CALIN POPESCU TARICEANU, dupa intalnirea cu DIPLOMATII straini: S-au cerut LAMURIRI legate de LEGISLATIA PE JUSTITIE. UPDATE

AMBASADA SUA i-a convocat, miercuri, pe sefii PARLAMENTULUI la discutii pe marginea MODIFICARILOR din CODUL PENAL si din CODUL de PROCEDURA PENALA.

UPDATE 22.30: Directia Nationala Anticoruptie si organizatiile din domeniu au un rol important, “cheie”, in Romania, a spus ambasadorul britanic Paul Brummell, dupa intalnirea cu liderii Senatului si Camerei Deputatilor, aratand ca diplomatii au vrut sa se asigure ca in Parlament este inteleasa aceasta importanta.

“Am avut o intalnire foarte productiva, foarte roditoare, am vrut sa multumim si domnului Tariceanu si domnului Zgonea pentru oportunitatea de a avea aceasta intalnire si am subliniat importanta rolului Parlamentului, am subliniat importanta independentei si suveranitatii Parlamentului. Am discutat si despre aceasta perioada foarte importanta din Romania, toti am subliniat si am sprijinit rolul DNA si al organizatiilor anticoruptie din Romania, care joaca un rol foarte important, un rol cheie in tara aceasta”, a declarat ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, dupa intrevederea cu presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, si cu presedintele Camerei Deputatilor, VALERIU ZGONEA.

Brummell a precizat ca nu este rolul diplomatilor “de a sugera legi”, dar au vrut sa se asigure ca in Parlament se intelege importanta luptei anticoruptie.

“Vrem sa fim siguri ca discutiile care au loc in ceea ce priveste statul de drept din Parlament sunt discutii care recunosc importanta luptei anticoruptie pentru dezvoltarea Romaniei si prosperitatea poporului roman”, a spus ambasadorul britanic.

UPDATE 19.04: Statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive ale statului, ci inseamna institutii puternice, care sa fie capabile sa apere drepturile si libertatile cetatenesti in fata abuzurilor, a declarat miercuri presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, dupa intalnirea informala pe care a avut-o cu diplomatii straini.

“Foarte multa lume vorbeste in Romania despre necesitatea consolidarii statului de drept. Ei bine, am facut aceasta precizare si reprezentantilor diplomatici: statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive ale statului, ci inseamna institutii puternice, care sa fie capabile sa apere drepturile si libertatile cetatenesti in fata abuzurilor pe care, dupa cum vedem, unii le pot face la adresa cetatenilor in general. Nu vorbesc de cazuri particulare sau de categorii particulare, parlamentari sau ministri. E vorba de toti cetatenii, pentru ca toti sunt egali in fata legii”, a afirmat presedintele Senatului, la finalul intalnirii.

El a mentionat ca discutiile s-au axat pe chestiuni de interes bilateral, parteneriatele strategice dintre tari, mediul de afaceri.

“Dar, sigur ca au fost curiosi sa intrebe si sa afle de la noi, in calitate de presedinti ai celor doua Camere, chestiuni legate de modificarile legislative care sunt in curs, referitoare la domeniul justitiei. Si, prin urmare, am avut aceasta discutie intr-o maniera foarte deschisa si foarte amicala, in care am incercat sa prezint chestiunile care se leaga de preocuparile mai largi ale opiniei publice din Romania. (…) Am vorbit despre faptul ca eu, cel putin, am sesizat preocupari legate de modul in care functioneaza diferitele faze ale cercetarilor penale. Si aceste preocupari au fost exprimate si de presedintele Romaniei si de fostul presedinte si de membri ai CMS si reprezentanti ai societatii civile”, a explicat Tariceanu, care a denuntat “un spectacol deplorabil al catuselor”, un “show mediatic in care oamenii sunt purtati incatusati de colo — colo”, care inlatura in opinia sa prezumtia de nevinovatie “si creeaza senzatia de transfer al justitiei din sala de judecata in strada”.

CALIN POPESCU TARICEANU a mentionat ca astfel de lucruri au fost impartasite celor patru diplomati si a apreciat ca trebuie aduse acele corectii necesare astfel incat justitia sa nu se indeparteze de la rolul ei esential, impartial.

“Avem semnale care sunt ingrijoratoare, potrivit carora dosarele celor care sunt acuzati sunt insotite de serviciile secrete pana in faza de instanta, lucru care, dupa parerea mea, este complet inacceptabil. Deci vedem o interferenta si o presiune care probabil functioneaza intr-o maniera foarte subtila asupra celor care sunt chemati sa imparta dreptatea si lucrurile acestea nu trebuie sa ramana neobservate si necorectate”, a subliniat presedintele Senatului.

El a mentionat ca cei patru diplomati “au fost foarte grijulii sa nu depaseasca o anumita frontiera, care in mod uzual nu se depaseste”.

Astfel, chiar la aceasta ora, atasatul  insarcinat cu afaceri al Ambasadei SUA, DEAN THOMPSON, discuta pe aceasta tema, la PALATUL PARLAMENTULUI, cu presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, si cu presedintele Camerei Deputatilor, VALERIU ZGONEA, informeaza postul B1 Tv.

La intalnire mai participa si ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii, Paul Brummell, si cel al Regatului Tarilor de Jos, Mattheus van Bonzel, precum si seful adjunct al Misiunii Ambasadei Germaniei, Achim Troster. Intalnirea a avut loc la solicitarea lui DEAN THOMPSON.

Sursa foto: adevarul.ro