AMNISTIA FISCALA s-a extins pentru toti bugetarii. Masura va fi dezbatuta saptamana viitoare in Camera Deputatilor

DEPUTATI, SCAPA, INCOMPATIBILITATE, ANI, REGIMUL INCOMPATIBILITATILOR, MODIFICAT, PRESEDINTI, CONSILII JUDETENE, PRIMARI, DEPRE, ADUNARI GENERALE, COMPANII, NIVEL LOCAL, KLAUS IOHANNIS, PROMULGARE

AMNISTIA FISCALA A FOST EXTINSA PENTRU TOTI BUGETARII. In prag de campanie electorala, amnistia fiscala generala ar urma sa atraga un numar semnificativ de bugetari de partea Guvernului. Decizia de amnistie fiscala generala a fost luata de catre senatori, luni, dupa ce PSD a reusit sa strecoare un amendament la un proiect de lege pe care presedintele Traian Basescu il retrimisese in Parlament. Masura urmeaza a fi dezbatuta saptamana viitoare in Camera Deputatilor, care este for decizional.

Potrivit deciziei luate in plenul Senatului, amnistierea fiscala a fost extinsa de la personalul din invatamant la toate categoriile de bugetari care au obtinut venituri de natura salariala constatate a fi nelegale prin rapoartele Curtii de Conturi sau alte institutii de control, acestia fiind exonerati de la restituirea sumelor.

Senatorii au adoptat in plen un amendament care a extins aplicabilitatea unei propuneri legislative care prevedea initial scutirea de la restituirea sumelor din venituri salariale, constatate nelegale, de la cadrele didactice la intregul personal bugetar.

Amendamentul propus de Comisia pentru munca a facut ca Guvernul sa-si schimbe pozitia initiala, impotriva propunerii legislative, intr-una in favoarea actului normativ.

Citeste si: ROVANA PLUMB: Cuantumul RESTITUIRILOR este la mame de 50 de milioane lei, iar la pensionari, de peste 350 de milioane

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, prezenta la dezbateri, a sustinut propunerea legislativa, mentionand ca masura ar fi o reparatie pentru bugetari.

”Din 2012, de cand am preluat guvernarea, Guvernul Ponta se lupta si ia masuri pentru repararea nedreptatilor facute de catre fosta guvernare, iar proiectul de lege care astazi este in dezbatere se inscrie pe aceasta linie. Este vorba de repararea nedreptatilor facute profesorilor, cadrelor medicale, reprezentantilor administratiei publice locale si alte categorii de bugetari. De aceea, Guvernul sustine raportul pe care l-a intocmit Comisia pentru munca”, a afirmat ministrul.

Plumb a evitat sa precizeze in cadrul dezbaterilor care este impactul bugetar al initiativei legislative.

Propunerea legislativa, formulata de senatorul Liviu Pop, se referea initial la scutiri aplicate profesorilor din trei localitati din judetul Hunedoara, fiind retrimisa in Parlament de presedintele Traian Basescu, care a reclamat printre altele faptul ca legea este discriminatorie aplicandu-se doar persoanelor din anumite localitati.

Ulterior, initiativa legislativa a fost amendata de senatorii din Comisia de munca, masura amnistierii fiind aplicata tuturor bugetarilor.

In dezbateri, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a reclamat faptul ca amendarea in acest mod a propunerii legislative ar putea ridica vicii de constitutionalitate.

Citeste si: Amnistia fiscala pentru mame a trecut de Senat. Banii returnati vor fi dati inapoi de statul roman

”Prezenta lege se aplica personalului ale carui venituri de natura salariala au fost stabilite in baza Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 330/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr. 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, cu modificarile si completarile ulterioare”, precizeaza initiativa adoptata de Senat, conform amendamentului formulat de Comisia de munca.

”Se aproba exonerarea de la plata pentru sumele reprezentand venituri de natura salariala, pe care personalul prevazut la articolul 1 (personalul bugetar – n.r.) trebuie sa le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori, drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control, a unor prejudicii”, mai precizeaza legea.

Initiativa a fost adoptata cu 122 de voturi ”pentru” si doua abtineri, urmand ca decizia finala sa fie luata de Camera Deputatilor.