Am stat degeaba izolați la domiciliu? Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

Am stat degeaba izolați la domiciliu în ultimele două luni de zile? Impunerea izolării în case și închiderea afacerilor mai puțin esențiale au fost două dintre măsurile restrictive impuse și în România în timpul stării de urgență din cauza pandemiei de coronavirus.

Un studiu al cercetătorilor de la University of East England indică faptul că aceste două măsuri restrictive au avut un efect redus asupra combaterii noului coronavirus în Europa.

Pe de altă parte, aceiași cercetători de la University of East England au descoperit însă că închiderea școlilor și interzicerea tuturor adunărilor publice, precum competiţiile sportive, concertele sau târgurile, au funcționat în răspândirea focarelor de coronavirus pe continent.

Astfel, rezultatele au confirmat că măsurile cele mai eficiente au fost închiderea şcolilor şi a restaurantelor au fost metode eficiente de stopare a răspîndirii coronavirusului.

“Am descoperit că trei dintre măsurile de control au fost îndeosebi eficiente, iar celelalte două nu. Mă doare să spun asta, pentru că am copii , şi mi-ar plăcea să revină la şcoală, dar închiderea școlilor a fost cea mai eficientă măsură, urmată de cea de interzicere a adunărilor publice”, a declarat pentru BBC Radio 4 dr. Julie Brainard, unul dintre autorii studiului. Tot o măsură pozitivă a fost închiderea barurilor şi sălilor de sport. “Cu foarte puţine efecte au fost, în mod surprinzător, măsurile șederii la domiciliu și închiderea afacerilor adiţionale“, a adăugat ea. Cocluziile au fost desprinse inclusiv după analiza numărului de cazuri și decese raportate zilnic de Centrul European pentru Controlul Bolilor.

Sursa foto: BBC