ANAF, AMENDATA dupa ce a incalcat legea prin publicarea LISTEI RUSINII

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a amendat ANAF cu 16.000 de lei pentru publicarea listei cu peste 180.000 de contribuabili cu datorii la stat.

Incepand cu data de 17 mai, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Datelor a realizat o investigatie din oficiu, in care vizata a fost ANAF. In urma finalizarii controlului, Autoritatea a constatat ca datele personale au fost prelucrate nelegal, fiind publicate “pe alt site de Internet, decat pe propria pagina de Internet, (…) datele nefiind exacte si actualizate la data publicarii (16 mai 2016), in conformitate cu situatia reala a achitarii debitelor de catre anumite persoane fizice din respectiva lista”, se precizeaza in comunicatul de presa citat de Mediafax.

CITESTE SI: AUTORITATEA PENTRU PROTECTIA DATELOR S-A AUTOSESIZAT DUPA CE ANAF A PUBLICAT LISTA DATORNICILOR

De asemenea, controlul a aratat ca agentia “nu a asigurat informare completa a persoanelor ale caror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificarile prealabile trimise prin posta, nici in cadrul informatiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatarilor.” Fiscul risca insa si procese, pe langa amenda primita marti, avocatii atragand atentia inca de saptamana trecuta ca legea a fost incalcata pentru ca numele si prenumele, alaturi de alte informatii ce pot duce la identificarea unui cetatean, sunt date cu caracter protejat.

“Lista rusinii, marca ANAF, o sa atraga dupa sine procese civile. Legea 677/2001 a fost analizata recent de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a stabilit in mod clar ca numele si prenumele, alaturi de alte date ce pot duce catre identificarea unui cetatean, sunt date cu caracter sensibil/protejat. ANAF risca, prin imprudenta facuta, sa se pricopseasca cu 180.000 de procese”, a declarat avocatul Adrian Cuculis, pentru Newsro.

ANAF a publicat pe 16 mai lista cu datornicii persoane fizice, cu restante de peste 1.500 lei la 31 martie 2016, fiind inregistrati 187.230 de debitori, care au de plata 3,4 miliarde lei, inclusiv din activitati independente sau profesii libere.

Sursa foto: realitatea