Ambasadorul Ungariei, BOTOND ZAKONYI, a lansat un ATAC DUR la adresa lui VICTOR PONTA

Ambasadorul Ungariei in Romania, BOTOND ZAKONYI, sustine ca maghiarii din ROMANIA vor obtine AUTONOMIA atunci cand se “vor purta ca niste oameni autonomi”. Totodata, oficialul l-a criticat pe premierul VICTOR PONTA pentru modul in care s-a pus in antiteza cu prim-ministrul Ungariei VIKTOR ORBAN, prezentandu-se pe sine ca fiind Victor “baiatul bun”, spre deosebire de Viktor “baiatul rau”.

” (Maghiarii din Romania – n.red.) vor primi autonomie cand se vor purta ca niste oameni autonomi. Cand nu vor mai avea nevoie de subsidii, de BANI de la centru. Procesul obtinerii autonomiei este lung, se face pas cu pas. Nu e ceva ce ti se da pe tava. Pentru inceput maghiarii ar trebui sa coopereze unii cu altii, cei din Covasna cu cei din Harghita, iar acestia cu cei din Mures, sa faca proiecte comune, sa atraga fonduri comune, sa invete ce-si doresc cu adevarat”, a declarat ambasadorul BOTOND ZAKONYI pentru Romania Libera.

BOTOND ZAKONYI a adaugat ca lucrurile ar putea fi intelese mai usor, daca maghiari vor transforma autonomia intr-un instrument de dezvoltare. Acesta a precizat ca nu este vorba despre separare, ci despre dezvoltare regionala, “acest lucru ar trebui sa-l vanda secuii politicienilor romani”.

CITESTE SI: VIKTOR ORBAN: RELATIILE ROMANO-UNGARE S-AU DETERIORAT DUPA 2012

Ambasadorul ungar BOTOND ZAKONYI a comentat si declaratia lui VIKTOR ORBAN, care a dat vina pe politicienii romani pentru deteriorarea relatiilor romano-ungare dupa 2012, adaugand ca poate oferi si cateva exemple pentru sustinerea a ceea ce a spus premierul ungar. VIKTOR ORBAN a sustinut la acea vreme ca politicienii romani ar fi jignit Ungaria.

“La un moment dat am inceput sa colectionez declaratiile publice ale partii romane. Ar putea fi vorba despre o dezbatere intre dreapta (Partidul Popular European) si stanga (Partidul Socialist), dar dupa parerea mea aceasta nu este de natura ideologica.

Cu toate ca in 2012, cand dreapta a pierdut guvernarea, unul dintre subiecte a fost autonomia UMF Targu Mures, acceptata de cei care au plecat de la putere, dar respinsa de cei care au venit. Asa si-a inceput Victor Ponta cele doua roluri pe care le joaca: Victor, baiatul bun, si Viktor, baiatul rau. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun, si nationalist, antieuropean, pentru rolul celalalt”, a punctat BOTOND ZAKONYI.

Intrebat daca VICTOR PONTA reprezinta un obstacol in calea relatiilor romano-ungare, ambasadorul a spus ca nu crede acest lucru. “Nu, nu cred ca e un obstacol. Nu e treaba mea sa spun ca guvernul roman respinge cooperarea dintre cele doua tari, dar exista senzatia ca face pasi inapoi”, a sustinut oficialul.

BOTOND ZAKONYI a vorbit si despre faptul ca Romania si Ungaria nu pot depasi subiectul mostenirii istorice, despre care a sustinut ca este o chestiune complexa.

“Spre exemplu, un articol recent din Romania libera vorbeste despre o presupusa legatura de rudenie dintre Iancu de Hunedoara si Mohamed Cuceritorul. Este o teorie discutata in istoriografia ungara in secolul al XIX-lea, care a ajuns la concluzia ca e putin probabil ca cei doi lideri medievali sa fi avut vreo legatura de rudenie.

Aceasta ar fi o problema, istoricii romani preiau in secolul 21 subiecte care au fost demult inchise de istoricii ungari. Nu vreau sa spun ca este o mare deosebire intre istoricii romani si cei unguri, dar in mod clar specialistii romani nu citesc istoriografia ungara”, a punctat BOTOND ZAKONYI.

Pe de alta parte, spune ambasadorul, specialistii maghiari cunosc istoria romaneasca.

“Mai ales in ultimele decenii specialistii din Ungaria s-au aratat a fi interesati in mod serios si de istoria tarilor vecine si multi istorici importanti care se ocupa momentan cu istoria romanilor – datorita minoritatii maghiare – vin din Romania. Avem multi specialisti educati in Slovacia, Serbia, Romania, care inteleg istoriile natiunilor din vecinatatea Ungariei.

M-as intoarce putin la articolul mentionat, in care in prima propozitie se vorbeste despre ‘romanul’ Iancu de Hunedoara, fara sa fie mentionat faptul ca el era guvernatorul Regatului Ungar, ca era catolic si nu exista niciun fel de dovezi ca ar fi considerat ca apartine natiunii romane. Romanizarea lui Iancu de Hunedoara tine de epoca Ceausescu, dar vad ca exista o tendinta de intoarcere in timp. Nu cred ca este vorba despre falsificarea istoriei, ci despre nationalism pursange”, a punctat BOTOND ZAKONYI.

CITESTE SI: MAE CONDAMNA GESTUL LUI VIKTOR ORBAN DE A POSTA POZE CU SIMBOLURI ALE UNGARIEI MARI SI ALE TINUTULUI SECUIESC

Romanii nu privesc cu ochi foarte buni autonomia maghiarilor, dupa cum arata o cercetare sociologica realizata de Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic (CSCI), facuta publica in mai. Potrivit acesteia, romanii sunt in puternic dezacord cu proiectul autonomiei maghiarilor (72%).

Premierul Ungariei, VIKTOR ORBAN, a facut, in luna iulie, un gest care nu a fost foarte bine privit de o parte dintre romani. Venit in Romania pentru a participa la acea de-a 26-a editie a Universitatii de Vara “Tusvanyos”, de la Bailea Tusnad, Orban a postat o fotografie pe o retea de socializare, in care se afla pe o terasa alaturi de o fetita, cel mai probabil fiica sa, insotita de mesajul: “Erdelyben, otthon” (In Transilvania, acasa – n.red).

Sursa foto: bihoreanul