ANAF incepe, la 1 mai, o serie de controale intr-un program pilot de combatere a muncii la negru

Senat: Guvernul, impotriva limitarii la 48 de ore pe saptamana a timpului de munca la salariatii cu mai multe contracte

Fiscul vrea sa combata munca la negru printr-o serie de controale stricte pe care le incepe chiar de 1 mai. Nu stim cati dintre contribuabili isi vor desfasura activitatea in aceasta zi, in conditiile in care Codul Muncii prevede ca 1 si 2 mai sunt declarate zile libere. Pentru inceput, programul care vizeaza combaterea muncii la negru va incepe in Ploiesti si Brasov.

Astfel, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta ca va incepe, in data de 1 mai, un program pilot de combatere a muncii la negru, care vizeaza contribuabilii din regiunile Ploiesti si Brasov cu risc de evaziune, prin controale si inspectii, programul urmand sa fie extins la nivel national de la 1 ianuarie 2015.

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit a fost adoptata de Guvern

“A.N.A.F. solicita angajatorilor ca in termen de 90 de zile de la demararea proiectului sa ia masuri in vederea conformarii voluntare la obligatiile ce le revin conform prevederilor Codului muncii, Codului fiscal si Codului de procedura fiscala. Precizam ca se vor efectua inspectii si controale la nivelul contribuabililor care prezinta risc in ceea ce priveste evaziunea in domeniul contributiilor sociale, de sanatate si al impozitului pe venit”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

La controale vor fi trimise echipe mixte, in baza acordurilor de cooperare interinstitutionala cu autoritati ale statului cu competenta in domeniu.

Ordonanta privind plata cu intarziere a obligatiilor fiscale, adoptata tacit de Senat

Programul are ca scop prevenirea si combaterea muncii nedeclarate si/sau subdeclarate, sprijinirea concurentei loiale in mediul de afaceri si a protejarii angajatilor, in contextul asumarii angajamentelor convenite cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

“Munca la negru in Romania afecteaza sub diversele ei forme o parte importanta din totalul populatiei care presteaza activitati dependente si genereaza efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetului asigurarilor de sanatate”, se spune in comunicat.

In urma proiectului pilot, ANAF va realiza un model de conformare si va stabili un program riguros de control si de inspectie axat pe identificarea muncii nedeclarate si subdeclarate, proiectul urmand sa fie extins in toata tara de la 1 ianuarie 2015 si pe intreaga perioada de prescriptie a obligatiilor fiscale.