Amenzile aplicate pentru încălcarea ordonanțelor militare din timpul stării de urgență sunt neconstituționale

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat, miercuri, neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.

Astfel, CCR a admis că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate. Legea nu este suficient de previzibilă si nu există criterii clare stabilite de lege care să impună cuantumul amenzilor, ci acestea se stabilesc arbitrar de către forțele de ordine, potrivit judecătorilor CCR.

Însă, decizia CCR nu anulează automat amenzile date. Pentru a fi anulate amenzile trebuie contestate în instanță de către cei care au fost amendați.

Renate Weber a declarat la Digi 24, că dacă așa va arăta decizia, nu este ceea ce aștepta fiindcă Instanțele vor fi foarte aglomerate. ”Instanțele noastre, care și asa sunt foarte aglomerate, s-ar putea trezi cu zeci de mii de procese”, a declarat Avocatul Poporului.

Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, a declarat tot la Digi 24, că se aștepta la această decizie deoarece prevederile pentru modul in care se dau amenzile, in special cuantumul acestora, erau neclare.

De la începutul stării de urgenţă și până la această oră, în România au fost s-au aplicat peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă impusă de pandemia de coronavirus.

Sursa foto: realitatea