AMBASADORUL TRIMIS de PUTIN la BUCURESTI este un PERSONAJ CONTROVERSAT

Presedintele rus VLADIMIR PUTIN l-a numit AMBASADOR in ROMANIA pe VALERI KUZMIN (foto), fost sef al misiunii diplomatice ruse in Republica Moldova. Decretul prezidential a fost publicat pe portalul oficial pentru informatii juridice, relateaza agentia de presa TASS, citata de Agerpres.

Printr-un alt decret, Putin l-a eliberat din functie pe Oleg Malghinov, care a ocupat pana acum postul de ambasador al Rusiei in Romania. VALERI KUZMIN, diplomat de cariera, este un personaj controversat si activeaza in cadrul Ministerului de Externe al Rusiei din 1975. Intre 2007 si 2012, VALERI KUZMIN a detinut functia de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Rusiei in Republica Moldova.

Finalul mandatului sau a fost marcat de un incident, aminteste presa de peste Prut. In ianuarie 2012, zeci de manifestanti au pichetat ambasada Rusiei din Chisinau cerand retragerea fortei ruse din Transnistria, pe care o calificau drept “forta de ocupatie” si expulzarea ambasadorului VALERI KUZMIN de pe teritoriul republicii.

Nemultumirea fusese provocata de o declaratie facuta de diplomatul rus, potrivit careia tanarul moldovean Vadim Pisari – impuscat mortal de un soldat rus in zona de securitate cu Transnistria – era in stare de ebrietate. Expertiza medico-legala a infirmat declaratiile ambasadorului Kuzmin, aminteste portalul Unimedia.

Ambasadorul Rusiei a fost chemat atunci la MAE al Republicii Moldova, sa dea explicatii. Numirea lui VALERI KUZMIN la conducerea misiunii diplomatice ruse in Romania intervine si pe fondul tensionat al activarii bazei antiracheta de la Deveselu si al crizei din relatiile Rusiei cu NATO si UE, ca urmare a rolului Moscovei in conflictul din Ucraina.

Sursa foto: timpul.md