Amenzi de circulatie mai mari de la 1 iulie 2013. Cat vei plati daca incalci Codul Rutier

Inceputul lunii iulie vine cu o veste proasta pentru soferi. Amenzile de circulatie vor creste, incepand cu data de 1 iulie, astfel incat cea mai mica suma pe care soferii o vor achita va fi de 160 de lei.

De asemenea, conducatorii auto care vor incalca Codul Rutier risca si o amenda maxima de 1.600 de lei, iar pentru persoanele juridice, amenzile de circulatie vor fi cuprinse intre 1680 de lei si 8000 de lei.

Codul Rutier stabileste, la articolul 98, ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului. De la 1 iulie salariul minim brut creste de la 750 la 800 de lei, ceea ce inseamna ca valoarea unui punct de amenda devine 80 de lei, fata de 75 de lei, cat valoreaza un punct-amenda in prezent.

Conform Codului Rutier, sanctiunile sunt stabilite pe mai multe clase, in functie de gravitatea contraventiilor comise si de pericolul social pe care il prezinta. Clasele au fiecare un anumit numar de puncte-amenda:

• clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda;
• clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amenda;
• clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amenda;
• clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda;
• clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda (Sanctiunile prevazute la clasa a V-a se aplica numai persoanelor juridice).

Noile amenzile vor fi, de la 1 iulie:

• de 160 sau 240 de lei (clasa I);
• de 320 sau 400 de lei (clasa a II);
• cuprinse intre 480 si 640 de lei (clasa a III-a);
• cuprinse intre 720 si 1600 de lei (clasa a IV-a);
• cuprinse intre 1680 si 8000 de lei (clasa a V-a).

Cele mai mari amenzi prevazute de Codul Rutier pentru persoanele fizice, cele din clasa a IV-a, se aplica, potrivit art. 102 din Codul Rutier, daca circulati cu un autoturism a carui inspectie tehnica periodica (ITP) a expirat , daca transportati pe locurile din fata copii mai mici de 12 ani sau animale sau daca folositi in circulatia pe drumurile publice dispozitive anti-radar.

De partea cealalta, contravaloarea celor mai frecvente amenzi date de politistii rutieri sunt dupa cum urmeaza: folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranta vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare si o amenda de 160 sau 240 de lei. Soferii vor scoate aceiasi bani din buzunar si pentru oprirea in loc nepermis, depasirea vitezei legale cu 10-20 km/h, oprirea neregulamentara sau circulatia pe “interzis”.

Cu 3 puncte de penalizare si amenzi de 320 sau 400 de lei sunt sanctionate, printre altele, stationarea neregulamentara, depasirea vitezei legale cu 20-30 km/h, patrunderea intr-o intersectie atunci cand circulatia in interiorul acesteia este blocata.

Soferii care refuza sa dea politistului actele la control, depasesc viteza legala cu 30-40 km/h sau circula fara lumini ori fara semnalizare corespunzatoare risca sa fie amendati cu o suma cuprinsa intre 480 si 640 de lei, dar si cu 4 puncte de penalizare. 

Foto: newstimisoara.ro