Amendat cu 1.300.000 de euro pentru ca are trei copii

Cunoscutul regizor chinez Zhang Yimou a fost amendat de autoritatile din China cu 1.200.000 de dolari pentru ca acesta a incalcat legea copilului unic, avand trei urmasi.

Regizorul chinez Zhang Yimou, cunoscut mai ales dupa ce a realizat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2008, eveniment care a avut loc la Beijing, are la dispozitie 30 de zile sa isi plateasca amenda in valoare de 1,2 milioane de dolari dupa ce a incalcat legea copilului unic aflata in vigoare in China, acesta avand deja trei copii.

China a introdus acest act normativ in anii 1970, pentru a combate cresterea prea accelerata a populatiei. Reglementarea le interzice cuplurilor din mediul urban sa aiba mai mult de un copil, in timp ce cuplurile din mediul rural au voie sa aiba doi urmasi, dar numai in cazul in care primul nascut a fost o fata. Totusi, oficialii chinezi au anuntat, anul trecut, ca aceste restrictii vor fi relaxate, iar familiilor li se va permite sa aiba cate doi copii, doar daca macar unul dintre parinti nu mai are frati sau surori.

Masura nu a intrat inca in vigoare, asa ca Zhang a fost sanctionat, scrie BBC, amenda fiind calculata in functie de veniturile lui si ale sotiei sale, Chen Ting, in perioadele in care s-au nascut cei doi fii si fiica lor. Cuplul a castigat cate 580.000 de dolari in 2000, 2003 si 2005.

Sursa foto: BBC