Ambasada SUA, despre OUG privind alesii locali: “Cea mai buna cale este PROCEDURA parlamentara TRANSPARENTA”

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, a declarat, intr-un interviu acordat pentru gandul.info, referitor la ordonanta privind migratia alesilor locali, ca cea mai buna cale de urmat o reprezinta o PROCEDURA parlamentara TRANSPARENTA.

Diplomatul american care, in lipsa unui ambasador, este numarul unu in ambasada SUA de la Bucuresti, a aratat ca, dupa declaratia Ambasadei SUA de saptamana trecuta, in care misiunea diplomatica isi exprima ingrijorarea „in legatura cu momentul ales” de premierul VICTOR PONTA pentru a adopta ordonanta care permite migratia primarilor, nu a primit niciun fel de explicatii din partea prim-ministrului ori a vicepremierului LIVIU DRAGNEA.

Citeste si: VICTOR CIORBEA: Nu am vazut inca OUG privind alesii locali, voi da un raspuns “de saptamana viitoare incolo”

“Inainte de miscarea facuta de Guvern, am avut discutii cu toate partile implicate. Am vorbit cu oameni din Guvern, am vorbit cu oameni din afara Guvernului, pe mai multe niveluri. Declaratia noastra nu a luat vreo pozitie pe substanta problemei, referindu-se mai degraba la PROCEDURA si la faptul ca noi credem ca o PROCEDURA parlamentara TRANSPARENTA este cea mai buna cale de urmat cand vine vorba despre schimbat legi”, a declarant Insarcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei SUA, Dean Thompson, referitor la Ordonanta privind migratia alesilor locali, publicata marti in Monitorul Oficial.

Rugat sa comenteze faptul ca premierul Ponta a mers mai departe cu Ordonanta de Urgenta, desi Ambasada SUA a avut o reactie inainte de adoptarea ei, Thompson a afirmat ca ingrijorarea misiunii diplomatice a avut legatura cu PROCEDURA.

“Cred ca trebuie sa tinem cont ca niciuna dintre aceste chestiuni nu are legatura cu Statele Unite, ci cu Romania, cu liderii sai si cu procesul de guvernare. Aceasta este o decizie pe care Guvernul a luat-o pe baza propriilor calcule si a eforturilor sale de a face – imi imaginez – ceea ce acesta crede ca trebuie facut. Noi ne-am exprimat ingrijorarea cu privire la procedura. Ne-am dori sa vedem o procedura mai transparenta cand vine vorba despre astfel de lucruri”, a subliniat Thompson.

Intrebat daca este anti-democratic sa schimbi regulile in timpul jocului, diplomatul american a reiterat faptul ca PROCEDURILE trebuie sa fie TRANSPARENTE.

Citeste si: LUDOVIC ORBAN: Vom cere in instanta si la Curtea Cinstitutionala INCETAREA MANDATULUI oricarui ales care schimba partidul

“Nu cred ca este cazul sa incep sa comentez daca ceva este anti-democratic sau nu. Din nou, as reitera ca ce incercam sa facem cu Romania acum este sa cream situatia in care toate PROCEDURILE din sistem sunt TRANSPARENTE, deschise si pot fi intelese de toata lumea. In acest moment, Romania vrea sa isi creeze o imagine foarte puternica, in tara si in strainatate, drept un mediu sanatos de afaceri, un partener solid al NATO si al celorlalte institutii din care face parte. Astfel, in aceste institutii, exista anumite asteptari, idei despre cum ar trebui sa se procedeze in anumite situatii. La asta va munci Romania in continuare”, a spus Thompson.

Sursa foto: ultimele-stiri.eu