AMENINTARE DURA din partea RUSIEI: Toate tarile participante la SISTEMUL ANTIRACHETA vor fi TINTE

Ambasadorul Rusiei in Danemarca a avertizat, sambata, statul scandinav sa nu se alature SISTEMULUI ANTIRACHETA al SUA si al NATO pe care Moscova il considera o amenintare.

Mai mult, oficialul a mai spus ca RUSIA va considera TINTE legitime toate tarile care vor gazdui instalatii antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice.

“Nu cred ca danezii sunt pe deplin constienti de consecintele alaturarii Danemarcei la sistemul antiracheta condus de americani. Daca Danemarca se va alatura sistemului antiracheta, care este controlat de SUA, acest lucru va insemna ca navele militare daneze vor fi tinte ale rachetelor nucleare ruse. Este important sa se stie acest lucru. Toate tarile care se vor alatura sistemului antiracheta NATO in viitor vor fi tinte ale rachetelor balistice ruse”, a declarat Mihail Vanin intr-un articol de opinie publicat de cotidianul Jyllands-Posten, potrivit romaniatv.net.

Citeste si: RUSIA s-a dezlantuit la adresa REPUBLICII MOLDOVA: A luat-o pe urmele UCRAINEI

Sistemul antiracheta este de mult timp un mar al discordiei intre Rusia si Alianta Nord-Atlantica, din care Danemarca face parte. Moscova considera sistemul in cauza o amenintare la echilibrul strategic al continentului, in timp ce NATO a precizat ca acesta va oferi protectie impotriva asa-numitelor state paria.

“Danemarca ar deveni parte a amenintarii impotriva Rusiei, ar fi mai putin pasnica si relatiile cu Rusia ar fi afectate”, a adaugat Vanin.

Ministrul danez de externe, Martin Lidegaard, a spus ca remarcile au fost “inacceptabile”, adaugand ca “Rusia stie foarte bine ca scutul antiracheta al NATO este defensiv si nu este indreptat impotriva sa”. “Suntem in dezacord in multe puncte cu Rusia, dar este important ca situatia sa nu escaladeze”, a declarat Lidegaard pentru Jyllands-Posten.

Statele Unite sunt de partea Danemarcei si condamna declaratiile facute de ambasadorul Rusiei privind participarea la sistemul antiracheta, a declarat reprezentantul american in Copenhaga, Ruffus Gifford. “Statele Unite sunt alaturi de Danemarca in condamnarea declaratiilor facute de ambasadorul Rusiei. Astfel de afirmatii nu inspira incredere si nu contribuie la pace si stabilitate”, a reactionat ambasadorul SUA, Ruffus Gifford, intr-un mesaj transmis prin Twitter.

Danemarca a anuntat in luna august ca intentioneaza sa echipeze una dintre fregatele sale cu un radar pentru a participa la SISTEMUL ANTIRACHETA.

Sursa foto: monitorucj.ro