ANAF efectueaza CONTROALE fara NUMAR la CAMATARI si MANELISTI

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput verificarea persoanelor fizice cu venituri mari si care prezinta “RISC FISCAL RIDICAT”, potrivit unui comunicat al institutiei remis, joi, presei.

ANAF va urmari categorii precum MANELISTII, CAMATARII si personalitati ale vietii publice, anunta presedintele institutiei, GELU STEFAN DIACONU. Decizia a fost luata de conducerea ANAF ca urmare a analizelor de RISC FISCAL efectuate de Directia Verificari Fiscale asupra persoanelor fizice. ANAF va aduna date de la banci, cadastru, notari si de la institutiile unde sunt inmatriculate masinile, ambarcatiunile si avioanele private.

Printre cei care vor fi verificati de Fisc se numara romanii cu avere afisata semnificativa (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate) nejustificata de veniturile declarate.

Actiunea Fiscului vizeaza verificarea veniturilor si a declararii acestora incepand cu anul 2011, intrucat doar pentru acestea se poate aplica atat regula de impozitare a veniturilor a caror sursa nu a fost identificata, cat si procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor.

ATENTIE: Pentru a determina veniturile reale ale acestor persoane banuite ca nu platesc impozitele datorate starului, Fiscul va lua informatii de la banci, Agentia Nationala de Cadastru (care poate spune ce case si terenuri detine o persoana), notari (care pot da informatii despre tranzactiile imobiliare), directiile de impozite si taxe locale, Directia inmatriculari vehicule, Registrul naval, Registrul aeronautic, dar si de la persoanele fizice si juridice ce au avut raporturi economice sau juridice cu persoana verificata.

Ce inseamna in opinia Fiscului “risc fiscal ridicat”? E vorba despre riscul de nedeclarare a unor venituri semnificative si sustragere de la plata impozitelor aferente. Iata ce informatii ia in calcul Fiscul cand determina gradul de risc la persoanele fizice cu averi mari: veniturile declarate si alocarile de fonduri (cresteri patrimoniale, achizitii, creante, cheltuieli etc.).

Operatiunea declansata de Directia Verificari Fiscale din ANAF se numeste “Programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal” (PFRF)”.

Sursa foto: realitatea