AMERICA DE SUD: Cel putin 36 de persoane au murit in urma unor FURTUNI, inclusiv in desertul ATACAMA

Mai multe furtuni au traversat coasta pacifica a unor state sud-americane, omorand peste 36 de personane, iar bilantul ar putea creste, potrivit informatiilor anuntate sambata si citate de DPA, in pagina electronica.

Cel putin 25 de persoane au murit in urma ploilor abundente, a alunecarilor de teren si valurilor inalte care au afectat Ecuadorul, au declarat oficialii. O scoala de politie din capitala Quito a fost lovita de fulger, iar 52 de persoane au fost ranite, dintre care 15 au necesitat spitalizare. Vremea extrema a provocat pagube economice grave terenurilor agricole precum si industriei de pescuit, numeroase barci fiind zdrobite de stanci.

CITESTE SI: PACIFICUL DE SUD: Cel putin 5 persoane au murit in urma CICLONULUI TROPICAL PAM

In nordul desertului chilian Atacama, furtunile au provocat inundatii si alunecari de teren care s-au soldat cu moartea a 11 persoane si au distrus numeroase case si drumuri. “Pe masura ce vom deschide drumurile, bilantul ar putea creste”, a declarat Ricardo Toro, directorul Biroului National pentru Situatii de Urgenta.

El a declarat ca 19 persoane sunt date disparute, in timp ce peste 5.000 si-au pierdut locuintele.

Oficialii locali au avertizat ca fisurile aparute la barajele din aval ar putea favoriza transportul substantelor toxice din minele din desert, inclusiv arsenic si mercur, in zonele locuite. Ei au cerut ajutorul Guvernului central pentru a indeparta tonele de noroi acumulat in orasele de coasta, de teama ca acesta ar putea contine metale grele periculoase.

Trebuie sa facem acest lucru cat mai repede posibil“, a declarat senatorul Alejandro Guillier, care reprezinta regiunea din jurul portului Antofagasta.

CITESTE SI: BUCURESTI: Peste 15 masini AVARIATE in timpul VISCOLULUI. POMPIERII au intervenit in 50 de cazuri

Desertul Atacama care se intinde pe o lungime de 700 de kilometri intre Anzii Cordilieri si Oceanul Pacific este considerat unul dintre cele mai aride locuri de pe planeta. “Aceasta este cea mai mare anomalie care s-a intamplat aici“, a declarat meteorologul local Anthony Sagliani pentru televiziunea publica.

Sursa foto www.royaltv.ro