AMBASADA NORVEGIEI, despre CAZUL BODNARIU: Violenta sau agresiunile sexuale, motive pentru emiterea ordinelor de plasament

VIOLENTA FIZICA SAU PSIHICA, RELELE TRATAMENTE, ABUZ SEXUAL sau alte forme de grava incalcare a modului de ingrijire reprezinta motivele legale pentru EMITEREA ORDINELOR DE PLASAMENT, iar in LEGEA NORVEGIANA DE PROTECTIE A COPILULUI nu exista prevederi care sa permita ingrijire alternativa pe baza religiei, precizeaza AMBASADA NORVEGIEI DE LA BUCURESTI, intr-un comunicat transmis miercuri Agerpres.

Potrivit datelor oferite de ambasada, in NORVEGIA un ordin de plasament este emis de catre Consiliul regional de Protectie Sociala sau de catre Tribunalul Districtual numai atunci cand copilul a fost supus unei neglijente grave, maltratare sau abuz.

“Plasarea unui copil in afara caminului familial, fara consimtamantul parintilor, este intotdeauna o MASURA DE ULTIMA INSTANTA. Un raport recent al Consiliului Europei arata ca Norvegia este printre tarile cu numar scazut de copii aflati in ingrijire alternativa. Parintii au dreptul la un proces echitabil, inclusiv un avocat platit de catre guvern, dreptul de a fi audiati si de a contesta decizia Consiliului la Tribunalul Districtual. O data pe an parintii au dreptul sa depuna cerere pentru REVOCAREA ORDINULUI DE PLASAMENT”, se arata in comunicat.

In ceea ce priveste ADOPTIILE, asa cum prezinta situatia AMBASADA NORVEGIEI, in mod normal, parintii de plasament nu isi adopta copiii pe care ii au in plasament.

CITESTE SI: CAZUL BODNARIU: AUTORITATILE ROMANE PROMIT CA VOR AVEA UN ROL ACTIV DE ACUM INCOLO

“Adoptia reprezinta o masura foarte radicala, care presupune ruperea tuturor relatiilor legale dintre parinti si copii. Acest lucru are loc in foarte putine cazuri. Conditii stricte trebuie indeplinite pentru a adopta un copil impotriva vointei parintilor. Serviciul de protectie a copilului, in mod normal, nu va demara procedurile de aprobare a adoptiei impotriva vointei parintilor, in cazurile in care corelarea cu legea imigratiei nu este clara sau in cazurile in care este clar ca parintii si copilul nu au rezidenta permanenta in Norvegia”, afirma sursa citata.

Potrivit comunicatului, SERVICIULUI NORVEGIAN DE PROTECTIE A COPILULUI se aplica tuturor copiilor din aceasta tara, indiferent de istoric, nationalitate si stadiul de rezidenta, iar interesul superior al copilului reprezinta principala preocupare in activitatea acestui serviciu de protectie.

“SERVICIUL DE PROTECTIE A COPILULUI este in primul rand un serviciu care vine in ajutorul copiilor si al familiilor. Sistemul de protectie a copilului acorda o mare importanta relatiilor de familie si continuitatii in cresterea si ingrijirea copilului. Premisa de baza este aceea ca minorii ar trebui sa fie in grija parintilor lor”, arata comunicatul.

Sursa citata precizeaza ca in aceasta tara Ministerul Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale este responsabil de politica generala de protectie a copilului, iar serviciul local de protectie a copilului din cadrul municipalitatilor se ocupa de cazurile de protectie a copilului. Potrivit ambasadei, ministerul nu are nicio autoritate de a interveni sau de a da indicatii serviciilor de protectie a copilului in cazuri individuale.

CITESTE SI: CIOLOS: SUNT FOARTE PREOCUPAT DE SITUATIA FAMILIEI BODNARIU. AVEM CA PRIORITATE INTERESUL COPIILOR

“De cazurile de protectie a copilului se ocupa Serviciul de protectie a copilului la nivelul municipalitatilor; acest serviciu nu poate primi instructiuni din partea ministerelor. La nivel regional, guvernatorul districtual verifica activitatea serviciilor de protectie a copilului”, mentioneaza comunicatul amintit.

“Autoritatile norvegiene au obligatia statutara de a pastra confidentialitatea asupra informatiilor privitoare la cazurile individuale de protectie a copilului, pentru a asigura dreptul la viata privata atat in cazul copiilor, cat si al parintilor. Din acest motiv, nici autoritatile de protectia copilului, nici autoritatile centrale norvegiene nu pot comenta asupra detaliilor din cazurile individuale de protectie a copilului”, puncteaza comunicatul ambasadei.
Sursa citata aminteste, de asemenea, ca Norvegia a asimilat in legislatia sa Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului si, conform acesteia, statul in care se afla copilul are datoria de a-l proteja pe baza legislatiei sale.

“Legea Protectiei Copilului este considerata prioritara prin Legea Drepturilor Omului. Interesul superior al copilului este de asemenea asimilat in Constitutia Norvegiei, sectiunea 2014. Respectand cadrul Conventiei de la Viena privind relatiile consulare din 1963, misiunile diplomatice straine din Oslo pot oferi asistenta cetatenilor lor in cazuri de protectie a copilului”, se mai arata in comunicat.

Ambasada Norvegiei ofera si o serie de elemente de statistica referitoare la situatia copiilor care primesc ajutor prin intermediul serviciului de protectie din aceasta tara.

CITESTE SI: IOHANNIS, DESPRE FAMILIA BODNARIU: URMARESC CU MARE ATENTIE SI PREOCUPARE CEEA CE SE INTAMPLA

“In fiecare an, aproximativ 53.000 de copii primesc diverse forme de ajutor din partea Serviciului de protectie a copilului din Norvegia. Mai mult de sapte din zece astfel de cazuri au reprezentat masuri de asistenta voluntara pentru copii si familii. Ajutorul poate fi acordat sub forma de sfaturi sau indrumare a parintilor cu privire la practicile parentale, consiliere, ajutor economic, gradinita”, mentioneaza sursa citata.

Ambasada Norvegiei precizeaza ca Guvernul acestei tari a solicitat Parlamentului sa consimta la ratificarea Conventiei de la Haga 1996 privitoare la protectia copiilor si sustine ca ratificarea va oferi o protectie sporita copiilor in cazurile unde este implicat mai mult de un singur stat, deschizand drumul spre o mai buna cooperare internationala pentru prevenirea si rezolvarea cazurilor de protectie a copilului.

Ambasada Norvegiei in Romania afirma, pe de alta parte, ca a luat, din proprie initiativa, legatura cu Ministerul Afacerilor Externe, Parlamentul si Biroul primului ministru, pentru a oferi informatii despre serviciul norvegian de protectie a copilului si principiile care stau la baza lui, subliniind principiul confidentialitatii.

Sursa foto: dcnews