Ambasada SUA: INDEPENDENTA JUSTITIEI este VITALA intr-o democratie

Ambasada SUA mentioneaza ca a luat cunostinta de comunicatele CSM privind declaratii referitoare la dosarul Lukoil si privind pozitia CSM fata de declaratii din zona politicului legate de activitatea magistratilor, aratand ca sunt nepotrivite comentariile oficialilor despre cazuri in desfasurare.

Misiunea diplomatica a facut aceste precizari dupa ce premierul VICTOR PONTA a transmis reprezentantilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene si ai tuturor statelor membre UE o scrisoare in care le solicita sa analizeze declaratiile de joi ale presedintelui TRAIAN BASESCU.

Citeste si: Victor Ponta le cere diplomatilor SUA, CE si statelor UE sa analizeze declaratiile presedintelui Basescu

“Ambasada a luat la cunostinta de comunicatul de presa al CSM din 7 octombrie «privind anumite declaratii referitoare la dosarul Lukoil instrumentat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti» si comunicatul din 9 octombrie «privind pozitia Consiliului Superior al Magistraturii fata de declaratiile publice din zona politicului referitoare la activitatea procurorilor si a judecatorilor». Comentariile oficialilor despre cazuri aflate in desfasurare sunt nepotrivite si pot crea aparenta, intentionata sau nu, a interferentei. INDEPENDENTA JUSTITIEI, libera de orice influenta a unui actor din afara, este VITALA intr-o democratie”, a precizat Biroul de Presa al Ambasadei SUA, potrivit Mediafax.

Citeste si: Ponta, despre atacurile lui Basescu la magistrati si Lukoil: Cel mai grav act al unui oficial roman din ultimii 25 de ani

Premierul VICTOR PONTA a transmis vineri reprezentantilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene si ai tuturor statelor membre UE o scrisoare in care le solicita sa analizeze declaratiile de joi ale presedintelui TRAIAN BASESCU la adresa independentei justitiei, aratand ca atacul acestuia a fost grav.

Premierul le cere acestora sa transmita un mesaj de sustinere a independentei CSM si justitiei in general.