Alpinistul ALEX GAVAN pleaca intr-o noua expeditie in Muntii Karakorum

Alpinistul ALEX GAVAN va pleaca miercuri intr-o noua expeditie de aproximativ doua luni in Muntii Karakorum, pentru a escalada Broad Peak (8.047 metri), fara oxigen suplimentar si fara sprijinul serpasilor.

Muntele se afla in Pakistan, la granita cu China, iar ascensiunea finala este planificata la sfarsitul lunii iulie, dupa finalizarea perioadei de aclimatizare. Sezonul de ascensiune pentru cele cinci varfuri de peste opt mii de metri aflate in Pakistan este vara, muntii fiind minim afectati de muson.

“In 2007, aflat pe varful Gasherbrum 1 – 8.068 metri, in prima ascensiune romaneasca a muntelui, impreuna cu Pawel Michalski (Polonia), Jordi Jill (Spania) si Mehdi Efetihmar (Iran), priveam in departare insiruirea nesfarsita de varfuri din care face parte si Broad Peak. Aceasta imagine a lasat o adanca impresie asupra mea, dar atunci nu ma puteam gandi la nimic altceva decat sa coboram in siguranta. La plecarea din expeditie am trecut pe langa masivul munte si mi-am facut o nota mentala ca trebuie sa revin. Acum aceasta nota mentala a devenit un plan de expeditie”, a declarat ALEX GAVAN.

Citeste si: Echipa EVEREST ROMANIA a inceput ascensiunea catre cel mai inalt VARF din lume

Aceasta este a doua expeditie la mare altitudine organizata de ALEX GAVAN in 2014, dupa ce in aprilie a avut o noua tentativa (dupa cea din 2009) de a face prima ascensiune romaneasca fara oxigen suplimentar si fara serpasi a muntelui Everest (8.850 metri), iar in mai a incercat sa urce pe varful Dhaulagiri (8.167 metri). Ascensiunea de pe Everest a fost amanata ca urmare a avalansei produse pe 18 aprilie, care a dus la inchiderea partii sudice a muntelui. Cu cele 16 victime inregistrate, acest accident a reprezentat cea mai mare tragedie din istoria ascensiunilor pe cel mai inalt varf din lume.

Ulterior, in cursul lunii mai, ALEX GAVAN a incercat ascensiunea muntelui Dhaulagiri, de unde s-a retras pe fondul conditiilor meteo si de sanatate care au impiedicat continuarea ascensiunii in conditii pe care alpinistul sa le considere rezonabile.

Ultimul varf de peste 8.000 de metri urcat de ALEX GAVAN fara oxigen suplimentar si fara serpasi este Shisha Pangma (8.027 metri), in premiera romaneasca, pe 30 aprilie 2013.

Citeste si: Expeditie romaneasca in premiera, pe varful Annapurna din Himalaya

Un promotor al urcarii celor mai inalte varfuri din lume “prin mijloace corecte”, ALEX GAVAN a escaladat pana acum cinci varfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fara sa utilizeze oxigen suplimentar si fara sa apeleze la sprijinul serpasilor. El a escaladat trei dintre cele cinci varfuri in premiera pentru Romania: Shisha Pagma (8.027 metri) – in 2013, Makalu (8.463 metri) – in 2008, Gasherbrum 1 (8.068 metri) – in 2007. Pe varfurile Manaslu (8.156 metri) – in 2011 si Cho Oyu (8.201 metri) – in 2006, alpinistul a realizat cea de-a doua ascensiune romaneasca. El a fost si a ramas pana in acest moment cel mai tanar roman care a ajuns pe un “optmiar”, Cho Oyu, in 2006, la 24 de ani.

Sursa foto: realitatea.net