ANALIZA: Ce sanse are PNL sa obtina validarea lui Mihai-Razvan UNGUREANU la SIE

Dupa ce UNPR si UDMR au anuntat ca vor vota in plenul reunit pentru numirea MIHAI RAZVAN UNGUREANU la SIE, PNL are sanse foarte mari sa obtina majoritatea necesara, chiar daca PSD si ALDE nu vor vota pentru propunere, asa cum au anuntat, relateaza realitatea.net. 

CITESTE SI: OPREA: Nu am stiut inainte de NOMINALIZAREA lui UNGUREANU la SIE. Il SPRIJIN pe KLAUS IOHANNIS

Ce majoritati se pot forma: in total sunt 552 de parlamentari, iar pentru ca MRU sa fie validat sunt necesare jumatate plus 1 din voturi, adica 277. Din acestia PSD-ul are 206 parlamentari, PNL 174, UNPR 53, ALDE 37, UDMR 25, iar PP-DD-PMP 11. Minoritatile au 17 deputati iar 29 de parlamentari sunt independenti. 

PNL, UDMR si  UNPR au in total 252  de voturi.  Astfel, pentru validare, mai sunt necesare 25 de voturi care pot veni de la independenti, minoritati sau chiar si PMP- PP-DD. Calculele pot fi valabile si pentru o noua majoritate parlamentara, daca liberalii vor mai depune o motiune de cenzura. 

PSD si ALDE au in schimb, doar 243 de voturi si nu pot tranti votul pentru MRU. Singura solutie pentru cele doua grupari est sa negocieze la randul lor cu independentii, minoritatile sau PMP- PP-DD. 

CITESTE SI: ILIE SARBU, despre nominalizarea lui Ungureanu la SIE: E ILEGALA, PSD NU O VA VOTA