AMNESTY INTERNATIONAL a solicitat Kievului sa puna capat ABUZURILOR si CRIMELOR de RAZBOI

Amnesty International a cerut luni Kievului sa “puna capat abuzurilor si crimelor de razboi” comise de batalioane de voluntari ce opereaza alaturi de fortele armate din estul Ucrainei, amintindu-i noului Guvern promisiunea de consolidare a statului de drept.

“Autoritatile ucrainene nu trebuie sa reproduca actele ilegale si abuzurile care au prevalat in regiunile controlate anterior de separatisti”, a declarat intr-un comunicat secretarul general al asociatiei, Salil Shetty, dupa o intalnire la Kiev cu premierul ucrainean Arseni Iateniuk.

Acest apel se sprijina pe concluziile cercetatorilor organizatiei pentru apararea drepturilor omului privind un numar tot mai mare de abuzuri in regiunea Lugansk, un fief al rebeliunii proruse, comise de batalionul voluntarilor “Aidar”.

CITESTE SI: UE ar putea reveni asupra sanctiunilor impuse Rusiei, daca armistitiul din Ucraina este respectat

“Aidar” este unul dintre batalioanele formate in cursul conflictului dintre armata si separatisi si care au fost mai mult sau mai putin integrate in structurile de securitate nationala pentru a lupta impotriva insurgentilor, aminteste Amnesty, care acuza acesti voluntari de furt si extorsiune, rapiri, detentii arbitrare, chiar posibile executii.

“Daca (Guvernul) nu reuseste sa puna capat acestor abuzuri, atunci tensiunile risca sa creasca in estul Ucrainei si sa spulbere intentiile afisate de noile autoritati ucrainene de a apara si consolida legea”, a avertizat Shetty, la trei luni dupa preluarea puterii de catre presedintele pro-european, Petro Porosenko.

CITESTE SI: Ce prevede protocolul de incetare a focului din Ucraina 

Organizatia a cerut Kievului ca toate batalioanele de voluntari, inclusiv “Aidar” sa fie plasate sub o comanda si un control efective si sa aduca in fata justitiei responsabilii. In urma intrevederii lor, premierul a “confirmat principiul egalitatii inaintea legii pentru toti autorii crimelor”, potrivit unei declaratii postate pe site-ul Guvernului.

Aceasta intalnire are loc dupa publicarea, duminica, a unui raport al Amnesty care acuza de crime de razboi separatistii prorusi, dar si militiile ucrainene. Shetty urmeaza sa mearga la Moscova.

Sursa foto: newscom.ua