Ambasadorul francez: Modificati sistemul electoral, orice guvern va fi la putere va pierde alegerile daca se intampla ceva

ALEGERI PREZIDENTIALE, POLONIA, VOT, URNE, AL DOILEA SCRUTIN, DUEL, PRESEDINTE IN EXERCITIU, BRONISLAW KOMOROWSKI, CONTRACANDIDAT, ANDRZEJ DUDA

Ambasadorul Frantei, Francois Saint-Paul, a declarat, vineri, ca Romania ar trebui sa modifice sistemul electoral, atat pentru diaspora, cat si pentru faptul ca orice guvern va fi la putere va pierde alegerile daca se intampla ceva.

Ambasadorul Frantei, Francois Saint-Paul, a recunoscut, vineri, riscurile votului prin corespondenta, la care si Parisul a renuntat, dar a precizat ca cel electronic este aplicat in tara sa.

Diplomatul a explicat ca, pentru a se putea controla mai usor procesul de vot, in Franta “votul electronic are loc inainte de data votului fizic”.

El a recunoscut ca procedura este “complicata”, dar ea se poate aplica, daca exista mijloace informatice, umane si materiale.

si in privinta listei electorale, Saint-Paul a precizat ca este un proces “foarte complicat” care necesita timp. in acest sens, el a dat ca exemplu faptul ca a fost numit in functia de director al Directiei pentru Francezii din Strainatate si pentru administratia consulara in octombrie 2009 si de atunci pana in decembrie 2011 s-a ocupat de pregatirea alegerilor prezidentiale din 2012.

Citeste si: Noile legi electorale trebuie finalizate in mai putin de 6 luni

“Cred ca pe termen lung este un sistem foarte eficace (listele electorale – n.r.) pentru a putea planifica bine lucrurile, pentru a construi o experienta administrativa si, daca il imbinati cu un sistem de imputernicire, poate aceasta este solutia”, a declarat ambasadorul, la seminarul “Organizarea alegerilor in strainatate, experienta franceza”, organizat de Ambasada Frantei la Bucuresti.

Francois Saint-Paul a subliniat ca trebuie facute aceste modificari pentru diaspora, altfel, orice guvern va fi la putere va pierde alegerile. “Trebuie sa faceti asta pentru diaspora, pot spune chiar ca nu aveti de ales. Pentru ca, daca nu o faceti, toate alegerile se vor derula prost. si daca alegerile se deruleaza prost, este vorba de un principiu democratic (…), Guvernul la putere va fi invins de fiecare data cand se intampla ceva” daca nu se modifica sistemul de vot, a spus el.

La randul sau, Sylvain Riquier, director adjunct in cadrul Directiei pentru Francezii din strainatate, a recunoscut ca votul prin corespondenta prezinta probleme, la fel si cel electronic, dar acesta din urma reprezinta “un mijloc de a contrabalansa distantele” mari pe care trebuie sa le parcurga cetatenii din strainatate pentru a vota fizic.

Potrivit legii franceze, cetatenii stabiliti in strainatate trebuie sa fie inscrisi pe lista electorala consulara a misiunii diplomatice sau consulare la care sunt arondati potrivit resedintei lor. Ambasadorul a explicat ca inscrierea pe lista se face voluntar de catre cetateni, dar pana la anumita data: 31 decembrie a anului anterior celui in care se organizeaza alegeri. Totodata, ei pot vota si electronic.

Cetatenii francezi mai au la dispozitie votul prin procura.

Numarul francezilor inscrisi pe listele electorale consulare a crescut de la 941.361 in 2007 la 1.135.404 in 2014.

Francois Saint-Paul a precizat, totodata, ca in perioada in care s-a ocupat de organizarea alegerilor nu a fost contactat de niciun ministru pentru a primi instructiuni si, chiar daca s-ar fi intamplat, nu le-ar fi urmat.