AN SCOLAR 2013-2014. Teste noi de evaluare pentru elevii de clasele a 2-a, a 4-a si a 6-a

Anul scolar 2013-201, care incepe maine, le aduce elevilor de clasa a II-a, a IV-a si a VI-a o serie de schimbari. Astfel, vor fi introduse teste de evaluare la nivelul claselor a  a-II-a, a IV-a si a VI-a, ministrul Educatiei Remus Pricopie precizand ca examenele se vor organiza la nivel national, pe centre, iar notele nu vor fi trecute in catalog.

Ministrul a adaugat ca testele vor fi facute publice in aproximativ o luna, la fel si metodologia. 

“Am avut o perioada tezele unice, le-am scos, n-am fost foarte seriosi in abordare. Ne trezim dupa 8 ani de scoala ca avem peste 50.000 de absolventi de clasa a 8-a incapabili sa obtina trecerea. Ce putem sa facem! Sa ne uitam sa vedem ce se intampla in clase. Plec de la un caz particular. Duminica trecuta ma plimbam cu fata mea prin oras, care trece in clasa a 4-a. Am fost surprins ca stia despre evaluare si am intrebat-o de ce are emotii. Nu stia multe lucruri in raport cu structura examenului. Luni m-am dus la birou si i-am dus testele. Dupa ce s-a uitat pe testele de a 2-a si a 4-a, a constatat ca sunt teste decente. Am decis in urma acestei discutii sa publicam toate testele. Subiectele sunt unice, concepute de aceeasi echipa care se ocupa si de evaluarea nationala si de Bacalaureat. Evaluarea este nationala pe centre, iar notele nu vor fi trecute in catalog. Scopul nu e sa punem o nota elevului, ci sa comparam la nivel national si apoi sa facem calibrarile. Sper sa aiba impact pozitiv, nu sunt examene, ci radiografii de sistem. In 4 saptamani sper sa facem toate datele publice, testele le punem pe internet si transmitem metodologia pentru anul acesta. Ca parinte, veti sti exact care este nivelul copilului d-vs din aceasta evaluare. Preocuparea mea e lagata de clasa. Am reformat sistemul educatiei din 7.000 de unghiuri, dar am uitat sa reformam clasa”, a mai spus ministrul.

Intrebat la ce materii vor fi facute evaluarile, Remus Pricopie a explicat ca acestea se vor face in principal la limba romana si matematica, desi a recunoscut ca si-ar fi dorit ca testarea sa se faca la toate disciplinele, pentru o mai buna evaluare a profesorilor.

“La romana si matematica vor avea loc testarile, dar anumite teste sunt interdisciplinare. Matematica poate avea componente de fizica sau chimie. Mi-as dori sa pot face un test national pe toate disciplinele, pentru a putea evalua fiecare profesor in parte in functie de performanta elevilor sai. Garantez ca daca ne raportam la copii de clasa a 2-a, peste 6 ani succesul ar trebui sa fie garantat”, a precizat ministrul Educatiei.