Ambasadorii Frantei, Marii Britanii, Olandei si Germaniei discuta la Parlament despre superimunitatea parlamentarilor

Ambasadorii Frantei, Olandei, Marei Britanii si Germaniei se afla la Parlament, joi, pentru a discuta cu conducerea Comisiei Juridice despre super-imunitatea demnitarilor. Diplomatii straini au fost primiti la cererea acestora.

Ambasadele statelor mentionate au cerut, miercuri seara, sa se intalneasca cu bordul Comisiei Juridice. La intalnire este prezent Bogdan Ciuca (PC), presedintele Comisiei Juridice.  

Intalnirile nu au fost anuntate public, iar discutiile au loc in cabinetul presedintelui Comisiei juridice, Bogdan Ciuca. La discutii participa doar o parte a membrilor comisiei.

Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei si ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de catre deputati, potrivit Mediafax.

Astfel, Ambasada SUA la Bucuresti a sustinut, intr-un comunicat, ca amendamentele la Codul Penal adoptate marti “ar reprezenta un pas inapoi pentru Romania” si actiunea Parlamentului “este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei”.

Si Ambasada Olandei la Bucuresti a precizat, miercuri, la solicitarea Mediafax, ca urmareste cu ingrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputatilor a scos presedintele si parlamentarii din categoria functionarilor publici.

“Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti sprijina eforturile continue de combatere a coruptiei ale Guvernului Romaniei si ale organelor de urmarire penala. Din perspectiva noastra, este decisiv ca activitatea diferitelor institutii care sprijina, protejeaza si dezvolta statul de drept – ca de ex. ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constitutionala – sa se desfasoare fara presiune politica si neingradit”, a precizat, la solicitarea Mediafax, Andrea Stohr, sefa sectiei de presa a misiunii diplomatice.

Ambasadorul Marii Britanii Martin Harris a declarat ca este ingrijorat privind proiectul de modificare a Codului Penal adoptat de Parlament, el considerand ca ANI si DNA sunt motorul reformei in viata publica in Romania si ca este important sa fie sprijinite inclusiv de politicieni.

Intrebat de jurnalisti ce pozitie are fata de legea de modificarea a Codului Penal, prin care parlamentarii si presedintele sunt scosi din categoria functionarilor publici si nu mai pot fi anchetati pentru o serie de infractiuni, Martin Harris a spus ca este “ingrijorat de aceasta problema”.

“Eu cred ca ANI si DNA au avut realizari foarte importante pentru Romania, de fapt aceste institutii sunt motorul reformei in viata publica in Romania”, a spus diplomatul, adaugand ca este foarte important ca si ANI si DNA sa aiba sprijinul tuturor, inclusiv al politicienilor.

Activitatea institutiilor care protejeaza statul de drept, precum ANI, CSM, DNA sau Curtea Constitutionala, trebuie sa se desfasoare fara presiune politica, a precizat, miercuri, la solicitarea Mediafax, Andrea Stohr, sefa sectiei de presa a misiunii diplomatice.

“Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti sprijina eforturile continue de combatere a coruptiei ale Guvernului Romaniei si ale organelor de urmarire penala. Din perspectiva noastra, este decisiv ca activitatea diferitelor institutii care sprijina, protejeaza si dezvolta statul de drept – ca de ex. ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constitutionala – sa se desfasoare fara presiune politica si neingradit”, a precizat Andrea Stohr.

Aceasta a mai spus ca “integritatea celor care imbraca functii publice, intre care se numara si parlamentarii, constituie – si dincolo de aspectele de natura penala – un important semnal pentru dezvoltarea unei culturi politice a responsabilitatii in Romania”. “Pe acest fundal, urmarim cu atentie si ingrijorare actualele masuri legislative”, a punctat Stohr.