AMENZI de peste 240.000 de lei, aplicate AGENTILOR ECONOMICI din pietele Aparatorii Patriei si Norilor

Directia Politie Locala Sector 4, prin Serviciul Inspectie Comerciala, a continuat sambata sa intreprinda controale in randul AGENTILOR ECONOMICI care isi desfasoara activitatea in pietele agroalimentare de pe raza Sectorului 4, fie ca acestea sunt private sau in administrarea Consiliului Local Sector 4, se arata intr-un comunicat de presa al Primariei Sectorului 4.

Astfel, dupa ce in cursul zilei de vineri inspectorii au verificat pietele Progresul si Sudului, cat si pe cele cu participare privata, respectiv Resita si Berceni-Oltenitei, aplicand sanctiuni, cu dispunerea retragerii de la comercializare a produselor identificate ca fiind neconforme, sambata s-a actionat in incinta si perimetrul pietelor Aparatorii Patriei, aflata in subordinea Consiliului Local Sector 4, si Norilor, o piata privata.

Potrivit sursei citate, la Aparatorii Patriei au fost identificati sapte AGENTI ECONOMICI care ofereau spre comercializare produse fara termen de valabilitate si fara a fi afisate termenele de valabilitate. Totodata, unele societati nu aveau eliberate acorduri de functionare de catre Autoritatea Locala Sector 4, in masura in care fiecare dintre agentii economici este obilgat ca, independent de administratorul pietei, trebuie sa obtina aceste documente, necesare desfasurarii activitatii, in functie de profil. 

Citeste si: Primaria Sectorului 4 a continuat CONTROALELE IN MAGAZINE

In consecinta, s-a decis aplicarea unor sanctiuni contraventionale care totalizeaza 121.500 lei, fiind retrase de la comercializare spre neutralizare urmatoarele cantitati de produse: 160 de oua, opt kilograme de muschi file proaspat, acestea fiind depozitate necorespunzator normelor igienico-sanitare. 

In ceea ce priveste Piata Norilor, o piata privata, au fost verificate opt societati comerciale, fiind aplicate sanctiuni totalizand 61.800 de lei pentru comercializarea unor produse fara termen de valabilitate sau cu termen de valabilitate expirat. De asemenea, au fost retrase de la comercializare 6,5 kilograme de peste, sapte kilograme de carne de curcan, doua kilograme de carne de porc, un kilogram de smantana, 35 paini, 5,4 kilograme de halva si zece kilograme de cascaval.

In paralel, a continuat si verificarea supermarketurilor, in cazul unuia dintre acestea fiind comercializate produse cu termen de valabilitate nespecificat si chiar expirat, inspectorii descoperind pe rafturi produse de panificatie aflate intr-o avansata stare de degradare (cu mucegai). Pentru toate aceste abateri, respectivul supermarket a fost amendat cu 20.000 de lei, fiind, totodata, retrase de la comercializare si trimise spre neutralizare 2,5 kilograme de mezeluri, aflate intr-o avansata stare de degradare, care degajau un miros pestilential, si care se aflau in imediata apropiere a feliatorului, potrivit sursei citate. 

Citeste si: AMENZI de 180.000 de lei, aplicate de Primaria Sectorului 4 unor LANTURI DE SUPERMARKETURI

Ulterior, echipele de inspectori s-au deplasat la cel mai mare centru comercial din Sectorul 4, pentru a verifica din nou, in cea de-a sasea zi din aceasta saptamana, daca societatile care desfasoara activitati in respectiva incinta s-au aliniat normelor impuse de legislatia in vigoare. Desi de la demararea acestor actiuni intensive de control agentii economici in culpa puteau sa-si remedieze problemele, unii dintre ei au decis, totusi, inconstient, sa ignore avertismentele, se mai arata in comunicat. Este si cazul unei societati care desfasoara activitati in domeniul alimentatiei publice, care oferea spre comercializare produse cu termen de valabilitate expirat sau nespecificat, fapt care a condus la aplicarea unor sanctiuni contraventionale ce insumeaza 40.000 de lei, fiind, totodata retrase de la comercializare produsele identificate ca fiind neconforme.

“Ramanem in teren si monitorizam tot ceea ce inseamna incalcare a drepturilor consumatorilor. Veghem la respectarea Legii si sanctionam orice abatere. Verificarile vor continua, echipele de inspectori urmand sa actioneze concomitent, pe raza intregului Sector . Iar eu voi fi permanent in teren, verificand daca si-au indeplinit corespunzator sarcinile de serviciu”, a declarat Cristian Popescu-Piedone, primarul Sectorului 4.

Sursa foto: Primaria Sectorului 4