Ambasadorul britanic la UE a demisionat din cauza lipsei de experienta a negociatorilor pentru BREXIT

Lovitura dura pentru guvernul de la Londra, care a pierdut unul dintre oamenii-cheie in negocierile privind iesirea din Uniunea Europeana. Demisia ambasadorului Marii Britanii la Uniunea Europeana, Ivan Rogers, un fin cunoscator al dosarelor europene, decizie anuntata marti, cu mai putin de trei luni inaintea declansarii procedurilor de iesire a tarii sale din UE, se anunta un nou obstacol in calea Brexitului si poate antrena Regatul Unit ‘intr-o zona de incertitudine periculoasa’, noteaza miercuri AFP, informeaza Agerpres.

Ivan Rogers, numit in noiembrie 2013 de fostul premier David Cameron, ar fi urmat sa joace un rol de prim-plan in negocierile asupra Brexitului.

Intr-o scrisoare adresata colaboratorilor sai, prin care isi anunta demisia, Rogers s-a referit la lipsa de experienta a negociatorilor Londrei si a recomandat echipei sale de la Bruxelles sa combata ‘argumentele nefondate si rationamentele confuze’.

‘Nu stim deocamdata ce va stabili guvernul drept obiective de negociere pentru relatiile Marii Britanii cu UE dupa iesire’, a mentionat el, evidentiind importanta expertizei tehnice si a cunoasterii detaliate a pozitiilor de cealalta parte a mesei de negociere si a motivelor care stau in spatele lor.

‘Exista foarte putina experienta serioasa in ce priveste negocierile multilaterale la Whitehall’, cartierul ministerial din Londra, a scris Rogers in lungul e-mail adresat reprezentantei britanice pe langa UE, diplomatul indicand spre ecartul pe care l-a observat intre pregatirea Londrei si cea a institutiilor europene pentru negocierea Brexitului.

‘Sper ca veti continua sa combateti argumentele nefondate si rationamentele confuze si ca nu va veti teme niciodata sa le spuneti adevarul celor care sunt la putere’, a mai scris Ivan Rogers in e-mailul publicat pe site-ul cotidianul Times marti seara, la cateva ore dupa confirmarea demisiei sale.

Intervievat de BBC, Hilary Benn, presedintele comisiei parlamentare privind Brexitul, a fost de parere ca schimbarea ambasadorului la UE, intr-un moment atat de apropiat de un termen strategic in acest dosar, ‘nu este ideala’.

Prin demisia lui Sir Ivan Rogers, premierul Theresa May il pierde pe ‘unul din putinii responsabili britanici de nivel inalt care intelege Uniunea Europeana’, a estimat directorul centrului de studii europene Centre for European Reform, Charles Grant.

In schimb, demisia lui Rogers a fost salutata de partizanii unei iesiri fara compromisuri din UE, printre care Nigel Farage, fostul lider al partidului eurofob UKIP. Rogers ‘este un om care afirma ca va fi nevoie de 10 ani pentru a incheia un acord privind Brexitul. Demisionand, a luat in sfarsit decizia care se impunea’, a reactionat si Arron Banks, presedintele ‘Leave.EU’, o organizatie pro-Brexit.

Demisia lui Rogers nu a fost comentata de Foreign Office. Diplomatul isi atrasese recent critici virulente din partea sustinatorilor unei rupturi nete si radicale de blocul comunitar.

Luna trecuta el s-a aflat in centrul unei polemici dupa dezvaluirea afirmatiilor facute in fata unor ministri britanici. Potrivit BBC, reprezentantul permanent al Marii Britanii la UE le-a explicat unor ministri din cabinetul May ca celelalte state membre ale UE estimeaza ca un nou acord comercial nu va fi semnat mai devreme de inceputul sau chiar de mijlocul anilor 2020. In plus, exista riscul respingerii lui de catre parlamentele nationale, care vor trebui consultate, ar fi atentionat Rogers in cursul intalnirii din luna octombrie.

‘Aceasta nu este pozitia lui Sir Ivan Rogers si nu este pozitia guvernului’, a reactionat purtatoarea de cuvant al Theresei May. ‘Ambasadorul s-a facut ecoul unor opinii care i-au parvenit, asa cum se procedeaza’, a explicat ea.

Premierul Theresa May a dat asigurari ca va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pana la finalul lui martie 2017, moment ce va da startul perioadei de doi ani la sfarsitul careia Marea Britanie va parasi blocul comunitar.

‘Obiectivul este sa obtinem un acord in cursul acestei perioade, care sa ne permita sa iesim din Uniunea Europeana si sa ne autorizeze sa facem comert cu si in interiorul piete unice europene’, a mai spus purtatoarea de cuvant din Downing Street.

Afirmatiile diplomatului au declansat nemultumirea partizanilor Brexitului, in timp ce surse diplomatice de la Bruxelles au estimat ca el ar fi putut fi victima acestora, dornici sa se debaraseze de Rogers.

‘Demisia sa nu este o surpriza pentru cei care au lucrat cu el. Era foarte competent, dar nu convins de decizia unui Brexit si de linia guvernului britanic, care va antrena Marea Britanie intr-o zona de incertitudine periculoasa’, a comentat un diplomat european.

Un purtator de cuvant al reprezentantei britanice la Bruxelles a declarat ca Ivan Rogers, al carui mandat s-ar fi incheiat in octombrie, va parasi postul in saptamanile viitoare, succesorul sau urmand sa fie numit ‘in curand’.

Sursa foto BBC