ANALIZA. Ce planuri au PNL si PSD dupa alegerile prezidentiale

Liderii noului PNL nu doresc sa intre la guvernare in 2014, considerand ca Guvernul trebuie lasat sa-si asume bugetul si masurile grele pentru iarna, in timp ce PSD este multumit ca, dupa ce Klaus Iohannis a castigat Presedintia, ramane macar cu guvernarea, potrivit unor surse din cele doua partide.

PNL asteapta ca PSD sa vina cu proiectul de buget in Parlament, sa-si asume cifrele, sa negocieze cu FMI, unul dintre parlamentarii PNL aratand ca a primit informatii din “tabara Tariceanu” ca nu mai exista bani in visterie. in plus, in aceasta sesiune nici nu se mai poate depune o motiune de cenzura pentru caderea Guvernului, pentru ca deja a fost depusa una in luna septembrie.

“Cei de la PSD sunt in situatia cea mai ingrata: sa promiti in campanie si sa fii in continuare la guvernare si sa nu ai bani si sa maresti taxele”, a apreciat un lider PNL.

“Nu vrem la guvernare. De ce sa ne ducem? Sa scoatem castanele din foc? Ii lasam pe ei sa se erodeze si noi venim din 2016”, a spus alt lider liberal.

Citeste si: Premierul a obosit si a anuntat ca pleaca in concediu

Liderii noului PNL sustin si ca nu au cu cine sa se alieze pentru a face un nou Guven. “Cu cine sa facem majoritatea? Cu UNPR si UDMR, care au mai fost cu noi si numai noi am platit oalele sparte, iar ei au fost bine?”, a afirmat unul dintre parlamentari.

De partea cealalta, PSD isi face socoteala ca este bine ca le-a ramas macar guvernarea, dupa ce au pierdut alegerile prezidentiale.

Potrivit unor surse din PSD, cat timp mai au guvernarea, liderii judeteni ai partidului vor ramane linistiti si il vor sustine pe Victor Ponta la sefia partidului. “Vom prezenta bugetul, vom avea negocieri cu FMI si apoi vom intra in vacanta parlamentara, iar abia din februarie ne asteptam ca opozitia sa faca miscari”, a spus un parlamentar PSD. “De ce sa-l schimbam pe Ponta, ca nu am pierdut guvernarea, ca atunci cand a fost Geoana”, a mai spus el.

Citeste si: PONTA E DARAMAT. CE A PATIT LA 24 DE ORE DUPA CE A PIERDUT ALEGERILE

Curentul in partid este ca cei care au avut rezultate slabe in alegeri sa nu fie sanctionati, pe motiv ca astfel nu s-ar rezolva nimic si doar s-ar incinge spiritele. “Ce rezolvam daca, de exemplu, il sanctionam pe Mazare? El este primar”, a adaugat un social-democrat.

Mai multi parlamentari din PSD considera ca respingerea legii amnistierii si aprobarea solicitarilor de arestare preventiva ar fi trebuit facute inainte de campania electorala: “Daca respingeam Legea amnistiei si gratierii si dadeam liber la arestarile preventive si mai infiintam 20 de sectii de votare, castigam alegerile. Asa, toata lumea zice ácum ca am actioonat la comanda lui Iohannis”, a fost de parere un alt social-democrat.

Ideea ca PNL nu doreste sa intre acum la guvernare, lasand PSD sa isi asume bugetul si masurile economice viitoare a fost afirmata public, marti, de Klaus Iohannis si Vasile Blaga.