Amnistia fiscala pentru mame a trecut de Senat. Banii returnati vor fi dati inapoi de statul roman

Senatul a adoptat, in prima reuniune din sesiunea parlamentara de toamna, proiectul de Lege privind amnistia fiscala pentru mame. Banii care au fost returnati statului vor fi dati inapoi esalonat, conform amendamentului depus de senatorul Liviu Pop si adoptat de senatori. Proiectul va merge in Camera Deputatilor, care este for decizional. Amnistia pentru mame a trecut de Senat fara niciun vot impotriva.

Cele doua proiectele privind amnistierea pensionarilor si a mamelor care au primit sume necuvenite din vina functionarilor au fost dezbatute luni de Senat, inainte de votarea noii conduceri a acestei Camere. 

Unul dintre cele proiectele care figureaza pe ordinea de zi de luni a Senatului este proiectul de Lege privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii, ce va fi dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata. Daca proiectul va fi adoptat de cele doua Camere, peste 21.000 de pensionari care figureaza cu debite vor fi scutiti de plata acestora. De aceste prevederi nu vor beneficia, insa, alti 9.593 de pensionariale caror venituri au fost stabilite gresit din culpa beneficiarilor.

Proiectul de act normativ prevede ca pensionarii aflati in evidenta sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiti de la plata debitelor constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina acestora, reprezentand sume incasate necuvenit, ca urmare a unor interpretari neunitare ale prevederilor legislatiei din domeniul asigurarilor sociale si pensiilor.

Citeste si: PARLAMENTARII s-au intors din VACANTA. Care sunt PROIECTELE legislative dezbatute de alesi

Documentul mai stabileste ca debitele ce au drept cauza culpa debitorului materializata in folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei sau nerespectarea conditiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului, nu vor face obiectul scutirii la plata.

Pe ordinea de a sedintei de luni a Senatului va figura, de asemenea, proiectul de lege pentru modificarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlul de indemnizatie pentru cresterea copilului.

Potrivit proiectului, doar mamele care au primit indemnizatii pentru cresterea copilului calculate gresit vor fi amnistiate, nu si cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realitatii.

In urma unei decizii a Curtii de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, s-a stabilit ca 12.460 de mame, in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, au incasat venituri suplimentare, pe langa indemnizatia de crestere a copilului. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit ca mamele respective trebuie sa returneze indemnizatiile incasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit.

Cele doua proiecte de lege au fost incluse pe ordinea de zi prin decizia conducerii Senatului, la solicitarea Ministrului delegat penrtru relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, care a invocat ”importanta si urgenta ce o comporta reglementarile propuse”.

Senatorii vor lua in dezbatere, de asemenea, Legea privind unele masuri referitoare la veniturile de natura salariala ale personalului platit din fonduri publice, a carei reexaminare a fost ceruta de presedintele Traian Basescu.

Prin proiectul de lege se are in vedere exonerarea de la plata pentru sumele reprezentand venituri de natura salariala pe care personalul incadrat in unitatile de invatamant din localitatile Lupeni, Petrosani si Vulcan (Hunedoara) trebuie sa le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori, drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control al unor prejudicii.

Basescu a mentionat, in cererea de reexaminare, ca modalitatea de stabilire a domeniului de aplicare a acestui act normativ este de natura sa confere caracter individual si discriminatoriu legii intrucat aceasta nu se aplica la un numar nedeterminat de cazuri concrete, in functie de incadrarea lor in ipoteza normei, ci intr-un singur caz, respectiv personalului incadrat in unitatile de invatamant din localitatile mentionate.

Cele trei proiecte de lege s-au aflat pe ordinea de zi a sedintei extraordinare a Senatului din 25 august, insa nu au putut fi votate pentru ca sedinta a fost suspendata dupa ce parlamentarii PDL si PNL au parasit sala de sedinta, nemultumiti ca nu au putut sa isi exprime pe larg punctul de vedere privind proiectul care prevedea reducerea CAS cu 5%.