform sursei citate, reprezentantii Fiscului spun ca vina este a programului de calculator care i-a identificat pe copii ca au datorii la stat si ca deciziile de impunere au fost generate in urma unor rulari ale unor programe emise de Directia Generala a Tehnologiei Informatiei din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Sursa foto: agenda.ro

Si presa locala din Alba a informat ca mai multi parinti au primit acasa somatii de plata de la Finante pentru plata unor sume privind copiii minori, adresele referindu-se la venituri realizate in anul 2012, aferente unor “investitii” si contributii de sanatate.