VICTOR PONTA: Guvernul va trimite zilele acestea la Parlament PROIECTUL DE LEGE privind AMNISTIEREA unor SITUATII FISCALE

Persoanele fizice care, in perioada 2012 – 2014, au obtinut venituri brute lunare mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara si care datoreaza contributii de sanatate (CASS) calculate la salariul minim brut si nu la venitul efectiv realizat vor beneficia de anularea platii CASS, potrivit proiectului de Lege privind anularea unor obligatii fiscale, publicat de Ministerul Finantelor Publice.

UPDATE 20.07: Premierul VICTOR PONTA a precizat, miercuri, ca Guvernul va trimite zilele acestea la Parlament PROIECTUL DE LEGE privind AMNISTIEREA unor SITUATII FISCALE si s-a aratat convins ca, in forul legislativ, va fi gasit sprijinul necesar adoptarii acestuia.

“Astazi (miercuri — n.r.), avem un proiect de lege, pentru ca nu avem voie prin ordonanta de urgenta, (…) pe care-l trimitem zilele acestea la Parlament privind amnistierea unor situatii fiscale care, cele mai multe dintre ele, au generat procese, au generat controale din urma. Si vreau sa fie foarte clar la ce ma refer: ma refer la drepturi de autor, persoane fizice autorizate, persoane independente, CASS-ul acela pe care trebuia sa-l luam de la alocatiile copiilor, ca asa spunea ordonanta din 2009, sau 2010. Deci, situatii in care ne ducem in urma si chinuim oamenii, si firmele, si oricum ne costa mai mult sa facem procese, sa punem ANAF-ul pe capul oamenilor, decat sa punem un moment T zero. De la acel moment, absolut toata lumea, fara niciun fel de exceptie si fara niciun fel de tocmeala, trebuie sa-si plateasca taxele. Sustin acest lucru”, a declarat premierul, in cadrul sedintei de Guvern de miercuri.

VICTOR PONTA a adaugat ca, pe marginea acestui proiect de lege, a discutat si cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului.

“Am discutat cu conducerea celor doua Camere, cei doi presedinti, domnul Tariceanu si domnul Zgonea, si sunt convins ca, in Parlament, vom avea sprijinul necesar”, a declarat premierul.

Seful Guvernului a mai spus ca masura anuntata, privind aministia fiscala, este sustenabila, avand in vedere ca, doar in primele patru luni ale anului, s-a reusit colectarea a 800 de milioane de euro in plus din TVA, prin actiunile de combatere a marii evaziuni fiscale.

Aceeasi prevedere se va aplica si pentru persoanele care nu au obtinut venituri in perioada mentionata insa datoreaza, de asemenea, contributia de asigurari de sanatate la aceeasi baza lunara de calcul, respectiv salariul de baza minim brut pe tara.

Potrivit proiectului de lege, amnistia se aplica pentru contributiile de sanatate neachitate pana la data intrarii in vigoare a actului normativ.

Potrivit unei analize realizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), in anul 2012, peste 3,59 milioane persoane au obtinut venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe tara, respectiv 700 lei, iar contributia de sanatate aferenta anului 2012 se ridica la 1,7 miliarde de lei. Analiza ANAF a inclus peste 9,54 milioane de contribuabili.

Pentru anii fiscali 2013-2015, ANAF precizeaza ca nu sunt inca date disponibile nici cu privire la numarul contribuabililor care realizeaza venituri lunare sub 700 lei si nici la cuantumul contributiei datorate.

‘Se propune anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014 si neachitata pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi. De asemenea, se propune ca pentru acceasi perioada organul fiscal sa nu mai emita decizie de impunere’, se precizeaza in expunerea de motive care insoteste proiectul citat.

Prevederile se aplica si pe parcusul anului 2015, iar persoanele carora li se anuleaza obligatiile neachitate sau nu li se stabilesc obligatii de plata isi pastreaza calitatea de asigurat.

‘Masurile de anulare mai sus propuse asigura premisele mentinerii in activitate a unor contribuabili pentru care au fost stabilite obligatii fiscale de natura celor ce fac obiectul prezentei legi in cuantum mare si prin recuperarea carora s-ar putea ajunge intrarea in insolveta/faliment a contribuabililor in cauza cu consecinte sociale si economice negative. De asemenea sunt evitate multitudinea de litigii care pot fi costisitoare atat pentru contribuabilii contestatori cat si pentru organele fiscale.

Totodata, masurile propuse sunt de natura a corecta unele inechitati pentru trecut, insa pentru viitor, situatiile ce au generat astfel de inechitati trebuie inlaturate prin clarificarea legislatiei (modificarea si completarea Codului fiscal, Codului muncii, Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, etc.)’, precizeaza nota de fundamentare.

Anularea obligatiilor fiscale se va efectua din oficiu, de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale care se comunica contribuabilului.

Procedura de aplicare a legii se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Sursa foto: economica.net