Analiza FT: Romania are printre cele mai performante economii din UE

crestere-economica-financial-times

O analiza publicata de Financial Times arata ca Romania are una dintre cele mai performante economii din UE, cu o crestere economica de 2,2% in primul trimestru din 2013.

Materialul, semnat de analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber, a fost publicat pe un blog din Financial Times, iar potrivit acestuia, o expansiune economica de cel putin 2% in 2013 ar putea face din Romania un performer in randul colegilor din regiune.

Intarirea exporturilor, combinata cu un declin de 0,3% al consumului gospodariilor a ajutat Romania sa obtina excedent de cont curent in primul trimestru, un lucru nou pentru Romania.

Autorul materialului noteaza, insa, ca pietele financiare nu reprezinta intotdeauna cel mai bun ghid al situatiei economiei unei tari. In prezent, FMI lauda Romania, dar trebuie sa vedem contextul: FMI are nevoie de povesti de succes si de aceea sprijina tara. Dar economia Romaniei inca nu a depasit momentele dificile iar realizarile sale trebuie puse in context.

Exporturile au crescut cu 4,6% in primul trimestru, iar o crestere de 3-4% la nivelul intregului an pare posibila. Productia industriala a crescut cu 4,7% in perioada ianuarie-martie 2013, sectoare precum transporturile, echipamentele electrice si cel al produselor chimice inregistrand cresteri de pana la 10%. Productia agricola ar putea avansa cu aproximativ 4-5% in 2013, dupa un declin dezastruos de 22% consemnat anul trecut in termeni de volum.

Deficitul bugetar, care a fost de 9% din PIB in 2009, a scazut la 2,9% din PIB in 2012. Pentru 2013, un deficit sub 3% din PIB pare realizabil. 

Foto: business24.ro