Analiza MONDO NEWS – Cat ajunge factura la CALDURA in cazul blocurilor cu REPARTITOARE

ANVELOPAT, racordat la Regia de termoficare si cu REPARTITOARE DE COSTURI de caldura! Asa arata blocul ideal in Romania anului 2014 in opinia specialistilor consultati de Mondo News.

In conditiile in care foarte multi romani au renuntat la REPARTITOARE pe motiv ca FACTURILE LA CALDURA erau mai mari decat inainte, o noua lege, intrata in vigoare la inceputul lunii august, ii obliga pe toti cei racordati la sistemul centralizat de alimentare cu ENERGIE TERMICA sa isi monteze si remonteze aceste dispozitive in locuinte pana in 2017.

Citeste si: EXCLUSIV MONDO NEWS. CAT TE VA COSTA CALDURA IN ACEASTA IARNA!

In acest sens, MONDO NEWS a stat de vorba cu presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari “Habitat”, Mihai Mereuta, pentru a afla cum sunt afectati romanii de obligativitatea Uniunii Europene.

“Nu este nici un dubiu, in toate blocurile unde au fost montate REPARTITOARE DE COSTURI, consumul pe bransament, adica la intrarea in bloc, a scazut cu minim 30%”, explica Mereuta.

De altfel, acesta ne-a oferit si un tabel comparativ privind COSTURILE LA INCALZIRE in cazul a patru blocuri similare.

Astfel, pe luna ianuarie 2014, locatarii unui bloc ANVELOPAT si cu REPARTITOARE DE COSTURI montate au platit, impreuna, un cost de 10.701,29 lei. Comparativ, FACTURA LA CALDURA in cazul unui imobil care nu este REABILITAT si nici nu are montate REPARTITOARE a fost de 23.376,27 lei, pe aceeasi luna a anului in curs.

In cazul in care proprietarii renunta acum la REPARTITOARE, noua lege ii obliga sa le monteze la loc pana in ianuarie 2017, pe cheltuiala lor. Montarea unui REPARTITOR si a unui robinet costa in jur de 100 de lei.

In prezent, in Romania, doar unul din doua apartamente are REPARTITOARE pentru INCALZIRE. In Europa, cel mai bine la acest capitol sta Germania, cu o rata de 100%, Austria avand o rata de 92%, iar Bulgaria de 95%.

Ce sunt repartitoarele

REPARTITOARELE sunt dispozitive electronice care cuantifica numarul de unitati de temperatura ce trec printr-un CALORIFER. Cele mai multe modele de repartitoare sunt preprogramabile si au in componenta un display digital unde se afiseaza consumul instantaneu si precedent. Instalarea lor se face de catre firme autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice.

Citeste si: INCHIDEREA CALORIFERELOR IN APARTAMENTELE CU REPARTITOARE AR PUTEA FI INTERZISA PRIN LEGE

Cum se folosesc corect pentru o factura mai mica

Mihai Mereuta a explicat pentru cititorii MONDO NEWS ca exista o serie de reguli de care orice utilizator ar trebui sa tina seama:

– CALORIFERELE sa fie inchise cu 10-15 minute inainte de a deschide ferestrele; robinetul sa fie reglat pe pozitia antiinghet;

– temperatura CALORIFERULUI trebuie redusa inainte de a pleca de acasa, camerele nu trebuie lasate sa se raceasca complet;

– CALORIFERUL nu trebuie acoperit cu mobila sau draperii;

– CALORIFERUL trebuie curatat si aerisit periodic.

TABEL COMPARATIV FACTURA CALDURA – ianuarie 2014

Bloc reabilitat si cu repartitoare – 10.701,29 lei;

Bloc reabilitat, fara repartitoare – 20.672,70 lei;

Bloc neanvelopat si cu repartitoare – 16.625,91 lei;

Bloc neanvelopat, fara repartitoare – 23.376,27 lei.

Sursa foto: realitatea.net, vestic.ro