Ambasadorul Harris: Romania a realizat multe cand a fost o abordare comuna intre presedinte, Guvern, justitie si Parlament

Ambasadorul britanic, Martin Harris, a declarat, marti, intrebat de numirile facute in Politie sau justitie la cererea liderilor din teritoriu anchetati pentru coruptie, ca trebuie sa existe un acord intre presedinte, Guvern, justitie si Parlament in ceea ce priveste aceste numiri.

Intrebat ce parere are despre faptul ca unele numiri in politie sau in justitie se fac la solicitarea liderilor din teritoriu anchetati pentru coruptie, ambasadorul Martin Harris a declarat ca este nevoie de “o abordare coerenta” care depinde de “un acord intre institutii”.

“Eu cred ca in ceea ce priveste numirea oamenilor un acord intre institutii este important. Nu pot sa comentez despre un caz concret, eu pot sa fac un comentariu in mod general: Romania a realizat mult cand a existat o abordare comuna intre presedinte, Guvern, justitie si Parlament”, a spus Harris, care a participat la o conferinta regionala anticoruptie.

Ambasadorul britanic a mai spus ca misiunea diplomatica a sprijinit acest proces “cu asistenta tehnica, idei si cu experti”.

Referitor la prevederile din lege privind incompatibilitatea si conflictul de interese, Martin Harris a precizat este important ca si “oamenii din Parlament” sa aiba “o abordare coerenta cu justitia, cu puterea executiva, pentru a lupta impreuna cu coruptia”.

in ceea ce priveste conferinta organizata la Bucuresti, Martin Harris a subliniat ca Romania are “o experienta foarte bogata, importanta si relevanta pentru partenerii din regiune” in lupta impotriva coruptiei. Totodata, diplomatul a spus ca “securitatea este facuta nu numai de generali, dar si de judecatori, pentru a stabili litera legii in societate”.