Amendamentul care poate trimite presa dupa gratii, adoptat tacit de Senat

SENATUL a RESPINS proiectul de lege privind SECURITATEA CIBERNETICA, dupa deciza CC

Senatul a adoptat tacit amendamentul care poate trimite presa dupa gratii. Amendamentul initiat de senatorul Serban Nicolae prevede ca orice cetatean care dezvaluie informatii din dosarele penale risca pana la 3 ani de inchisoare.

Mai exact, Serban Nicolae a depus o modificare a Codului Penal prin care sustine ca dezvaluirea de informatii nepublice din dosarele penale sa fie incriminata. Initiatorul acestui amendament, care a fost avocatul fostului senator Catalin Voicu, condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare pentru coruptie, a explicat, potrivit gandul.info, ca modificarea are rolul de a clarifica prevederile Codului Penal.

Procedural, adoptarea tacita inseamna ca amendamentul este considerat insusit si adoptat fara a fi supus la vot, iar propunerea va deveni lege numai dupa ce este aprobata de Camera Deputatilor, care este for decizional.

Citeste si: SCANDAL IN PLENUL SENATULUI PE TEMA INDEMNIZATIILOR ALESILOR SI A VACANTEI ELECTORALE

Potrivit sursei citate, senatorul PSD a propus modificarea articolelor 276 si 277 din Codul Penal. Senatorul a decis sa propuna modificarea articolului 277 din Noul Cod Penal, care vorbeste despre ”Compromiterea intereselor justitiei”. Chiar si in forma actuala, articolul a ridicat o serie de probleme, in special in relatia dintre presa si magistrati, pentru ca o interpretare excesiva a acestui text poate duce la secretizarea dosarelor penale.

Senatorul PSD a mers insa mai departe si a propus pedeapsa cu inchisoarea pentru toti cetatenii care dezvaluie ”informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare”. Sanctiunea fiind de la sase luni la trei ani de inchisoare, aceasta noua infractiune ar urma sa fie introdusa in legea penala la aliniatul 3 al articolului 277.

► Forma actuala din Noul Cod Penal, in vigoare, este urmatoarea: (3) Dezvaluirea, fara drept, de informatii dintr-o cauza penala, de catre un martor, expert sau interpret, atunci cand aceasta interdictie este impusa de legea de procedura penala, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.”

► Forma propusa de senatorul serban Nicolae este aceasta: ”Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani”.

Citeste si: TRAIAN BASESCU: VICTOR PONTA vrea Presedintia pentru CONTROLUL JUSTITIEI

Diferenta dintre cele doua texte este esentiala, mai noteaza gandul.info. In textul in vigoare, subiectul acestei infractiuni este bine definit. Cu alte cuvinte, poate fi sanctionat pentru dezvaluirea de informatii nepublice doar martorul, expertul sau interpretul, alte categorii de persoane fiind excluse. in varianta propusa de serban Nicolae, subiectul infractiunii poate fi oricare dintre cetatenii Romaniei. Expertii, judecatorii, procurorii si juristi consultati de gandul au explicat ca, in forma propusa de senatorul PSD, acesta infractiune se aplica tuturor.

Avand in vedere ca acest articol este propus pentru modificare in Codul Penal, infractiunea poate avea efect in activitatea presei. Spre exemplu, un jurnalist publica stenograme din dosarul unui senator anchetat pentru trafic de influenta la un judecator de la Curtea Suprema si care a fost arestat preventiv. Daca propunerea lui Serban Nicolae intra in vigoare, procurorii vor fi obligati sa-l ancheteze pe jurnalist pentru ca a publicat informatii din ancheta penala.